沙中線路線圖曝光 土瓜灣站易名宋皇臺站

238 回覆
121 Like 7 Dislike
咁將來嘅南北線其實更加符合「沙中」線嘅功用啵
如果我馬鐵沿線搭去港島
喺大圍轉車再直落金鐘咪仲快
使乜搭晒咁多沙中線嘅站再喺紅磡轉車?

定係其實佢個設計原意唔係咁?
有冇人解答到我

原計劃係土瓜灣直接過海
紅磡會有西鐵,東鐵同沙中線
後尾田北辰就話東鐵過海,西鐵直駁馬鐵會更有效率喎
咁將來嘅南北線其實更加符合「沙中」線嘅功用啵
如果我馬鐵沿線搭去港島
喺大圍轉車再直落金鐘咪仲快
使乜搭晒咁多沙中線嘅站再喺紅磡轉車?

定係其實佢個設計原意唔係咁?
有冇人解答到我

原計劃係土瓜灣直接過海
紅磡會有西鐵,東鐵同沙中線
後尾田北辰就話東鐵過海,西鐵直駁馬鐵會更有效率喎

田北辰之前KCRC已經認定改用呢個方案, 由西鐵西部走廊同舊東九龍線變馬鐵基本上斷定勝局
估唔到咁多年後呢d牛屎地區都有地鐵

嚟咗香港幾耐?
灣會想去會展
咁麻煩要金鐘轉車

灣仔去會展就行過去啦

咁梗係啦
說係唔明佢整多站做咩

分擔金鐘至灣仔站既人流

用黎做北港島線轉車站
幾時開車

沙田去紅磡19年通車 紅磡過海21年

仲有4年
我求先仲以為自己眼花,東鐵拉到落金鐘原來係真

九龍塘火車站嘅人唔洗旨意上到車

講真東鐵線既人唔會突然經土瓜灣落紅磡,由大圍去紅磡都係10分鐘內,仲要將東鐵線去金鐘既人同地鐵沿線既人分流,真係轉地鐵等車既時間都慳番
但如果去中西區同南區就大撚鑊,金鐘實上唔到車
灣會想去會展
咁麻煩要金鐘轉車

終於見識到咩叫淨係識搭地鐵嘅人
咁撚on9都有
紅磡站頂得順咩
開左之後過海巴士真係RIP
火車得翻9卡

九龍塘/大圍站使用者RIP

轉馬鐵落顯徑過紅磡囉如果上唔到車,不過應該都唔會有人咁傻豬,東鐵等多一兩班都會上到車,但係東鐵又有直通車阻住哂
火車得翻9卡

每架少三卡如果班次密d都冇問題,但而家個負載量已經超100%,做唔做到都係問題
馬鐵西鐵連埋咁長
會唔會是旦一個位出意外就成條線陪佢一齊delay?
關注港鐵車站命名的「保衛香港名字」發起人張嘉麟表示,對「馬頭圍站」改命名「土瓜灣站」,認為能夠真正反映車站地理位置,避免市民混淆,但他對「土瓜灣站」改名為「宋皇臺站」則有所保留。張嘉麟指,該車站舊址是一座名叫「聖山」的小山,而「宋皇臺」則是該山上的一塊大石,但其實車站所處社區是「馬頭涌社區」,他認為假如用地標來為車站命名將不能反映車站所屬社區的歷史背景,「好似黃大仙站命名係因為有黃大仙祠,但其實嗰度以前叫『竹園鄉』,依家好多人都唔知。」

張嘉麟強調,車站命名對社區影響深遠,可謂「一子錯,滿盤皆落索」,他舉例指位於土瓜灣下鄉道內街有一家新建酒店,由於港鐵之前將附近車站命名為「馬頭圍站」,該酒店亦命名為「富薈馬頭圍酒店」。

截至今年六月三十日,沙中線總體工程進度為七成半,其中東西走廊工程完成約八成九,預計可於二○一九年年中通車,而南北走廊工程則完成五成半,預計二○二一年完工。廣深港高鐵香港段方面,截至今年八月初,整體工程已完成近九成半,兩地亦已展開跨境聯合調試及試運行。

如果宋皇臺站叫「聖山」或者「馬頭涌」站,大家會唔會接受?

反而大多數人莫名奇妖
馬鐵西鐵連埋咁長
會唔會是旦一個位出意外就成條線陪佢一齊delay?

why not
本身一個站出現問題就要慢駛之類
其實呢d地方有冇牛

邊個站嚟?

上水火車站...彩園路的士站出口果個位....
依家牛就無哂....蝗就大撚把!
下一站:宋皇臺
Next station: Sung Wong Toi
我仲以為個站會係東鐵線入面, 諗住以後去MK會方便d

點知係馬鐵
火車得翻9卡

九龍塘/大圍站使用者RIP

轉馬鐵落顯徑過紅磡囉如果上唔到車,不過應該都唔會有人咁傻豬,東鐵等多一兩班都會上到車,但係東鐵又有直通車阻住哂

所謂沙中線最主要係益黃大仙區
馬鐵沿線出港島嘅話,無論係喺大圍定係紅磡轉都會超負荷

咁又係 但黃大仙出金鐘應都係去mk轉車,唔會經鑽石山去紅磡落金鐘掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞