每次訓教 我都好驚發夢

246 回覆
40 Like 8 Dislike
點為知清醒夢 醒返記得晒個夢大部份野 有時醒完訓返會有下集 算唔算
一星期有幾日會咁

清醒夢姐係你發夢個陣有意識自己發緊夢
點為知清醒夢 醒返記得晒個夢大部份野 有時醒完訓返會有下集 算唔算
一星期有幾日會咁

你醒完好快訓返回籠覺 就好易入返岩岩個夢
不如試下記底個夢 即使好細微既野都記低
慢慢去搵你發夢既特徵 等你下次發夢遇到相似既野
你知自己發緊夢 你就可以進入清明夢
但係最難就係呢度 因為好多時都係 扎醒果下先知道
屌 原來發夢

利申岩岩發到係地鐵有班細佬
鬼上身 開始殺人
我睇到佢地既陰謀
但係阻唔到佢地
最後俾佢地係架岩岩開車既地鐵 放左炸彈
岩岩一出去就爆左
之後就開始波及入黎
我老系咁跑 發覺佢設計得太完美
真係無路走 醒左
如果我冷靜啲驗下夢就好
一星期有幾日會咁

屌 原來發夢

鬼上身 開始殺人
我睇到佢地既陰謀
但係阻唔到佢地
岩岩一出去就爆左
之後就開始波及入黎
真係無路走 醒左
如果我冷靜啲驗下夢就好

終於明白樓主點解話平日現實果陣都要成日問自己係咪發緊夢
有呢個習慣 入夢先會有潛意識問係咪發夢
如果唔係根本好難突破驗夢果個位
我都好多夢發 每晚訓覺都發夢
有時會係夢入面發現自己發緊夢 之後就好開心控制夢境 係咁諗有咩事想係夢發生就會發生到 通常一個月兩三次
如果發現個夢開始變惡夢就會叫醒自己 每次都叫得醒
發完啲普通夢唔會記得 但發完清醒夢就記得內容
試過有一排訓覺前係咁同自己講一陣係發夢 咁之後就會發到清醒夢
以前打得機多

好想走個陣會係夢入面話logout

點知真係有logout個啲screen出黎,然後就可以醒返

ps 100%真係試過
不如樓主share 發清醒夢既方法
想問夢中夢姐係點 係夢入面瞓覺個陣再發夢?咁樣會有咩後果

有唔同定義
就我尼講
我總共有2種夢中夢
1.係夢中訓教發到另一個夢(xN次)

2.係夢A中活動時突然轉去另一空間/夢境(xN次)

第一點睇落好高層次 我未試過發夢個陣訓覺

第二點間唔中都會發生
一星期有幾日會咁

屌 原來發夢

鬼上身 開始殺人
我睇到佢地既陰謀
但係阻唔到佢地
岩岩一出去就爆左
之後就開始波及入黎
真係無路走 醒左
如果我冷靜啲驗下夢就好

其實毎個人發清明夢方法都唔同
我依家唔會用任何方法
因為我除左夢中夢通常都可以透過觀察
發現夢中的端倪(發得多就習慣)

巴打你會逃離危險地帶已經好冷靜
因為有時發夢都會有知覺同痛楚(同現實一樣)
所以正面同班細路打過
可能會令自己俾佢地放炸彈痛到HIHI
夢中雖說唔係現實
但都要保命為重
一星期有幾日會咁

屌 原來發夢

鬼上身 開始殺人
我睇到佢地既陰謀
但係阻唔到佢地
岩岩一出去就爆左
之後就開始波及入黎
真係無路走 醒左
如果我冷靜啲驗下夢就好

終於明白樓主點解話平日現實果陣都要成日問自己係咪發緊夢
有呢個習慣 入夢先會有潛意識問係咪發夢
如果唔係根本好難突破驗夢果個位

問自己係咪發緊夢可以即時令自己有意識(毎次入夢都會咁做,現實咁做係做完夢中夢後確認自己係咪身處於真正意義上嘅現實)
無錯,驗夢最先決條件係知夢
我都好多夢發 每晚訓覺都發夢
有時會係夢入面發現自己發緊夢 之後就好開心控制夢境 係咁諗有咩事想係夢發生就會發生到 通常一個月兩三次
如果發現個夢開始變惡夢就會叫醒自己 每次都叫得醒
發完啲普通夢唔會記得 但發完清醒夢就記得內容
試過有一排訓覺前係咁同自己講一陣係發夢 咁之後就會發到清醒夢

其實都幾好
可以決定自己幾時發夢
可惜我唔可以決定自己幾時發夢
以前打得機多

好想走個陣會係夢入面話logout

點知真係有logout個啲screen出黎,然後就可以醒返

ps 100%真係試過

認真?
咁都好方便喎
樓主本書係邊買 全線商務都無曬
不如樓主share 發清醒夢既方法

本篇第三頁有講
其實我覺得毎人都有自己獨特/最適合自己嘅方法
不過可以先參考以下方法(我一開始都係用下面個啲)
久而久之,就可以摸索到自己獨特嘅方法
我用開
1.「自問」自己係咪發夢
2.「洞察」夢中嘅端倪
3.「詢問」夢中"人類"佢地係咪都係夢尼(尼個方法係最後王牌,如非必要都唔會亂用。通常係夢中夢個陣先會用,用完個位"人類"通常會呆左,同埋面無表情,有時仲會重覆番你問佢之前上幾秒嘅動作,其後會進入下一場夢"夢A-->夢B")
4.「痴線」佬咁係叫/抓/推/打/踢/摸/叫/捏/叫途人,如果佢地無任何反應,可以知道係發緊夢(當然,呢個咁畢嘅行為要係你知道個個係夢後,作確認之用...我依家好少會咁用 )
5.「聆聽」夢中嘅聲音,「注視」夢中嘅環境,「觸摸」夢中嘅事物
你會發現你雖然「聽」緊「睇」緊「摸」緊,但你並非「用」緊個啲感知器官
(好抽象呢?就好似你係夢中轉移視線個陣並非如現實一樣自然"我都唔知點形容,要你試下先知")

《夢控師》
http://www.books.com.tw/products/0010697930
面會有好多方法教你認清夢同現實嘅分別
一開始就用比較入門嘅方法:

1:睡前手劃記號 在夢中看一看自己嘅手 如有記號 即可認清為夢
2:照下鏡 如模糊不清 即可認清為夢(呢個正常情況可以,不過我有時發過夢見到鏡面很清晰)
3.用力將手指公“咬”彎 (我一開始最常用嘅方法)通常係夢上 你有機會感受到外來嘅痛楚 但自身傷害並沒痛楚 因此你可以好輕易將手指公“咬”彎
想問夢中夢姐係點 係夢入面瞓覺個陣再發夢?咁樣會有咩後果

有唔同定義
就我尼講
我總共有2種夢中夢
1.係夢中訓教發到另一個夢(xN次)

2.係夢A中活動時突然轉去另一空間/夢境(xN次)

第一點睇落好高層次 我未試過發夢個陣訓覺

第二點間唔中都會發生

其實大同小異,只係形式唔同
以前成日可以發清明夢
可以有限度響個夢加入一d想加入既野
但成日訓醒會好攰好似冇訓過咁
樓主會唔會

會啊
清醒夢中你係有能力去改變地形、人類外貌丶劇情走向等
不過的確可能真係有限度
(我唔清楚,因為改太多野好易訓醒 所以之後發清醒夢都會少啲改變個夢,但會以自己意識為所欲為)
訓醒何止無訓過
仲攰過發夢之前

唔記得

不過幫你SEARCH到:
http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9787511725745

唔記得

http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9787511725745

商務同誠品全線門市都無曬
不過有本差唔多既

唔記得

不過有本差唔多既

一星期有幾日會咁

屌 原來發夢

鬼上身 開始殺人
我睇到佢地既陰謀
但係阻唔到佢地
岩岩一出去就爆左
之後就開始波及入黎
真係無路走 醒左
如果我冷靜啲驗下夢就好

我依家唔會用任何方法

所以正面同班細路打過
夢中雖說唔係現實
但都要保命為重

樓主有無試過痛到醒之類既夢

唔記得

不過有本差唔多既

我遲啲買黎睇下
一星期有幾日會咁

屌 原來發夢

鬼上身 開始殺人
我睇到佢地既陰謀
但係阻唔到佢地
岩岩一出去就爆左
之後就開始波及入黎
真係無路走 醒左
如果我冷靜啲驗下夢就好

我依家唔會用任何方法

所以正面同班細路打過
夢中雖說唔係現實
但都要保命為重

樓主有無試過痛到醒之類既夢

有阿 諗起都覺得痛
係時候集中精神入夢
係時候集中精神入夢

我認得你
晏啲先啦
當我意識到發夢既話 就會開始想控制夢境 但係一控制個夢就開始變得唔真實 有冇咩方法可以變真D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞