每次訓教 我都好驚發夢

246 回覆
40 Like 8 Dislike
(此文為100%真人真事,但奈何小弟諗唔到放喺咩台好,所以決定係吹水台開。小弟自認講嘢1999,沒任何文筆可言,希望Hi得細力啲 。純粹想分享一下最近又發生喺我身上,一直纏繞住我嘅事。 

是咁的。好奈以前開始,小弟就成日會頻繁發夢,而高鋒時期更一度連續發咗成個星期。而自從我睇左一本叫《夢控師》嘅書之後,我開始跟隨住佢教嘅方法,識得分析夢與現實。清醒夢係指人在夢中可以保持意識,感受到意識同知覺。一開始,我沉迷於在清醒夢中為所欲為嘅快感,在夢中姦淫擄掠已是積習成常。直到,我遭受如同輪迴煎熬的---夢中夢。
昨日清晨,我默默睇住細佬手機屏幕上顯示嘅時鐘3:10 
身為夜貓一族嘅我,終於敵不過周公嘅呼喚 
隨著手機屏幕嘅關閉,本來筋疲力盡嘅我亦應聲倒臥在床上。 

我"醒"了,發現細佬手機嘅時鐘已轉為4:50 
我如常地穿著裇衫,如常地搭地鐵,如常地戴起微笑的面具示人 
突然! 
我眼皮一沉,眼前一黑,嘴裡說著沒人懂的話,"叭"的一聲便從眾目睽睽下暈倒了。
睜開惺忪的睡眼,朦朧的視野開始聚焦下來; 
剛剛所發生的一切碎事,仿如過眼雲煙一樣,轉瞬即逝 

眼看著家裡的擺設毫無二致,然而卻彌漫著一股不可言喻的違和感; 
拖著這副身軀走向鏡子前,我只見我的眼球不停向上翻,表情甚是恐怖 

未幾,這恐懼感很快就被我僅存的意識消去 
"沒錯,這一定是夢" 
為了逃離夢魔的纏繞,我決定要以痛覺去喚醒自己的意識 
我咬著牙,拿著客廳的紅色剪刀狠下心地不斷刺在手腕上 
"喀喀喀喀" 
只是沒想到夢中的痛楚如此真實 
教我浸泡在血液之中,再次投入夢中夢的懷抱下安睡
 純粹係分享自己夢中夢嘅經歷 
其實我有唔少夢都有記低 只可惜文筆有限 
未能表達到該情境 對於這點 真係好對唔住
"醒"來發現自己嘅房間改變了不少,除了我的床 
"喂,哥哥"一把陌生的男孩聲使我雞皮疙瘩 
"做咩,你係邊個"我問 
"我咪係你細佬囉"佢答,他的視線仿佛坎入我内心深處 
猶如一把冰冷的刀刺在我心窩... 
明顯地,我不認識他 更不可能是我的弟弟 
我就如常地問他"哩個係咪夢黎?" 
根據我的觀察毎次我在夢中問哩個問題時 
無論夢中的人"性格"如何,立刻如斷線的機械人一樣停著 
眼神放空,神色空洞,目無的表情令人不寒而慄 
但,這次"他"卻沒有 
那男孩告訴我這時空的一切 
和我認知的迥然不同 
在夢中"男孩"的父親早就去世了 
在夢中孩子社經地位都比較高 
在夢中孩子負責工作賺錢而成年人則被其照顧 
本來的話題卻因該男孩的一說話中斷 
"我很想要大人的雙手 " 
我猛地爬猛地爬,並離開這房間,在厨房轉角遇到一位素未謀面的女生 
她指認為自己身在的地方並非我的夢,而是她們的世界 
她又跟我訴說這"世界"的價值丶道德丶倫理丶宗教丶政治觀 
我本想拿紙和筆記錄 但這畢竟不是現實 根本不可能抄寫下來 
當我想問她如何和其作聯絡 
"叭" 
無錯,我又暈了
Lucid Dream好難,我試左咁多年都係勉強做過兩次

唔係好事
我差唔多每次發夢都係清醒夢
一起身係好攰 好似無訓過咁

最嚴重有次係夢中過左成年
起身先知係夢
後面唔講住
其實我高登都有開post 不過無人睇
我一訓醒會將岩岩發嘅夢嘅內容寫低
驚自己唔記得
文筆好累贅 睇得好辛苦
文筆好累贅 睇得好辛苦

對唔住 我都知自己講得1999
只係想分享一下自己嘅夢
有無諗住睇下心理醫生
同埋 有時我會做同一個夢幾次
古代 現代 未知區域都有
不過次次發夢
偏偏係我最想休息的時間發
有無諗住睇下心理醫生

同 好多同事丶Fd丶同學講過
有啲人話好羨慕我,仲話好似一部電影嘅劇情
有啲人就問我洗唔洗搵啲催眠師幫我搵下點解成日發夢

不過當然 想係無人 哪有錢
有無諗住睇下心理醫生

有諗過
同 好多同事丶Fd丶同學講過
有啲人話好羨慕我,仲話好似一部電影嘅劇情
有啲人就問我洗唔洗搵啲催眠師幫我搵下點解成日發夢

不過當然 想係無人 哪有錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞