沙中線路線圖曝光 土瓜灣站易名宋皇臺站

238 回覆
121 Like 7 Dislike
馬鐵西鐵連埋咁長
會唔會是旦一個位出意外就成條線陪佢一齊delay?

why not
本身一個站出現問題就要慢駛之類

實有一個鐘幾班只去到某個站

短途班次好似係天水圍來回第一城?
改宋王臺名,樓可以再賣貴啲!

起返棟宋 · 皇臺
嚟緊條南北綫都去唔到中環,都唔明做咩仲叫沙中鐘
嚟緊條南北綫都去唔到中環,都唔明做咩仲叫沙中
證明香港人係宋代遺民,華夏復興之地

本來計劃係有中環南站,後尾擱置左
火車得翻9卡

九龍塘/大圍站使用者RIP

唔覺得九龍塘/大圍會rip,南北線都會有人轉東西線去東九
紅磡站將來做另一個金鐘站先爽歪歪

沙鐘綫

佔鐘
我仲以為個站會係東鐵線入面, 諗住以後去MK會方便d

點知係馬鐵

去何文田轉綠色線唔方便
屋企住何文田站附近 四通八達 返工無難度

信用街?
港英時代嘅地鐵非常之好,
全部人口密集地區既轉線位一定係兩個站黐住,
依家為咗慳成本得返一個

信用街?

你當何文田站,好似北角站咁出入(花約10分鐘時間)
反而葵芳、葵興站最方便:由月台落下層,就係出入口
我仲以為個站會係東鐵線入面, 諗住以後去MK會方便d

點知係馬鐵

去何文田轉綠色線唔方便

依個就係問題所在, 去MK嘅車唔計紅van 就得返27M 28M綠wan 加93K

小巴week day返工時間實要排仲要一定總站上如果唔係實無位
, 93K就半粒鐘一班 , 唔計等車最快都要2至3個字先到MK

我住果到如果用步行去何文田站嘅話, 快行要13分鐘, 不過一定出晒汗, 收工我
會由何文田站行返去 , 返工就不了

所以點都係唔上唔落咁
西九應該叫洗頭站啦
火車得翻9卡

九龍塘/大圍站使用者RIP

轉馬鐵落顯徑過紅磡囉如果上唔到車,不過應該都唔會有人咁傻豬,東鐵等多一兩班都會上到車,但係東鐵又有直通車阻住哂

所謂沙中線最主要係益黃大仙區
馬鐵沿線出港島嘅話,無論係喺大圍定係紅磡轉都會超負荷

咁又係 但黃大仙出金鐘應都係去mk轉車,唔會經鑽石山去紅磡落金鐘掛

黃大仙緊係去九龍塘去金鐘
快好撚多

信用街?

你當何文田站,好似北角站咁出入(花約10分鐘時間)
反而葵芳、葵興站最方便:由月台落下層,就係出入口

用鰂魚涌站類比會好D
點解腦魔可以收埋咁撚多舊圖
啟德過海要係紅磡站轉車

紅磡站點上到車呀 😫
整條土瓜灣直去銅鑼灣啦

絕對有分流作用
其實觀塘線個黃埔之後應該過埋海,北角做總站啦,咁就真係會分流到啲人喇
其實觀塘線個黃埔之後應該過埋海,北角做總站啦,咁就真係會分流到啲人喇

一早要啦 下下金鐘轉

個大站有乜事起上黎 4條線一齊pk
灣會想去會展
咁麻煩要金鐘轉車

終於見識到咩叫淨係識搭地鐵嘅人

咁有d人唔想行會展天橋,咬得人食

大把人時代搭的去sogo
見到金鐘就feel到好迫

咪係 金鐘站既capacity用到盡哂 MTR班垃圾用屎忽諗野?
馬鐵西鐵連埋咁長
會唔會是旦一個位出意外就成條線陪佢一齊delay?

why not
本身一個站出現問題就要慢駛之類

實有一個鐘幾班只去到某個站

其實做唔做到將事故隔離?馬鐵有事,就最多斷到紅磡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞