DC正義聯盟首輪影評 : 倒模版山寨復仇者聯盟

276 回覆
37 Like 11 Dislike
有無人覺得其實兩邊都麻麻地
即係一班男人friend聯誼下, 入場睇唔會話介意
但近幾年果啲真係講唔上話好出色

civil war 同wonder woman 果啲吹到點樣神作
果啲奸角咪又係好似卡通片果啲咁
好薄弱好無說服力

依家電影主流通病 啲人鍾意睇 效果又好
寫到啲奸角咁深入又唔係保證好收視 一衰咗就俾人屌懶高深

同埋one off即用即棄
求其整死/整輸佢就算

civil war 同wonder woman 果啲吹到點樣神作
好薄弱好無說服力

依家電影主流通病 啲人鍾意睇 效果又好
寫到啲奸角咁深入又唔係保證好收視 一衰咗就俾人屌懶高深

同埋one off即用即棄
求其整死/整輸佢就算

只係演出效果好過日本果邊

好薄弱好無說服力

Winter soilder係得嘅
利申:好鍾意BVS
分分鐘埋單都只係同thor3差唔多

有笑波子推介,大把佢啲fans入場睇,你驚JL票房會輸?

咁本身又唔怕差只係怕佢未到預期
我訂飛個陣睇d場次未算好多,同ca3,avg2個時無得比

想入場支持都未必高d,利申想支持架都

我希望今次JL令大眾會有正面回響
等班DC癲狗可以認清過往,同主流接軌

中意復1,2今次Whedon有份應該都唔差起碼有娛樂性
係唔知BvS fan會睇唔睇得慣復仇者咁拍

其實 Joss Whedon 寫同導演嘅avg2係一D都唔簡單,基本上係一部用商業完素包裝出黎嘅尼彩超人論,而係主要角色時間戲份分配上亦都做得好平衡,故事交待上亦都做到好清晰易明。外界由其係死忠對avg2嘅評價我就覺得係唔合理。

想巴打講多d 有興趣聽

超人論呢part其實就係集中係Ultron同Vision兩個人嘅態度上

Ultron由有意識開始接上internet極快咁學習左人類歷史後,因為人類黑暗面產生消極的虛無主義 > 人生缺乏目的搵唔到答案去到悲觀失望厭世。再去到變成積極的虛無主義 > 點解仲要張傳統價值當做神一般存左? 之後開始重新評估同否定一切傳統同開好自我創造新價值,將人類定性為未人:冇個性冇創造力同盲目追隨主流點嘅人,之後就認為自己係超越左人類嘅「超人」,弱者(末人)同傳統價值理應被消滅,由自己創造新嘅世界超越神。

而以上所講嘅野就係一般西方有基督教信仰嘅人初次接觸尼采一系列論說後嘅第一感覺。亦啫係Ulton所代表角色定位。認為超人論係一種敵基督同要打到上帝成為新神嘅理論。

而Vision就係另一種,初期基本思維其實同Ultron一樣,但最終佢同Ultron分別就係,其實尼采並冇對「超人」定下任何定義同結論,唯一就係不繼超越世俗規範,啫係上面題過嘅宗教同傳統價值觀去完善自己達至進化。

所以Ultron佢會仇恨創造主Tony,會仇恨人類,而決定去消滅佢地。但Vision相反,比Ultron話佢天真時,佢話:可能係,其實我都係岩岩出世。見到Thor呢個「神」時,佢又會模仿Thor外形整件披肩出黎。因為對佢黎講,無論人類同自己都係同樣有能力進化去超越現在自己。

其實打咁大段野出黎,用你信性本惡定善都勉強解釋到

呢d就係JW收埋左係AOU入面有關尼采超人論,存在主義同上帝已死等信息

而係表面個層Ultron嘅好多對白都用左聖經同尼采嘅金句

例如ultron攞到Vibranium做自己新肉體時講個句:Upon this rock, I will build my church. 就係用馬太褔音度耶穌對約翰:And I tell you that you are Peter, and on this rock I will build my church, and the gates of Hades will not overcome it.

Ultron對住bw揸爆自己舊body時講個句:What does not Kill me just makes me Stronger. 就係尼采個句 That which does not kill us, makes us stronger.

而Vision啱啱出身時講個句就仲有玩味:I'm not Ultron. I'm not Jarvis. I am... I am. 呢句真頭係黎自出埃及記神同摩西講:I AM THAT I AM。

腦入面記得嘅都打左出黎,而aou入面jw收埋同玩出黎既信息其實仲要多更加多,所以有d人話mcu冇深度我就得淡笑,都唔會認真嘈玩下膠就算,留翻d時間睇多幾本書好過

p.s. thor3其實都收收埋埋好多野,消化晒有機會先鳩up下

本身中意aou都冇諗過呢d
冇見過m記fans討論到咁深入

好薄弱好無說服力

近年好似真係得winter soldier 叫做出色

好薄弱好無說服力

近年好似真係得winter soldier 叫做出色

夠黑暗咪得
睇人鞭鳩dc fans仲好睇過套戲
走住屌

好柒

諗住上返黎睇老人K會交咩貨仔
點知又係走住黎屌

而家佢轉拍笑片都係咁憂愁
留名睇套戲有好野讚哂zack,衰野入哂joss數
走住屌

好柒

點知又係走住黎屌

學你咁講好心就唔好扮理性啦
唔夠人講就本性盡現成隻狗但就扮到係人地唔明
走住屌

好柒

點知又係走住黎屌

都話同你豆腐西互屌好過,起碼可以激發原始獸性,對住個天才智障笨大無貨仔派啦!緊係要敗走啦!回多個佢post都驚被同化感染變埋低能
走住屌

好柒

點知又係走住黎屌

都話同你豆腐西互屌好過,起碼可以激發原始獸性,對住個天才智障笨大無貨仔派啦!緊係要敗走啦!回多個佢post都驚被同化感染變埋低能

唔好走,你勝利在望緊,你應該差唔多笑死對面架啦
走住屌

好柒

點知又係走住黎屌

快d返去護主啦你套jl又比rt迫害喇
走住屌

好柒

點知又係走住黎屌

唔會笑啦!我唔撚同babygroot d傻西慢慢講野
我一講就屌你XX
走住屌

好柒

點知又係走住黎屌

我一講就屌你XX

150貴為狗頭竟然俾d手下叫佢傻西
走住屌

好柒

點知又係走住黎屌

我一講就屌你XX

戲都未上就內戰啦

好柒

點知又係走住黎屌

我一講就屌你XX

戲都未上就內戰啦

得兩個人內乜戰 叫civil battle就得

好柒

點知又係走住黎屌

我一講就屌你XX

戲都未上就內戰啦

得兩個人內乜戰 叫civil battle就得

叫狗咬狗骨好過啦
走住屌

好柒

點知又係走住黎屌

你連表達一句完整句子都做唔到,去讀智障學校啦,出面個post柒到
走住屌

好柒

點知又係走住黎屌

我一講就屌你XX

反了反了
你主人150無比飽飯你食?
Babygroot巴打一直盡心盡力清洗班DC狗頭留下既污名

估唔到……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞