沙中線路線圖曝光 土瓜灣站易名宋皇臺站

238 回覆
121 Like 7 Dislike
馬頭圍人表示,與其不斷轉轉轉,倒不如搭番巴士一程過好過,要番工既咪早d出門口避左個peak hr囉,起碼有得坐下
點解唔叫帝昺站
英國人有個叫太子站
大中華膠好應該爭取叫做帝昺站先啱喎

個名好柒

新盤起名「帝昺.皇臺」
幾十年:土瓜灣站曼德拉效應
以後尖東冇得搭倒頭車

狗鐵到時一定唔會開足咁多班行勻全程啦
應該有唔少時間淨係開到一半
[9up] 好似屯門到啟德,鳥溪沙至南昌
馬頭圍人表示,與其不斷轉轉轉,倒不如搭番巴士一程過好過,要番工既咪早d出門口避左個peak hr囉,起碼有得坐下

塞到仆街(尤其宋皇臺一帶)
要幾早先準時返到工
點解唔叫帝昺站
英國人有個叫太子站

個名好柒

新盤起名「帝昺.皇臺」

啱喎, 太子站叫Prince Edward
咁有返個叫 Emperor Bing 都好合理,鬼佬一睇就會問係咩黎
尾班車咪又早左

期待左咁耐,原來都係坐返巴一
正,以後班on9落哂去坐狗鐵,路面少車搭巴士又快咗
點解唔叫帝昺站
英國人有個叫太子站

個名好柒

新盤起名「帝昺.皇臺」

咁有返個叫 Emperor Bing 都好合理,鬼佬一睇就會問係咩黎

king's store / emperor's stone 唔得咩
宋皇臺係一舊石黎,一路用開,帝昺同天水圍啲屋邨名有咩分別
點解唔叫帝昺站
英國人有個叫太子站

個名好柒

新盤起名「帝昺.皇臺」

king's stone / emperor's stone 唔得咩
宋皇臺係一舊石黎,一路用開,帝昺同天水圍啲屋邨名有咩分別
起咁鳩耐
仲要等到2019
宋朝係由漢人管 點都好過依家北京d講普通話既滿人
所以 我支持
火車得翻9卡

九龍塘/大圍站使用者RIP

唔覺得九龍塘/大圍會rip,南北線都會有人轉東西線去東九
紅磡站將來做另一個金鐘站先爽歪歪

東西線可在鑽石山轉觀塘線,會分流東九,將軍澳同港島東人流。

跟呢張圖睇,之前站名係對的
反而現在叫土瓜環站,其實香港舊地圖係馬頭圍
好難想像東鐵變9卡會點 依家繁忙時間大圍都要等1,2班
估唔到咁多年後呢d牛屎地區都有地鐵

依d牛屎地區 樓價仲高到仆街tim

收皮啦 土瓜灣呢d豐舊香港特式既撚係牛屎地區

新香港?天水圍啦

早排去土瓜灣近碼頭嗰邊 以為返左大陸
正,以後班on9落哂去坐狗鐵,路面少車搭巴士又快咗

地鐵一通 巴士全cut
自己揸車把啦
宋皇臺個名正呀

btw東西線個概念好on9
東鐵肯定比依家仲多人

到時仲要得9卡

東西綫列車加減速、車門配置,同地鐵列車睇齊

有鬼用咩
1. 買得37抽車
2. 其實得8.5卡
3. 直蝗車無話會cut

起碼加到10卡 (聽聞有預留)
買多6抽車啦

跟呢張圖睇,之前站名係對的
反而現在叫土瓜環站,其實香港舊地圖係馬頭圍

你講乜嘢
而家先啱喎

沙中線分流嘛

沙中線分流嘛

分得幾多
遲d 新界東北,大埔,污水廠加埋又多幾十萬人口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞