[ONCE] TWICE 討論區(59) Me Likey Likey Likey, Me Likey Likey Likey

1001 回覆
37 Like 10 Dislike
帶同南瑜留名
如果真係有得去簽售一定緊張到咩都講唔到

應該會俾佢地望住就一片空白

唔識日韓文, 收得皮...

要為左佢地學
曼城Goallllllllllllll

屌你
曼城Goallllllllllllll

屌你

要為左佢地學

依家開始認緊啲子母音
帶住後記嚟留名 (2)

Momo - 韓文
我: 你好Momo~
Mo: Hello~ (同彩瑛一樣係咁用佢把嗲聲玩我個英文名)
我: Momo 就嚟生日,唔知你想要咩生日禮物呢?
Mo: (佢諗咗好耐一路係到aaaa同ermmm咗十秒,得意死人)
我: 我其實帶咗你份禮物嚟! (比咗個公仔佢)
Mo: (冇啦啦尖叫 ) 係比我家姐攞咗嘅minion
我: 係呀~
然後佢就發覺本photobook又佢張相份,即刻揭去前面簽
我: 再一次祝Momo生日快樂,希望你D生日願望會成真啦!

Sana - 韓文
(Sana 係我坐低之前已經眼大大咁望住我,痴線㗎 )
我: 你好Sana,我帶咗樣最似你嘅玩具比你!
Sa: 哦~真架? (碌大隻眼望住我)
我: 係呀! 就係呢隻柴犬公仔~
Sa: 啊~ (又尖叫) 好可愛好可愛好可愛
(然後佢就抱實我隻野簽名 )
我: 我爭D買唔到架,呢隻最後一隻嚟㗎~
Sa: 最後一隻? 真係好多謝你啊!
我: 一陣玩多D!
(初初佢係抱住我隻野抱咗頭半場fansign,之後佢轉咗唔知抱邊個隻公仔,不過都好啦有半場 )

子瑜 - 普通話
我: 你好子瑜,我是從香港來的~
子: 你好~
我: 我帶咗兩隻狗仔比你~ 佢哋係一對~
子: 真架? 好得意喎一對 ~
我: 係呀, 我最鍾意嘅動物都係狗仔~
子: (簽完名係度玩D狗仔)
我: 子瑜啊,Twice裏面我最鐘意你 ~
子: 好多謝你~
我: 遲D見 ~

定延 - 韓文
我: 你好定延~
定: 你邊度嚟?~ (英文)
我: 香港~ 定延,遲來嘅生日快樂! (送咗隻公仔比佢)
定: 好多謝你~
我: 我聽人講你哋唔嚟香港Mama,咁我哋咪冇得係香港見面 ?
定: 我哋暫時都冇嚟香港嘅計劃,不如係日本Mama見啦!
我: 唔得啊~冇錢去日本呀 !
定: 唔緊要,遲D見啦咁!

咁就完左講野個part。之後佢哋出嚟玩都冇乜特別,跳咗likey,Momo同多賢solo咗跳舞 ~ 2個鐘9個字話咁快就完咗正專首場簽售

好提子呀~
團火有無人有最新果集FULL?我睇得下半集

http://www.bilibili.com/video/av15966558/

帶住後記嚟留名 (2)

Momo - 韓文
Mo: Hello~ (同彩瑛一樣係咁用佢把嗲聲玩我個英文名)
Mo: (佢諗咗好耐一路係到aaaa同ermmm咗十秒,得意死人)

Sana - 韓文
(初初佢係抱住我隻野抱咗頭半場fansign,之後佢轉咗唔知抱邊個隻公仔,不過都好啦有半場 )

子瑜 - 普通話

定延 - 韓文
我: 我聽人講你哋唔嚟香港Mama,咁我哋咪冇得係香港見面 ?

咁就完左講野個part。之後佢哋出嚟玩都冇乜特別,跳咗likey,Momo同多賢solo咗跳舞 ~ 2個鐘9個字話咁快就完咗正專首場簽售

好提子呀~

好想同sana傾計
fs呢d係咪只會愈黎愈貴
愈紅愈多人買碟愈難抽中
mama佢地又唔黎 難得佢地黎我返炒散個度開p
帶住後記嚟留名 (1)

話說佢哋出星期五簽售個時全部人都係度諗究竟星期日會唔會仲有一埸,所以真係有影響買幾多隻碟。咁因為我frd話唔好諗咁多,去得一場得一場,所以我就陪佢爆咗碟入。(之後發現好易入 )

之前睇韓飯嘈過呢次個場唔靚,因為我哋同佢哋距離隔比較遠 (呢次個場亦都係之前525佢哋落嚟玩Once相機個場),但亦都係因為呢個原因,佢哋可能會走過嚟座位區

咁抽number座位個時我哋四條友唔知中咗咩運全部坐埋好近,我同其中一個frd坐第一排中間隔兩個位,另外兩個frd坐正我哋後面。咁第一排影相固然正,但要較勁高iso因為台上面比較暗。

之後上台啦,因為呢次Photobook係3個成員一本,所以我哋帶哂3本去,但佢都係只比簽一本。
今次簽個次序個人幾鐘意 志娜Mi彩多MoSa子定,同埋今次同成員對話可能40秒都冇,所以有D限制

志效 - 韓文
(太緊張乜都唔記得所以玩即興)
我: 你好
志: 你好
我: 第一次嚟fansign,所以我好鬼緊張,唔記得咗想講咩
志: (碌大隻眼望住我)唔駛緊張!!!
志: 你邊到嚟㗎? (屌太耐冇講過韓文緊張到仆街連自己邊到嚟都冇講)
我: 香港~ 有好多Once等你哋嚟㗎
志: 我地都知道!
(排隊個時我frd特登調後D排我前面,咁當佢同佢最鍾意嘅娜璉講野個時,我就拖耐D志效比佢哋傾多陣,但我完全拖唔到 )

娜璉 - 韓文
(諗住問條百搭問題定下神)
娜: 你好
我: 娜璉仲想去邊個國家開演唱會? Twiceland 巡迴冇去過個D國家!
娜: 全世界!
(我呆_咗 ,冇諗過佢會咁答,之後我弱弱地問咗句왜(點解), 之後娜璉重覆咗一次全世界再講一堆韓文,就係咁比人趕去mina到 )

Mina - 英文
(少少柒咗前面,諗住用番比較熟悉嘅英文冷靜吓先)
我: 睇完你地條Billboard片我聽得出你D英文accent好好聽
Mi: (笑到傻咗)係咩,過獎啦!
我: 係呀,個個都係咁講!
Mi: (仲笑緊)咁我用英文同你講野啦~
我: Mina D英文accent點解keep得咁好?
Mi: (仲未笑完)從小到大培養咗就係咁㗎喇! (用大姆指比咗個good我)

彩瑛 - 韓文 (韓文冇啦啦回復正常)
彩: 你好 (小弟英文名有兩個音所以彩見到就係咁玩個讀音,讀到佢自己都笑,勁可愛 )
我: 彩彩,我有個frd係twice裏面最鍾意你,但佢宜家食煙食得好勁,唔知你可唔可以寫一句話叫佢戒煙leh?
彩: 喔~(佢好似小朋友明咗樣新野之後咁喔個天真反應 )好呀,然後寫咗句: 食煙對身體唔好ㅠㅠ 比我個frd
我: 好多謝你呀~
彩: (笑得好甜咁話)冇問題,希望你frd會戒到啦,下次見 ~

多賢 - 韓文
我: 你好多賢~
多: (睜大隻眼望住我)你好~
我: 多賢記唔記得我之前event同你影過自拍? (預咗佢話唔記得因為隔咗都一段時間)
多: 真架? (睜大隻眼,個口O咗咁望住我,十足十表情公主 )
我: 係啊~我帶咗嚟~ (Show咗張自拍比佢睇)
多: (笑到見牙唔見眼) 好好呀影得~
我: 仲有呀,關於個專輯裏面張同多賢自拍卡仔…
多: (超激動cut斷咗我)你有啊?我哋再影自拍!
我: 唔係啊,冇啊 ,但我識有人有~
多: (整咗個TT表情)原來如此~好可惜你冇
我: 唔緊要哦
多: 你係香港嚟㗎呵?你D韓文好好~
我: 唔係啦 ~
多: 真係好啊!
我: 真係唔係!
(比人讚完通常就出事 ,咁然後我開始又甩韓文,講唔完我想講咩。就係呢個時候,manager想趕我走,但賢賢堅持望實我雙眼,鼓勵我講埋落去 )
我: 有得同多賢自拍,同埋感受到…
(韓文又甩轆… manager第二次趕我走 ,但賢賢呢次唔單止望實我雙眼,更加少少靠後用手叫manager唔好趕我住,暖到 )
我: 感受到經歷過多賢嘅fan service,真係好感激同感動!
多: (好真誠望住我)Awww!我都好感激和感動有咁樣嘅Once咁樣支持住我地! 下次見,ByeBye!
(夾夾埋埋同賢賢講咗成分半鐘野,完全感受到之前D巴打講賢賢嘅暖,同埋去完fs就算本身已經好鍾意賢賢都會鍾意佢多好多 )

帶住後記嚟留名 (2)

Momo - 韓文

Sana - 韓文

子瑜 - 普通話

定延 - 韓文

多謝巴打分享
今日佢地又飛去邊?

要為左佢地學

講起學新language 我就諗起我當年學spanish 學到一pat 屎咁..
仲要而家已經差唔多唔記得晒.

好想同SANA同賢賢對望
fs呢d係咪只會愈黎愈貴
愈紅愈多人買碟愈難抽中
mama佢地又唔黎 難得佢地黎我返炒散個度開p

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞