沙中線路線圖曝光 土瓜灣站易名宋皇臺站

238 回覆
121 Like 7 Dislike
關注港鐵車站命名的「保衛香港名字」發起人張嘉麟表示,對「馬頭圍站」改命名「土瓜灣站」,認為能夠真正反映車站地理位置,避免市民混淆,但他對「土瓜灣站」改名為「宋皇臺站」則有所保留。張嘉麟指,該車站舊址是一座名叫「聖山」的小山,而「宋皇臺」則是該山上的一塊大石,但其實車站所處社區是「馬頭涌社區」,他認為假如用地標來為車站命名將不能反映車站所屬社區的歷史背景,「好似黃大仙站命名係因為有黃大仙祠,但其實嗰度以前叫『竹園鄉』,依家好多人都唔知。」

張嘉麟強調,車站命名對社區影響深遠,可謂「一子錯,滿盤皆落索」,他舉例指位於土瓜灣下鄉道內街有一家新建酒店,由於港鐵之前將附近車站命名為「馬頭圍站」,該酒店亦命名為「富薈馬頭圍酒店」。

截至今年六月三十日,沙中線總體工程進度為七成半,其中東西走廊工程完成約八成九,預計可於二○一九年年中通車,而南北走廊工程則完成五成半,預計二○二一年完工。廣深港高鐵香港段方面,截至今年八月初,整體工程已完成近九成半,兩地亦已展開跨境聯合調試及試運行。

如果宋皇臺站叫「聖山」或者「馬頭涌」站,大家會唔會接受?

馬頭涌嗰位差啲, 同老龍坑一樣
唔係直達中環嘅沙中線

從來都唔係起緊沙中線 係東西線

同埋南北線過海段

沙田區至中區

其實知唔知Central係咩地方?
唔係直達中環嘅沙中線

從來都唔係起緊沙中線 係東西線

同埋南北線過海段

1. Shatin-Central Link
2. 沙中線過海段同東九龍段納入第條綫有咩問題
過多十幾年啲人咪又淨係記得嗰到叫宋王臺
無人記得土瓜灣 等實際地名
太多例子
過多十幾年啲人咪又淨係記得嗰到叫宋王臺
無人記得土瓜灣 等實際地名
太多例子

個問題係地名同站名個位差少少, 係咪值得犧牲準確嚟駁命保留某地名
宋皇臺個名正呀

btw東西線個概念好on9
東鐵肯定比依家仲多人
幾時開車

沙田去紅磡19年通車 紅磡過海21年

等我grad咗先通車
日日沙田搭去港大 轉車轉到仆街
幾時開車

等我grad咗先通車
日日沙田搭去港大 轉車轉到仆街

日日搭車出紅磡,塞到仆街
垃圾87D
何文田站又幾時改
灣會想去會展
咁麻煩要金鐘轉車
灣會想去會展
咁麻煩要金鐘轉車

灣仔去會展就行過去啦
其實要有多條線去觀塘南,九龍灣南,啟德,土瓜灣南,旺角,深水埗etc.
灣會想去會展
咁麻煩要金鐘轉車

灣仔去會展就行過去啦

咁梗係啦
說係唔明佢整多站做咩
灣會想去會展
咁麻煩要金鐘轉車

灣仔去會展就行過去啦

大熱天時, 趕你就唔會咁做㗎啦
其實要有多條線去觀塘南,九龍灣南,啟德,土瓜灣南,旺角,深水埗etc.

等建造跨座式單軌列車系統
點解唔係中國香港西九龍站
其實呢d地方有冇牛

邊個站嚟?
咁個尾站姐係係邊
灣會想去會展
咁麻煩要金鐘轉車

灣仔去會展就行過去啦

咁梗係啦
說係唔明佢整多站做咩

分擔金鐘至灣仔站既人流
灣會想去會展
咁麻煩要金鐘轉車

灣仔去會展就行過去啦

咁梗係啦
說係唔明佢整多站做咩

分流客量
同埋n年後做北港島綫做轉車站
幾時開車

仲有4年
我求先仲以為自己眼花,東鐵拉到落金鐘原來係真
幾時開車

仲有4年

九龍塘火車站嘅人唔洗旨意上到車
幾時開車

仲有4年

九龍塘火車站嘅人唔洗旨意上到車

平時非繁忙時間都會去車頭車尾搏下有無位坐
依家分分鐘企都無得企
仲要無曬特色 以前覺得火車12卡好型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞