每次訓教 我都好驚發夢

246 回覆
40 Like 8 Dislike
其實我一直都好想學識發清明夢同控夢
不過練習咗一排冇一次成功
見巴打你咁嘅情況有啲驚
係唔係唔應該再接觸落去好?

巴打 我聽日再同你講啦
我瞓先啦
lm學野
我都有大約情況出現過 細個嗰陣成日都發同一個夢 但係冇你講得咁恐怖都係普通無聊野
到左前幾年就不停咁有夢中夢出現 有時夢中夢中夢都有試過 總知就好似醒極都醒唔到 每個夢都係平常生活咁 開頭都唔知係夢 係每次再開眼見到自己仲係張床先知自己發夢

I know That Feel Bro
最恐怖係你以為自己瞓係舖床
就返到去現實
點知等住你嘅係一波一波嘅煎熬

個種感覺係要體驗過嘅人先明白

我記得有一次係我係個夢到刷牙洗臉 換好哂衫 去左番學
突然有一下我係街到行行下 眼前一黑就番左去自己間房張床到
但係個人勁攰 完全起唔到身 連想打開眼都冇乜力 直到我個roommate 出現 先至發覺間房好似有少少唔同左 (當然個roommate都有少少唔同)之後又再眼前一黑
咁先至真真正正咁醒番
咁岩係3:10睇緊個po
我有時發夢會知自己係發緊夢 去到d位我唔中意或者驚or出左事就控制到自己起身唔比個夢發落去
同埋 有時我會做同一個夢幾次
古代 現代 未知區域都有
不過次次發夢
偏偏係我最想休息的時間發

我都發過好多奇怪夢,不過多數都唔恐佈
例如我有一個夢會每半年發一次,不過唔係重覆係繼續,即係好似電視劇咁,不過每半年播一集
同你唔一樣,我發唔到清神夢,而且每個夢我都意識唔到原來嘅自己
就好似睇故仔時唔只以讀者嘅角度睇,係直頭成為左個角色,我會無左自己原來嘅記憶,改為夢入面個角色嘅記憶
雖然通常都唔恐佈,但係多數都係悲劇結局
每次醒返就好似又多一個人份嘅記憶入左腦,但全部都唔係開心嘅記憶
就好似人會學習咁,個份記憶都成為左我學習嘅一部分
有時比人問乜你試過咩時我都唔知點答佢,連我自己都唔知夢入面嘅經歷算唔算經驗

我都試過 之後我會有一下 點解我會咁做嘅想法 之後就醒 試過好多次 無乜點在意 我會認為個啲係夢 唔會再理 但半年一集呢類 次次諗親都覺得好神奇 點解隔咁耐會發返有連續嘅夢 仲要有記憶
一路有留意lucid dream 不過冇乜進展
建議樓主轉去學術台傾
一來可以睇下有冇精神科/心理科既巴打加入傾下
二來少啲學生
我試過發夢夢到既環境係同真實訓緊覺個環境一樣
但係我郁唔到 比鬼壓咁
札醒左再訓番都繼續係咁樣 重重覆覆幾次先真係訓到
Lucid Dream好難,我試左咁多年都係勉強做過兩次

成日發到
有試過夢中夢好記得,係第一個夢到同一堆朋友(感覺上係識嘅人)撘巴士然後訓左就入另一個夢 唔知做乜跳左返學校 好似返學咁 然後突然間好似架巴士停一停就搖醒返 個時我就問班朋友 我地去緊邊 話我發夢 之後唔知點解 我一講起發夢呢個字就醒起 呀屌係喎我明明係屋企訓緊 呢個一定係夢
之後 我就真係想試下係咪可以為所欲為 我ff個學校女神 然後就係到搞佢 好記得係佢著住淺色緊身牛仔褲 係到礳佢但係佢唔敢出聲 之後好似av咁係巴士屌

可能大家唔多信 不過係真 但係就得呢次係我成功控制夢境
成日發夢, 好多瞓醒都仲記得, 通常發開心嘅夢嘅時候會知道係夢, 然後自己扎醒, 如果係唔好嘅夢, 去到某個位會發現唔係現實, 然後只要好努力逼自己就會醒到
通常因為感覺太真實, 醒咗就好難先瞓得返, 個腦會處於一個好興奮、不停思考嘅狀態
但呢幾日唔知係個人太攰定點, 有啲嚴重, 去到一個程度係醒咗喺床嗰時以為係夢, 返到夢到以為係現實於是繼續生活, 但逼自己醒咗之後就唔記得任何細節, 淨係有一種好不安嘅感覺, 不安到想逃避瞓覺呢個行為
我有時發夢會知自己係發緊夢 去到d位我唔中意或者驚or出左事就控制到自己起身唔比個夢發落去

我成日都係咁
文筆好累贅 睇得好辛苦

對唔住 我都知自己講得1999
只係想分享一下自己嘅夢

我都係日日發夢又九唔搭八
好易醒訓得唔好

我都好羨慕個啲一瞓就瞓到天光嘅人
亦有人話 發夢個陣並唔係真正睡眠
因為發夢個陣我地處於快速動眼期(
Rapid Eye Movement又稱REM)
而REM嘅睡眠剝奪更會令人例如焦慮、容易憤怒、產生幻覺以及無法集中精神等
lm學野

太抬舉我啦
純粹只係分享下經驗

《夢控師》
http://www.books.com.tw/products/0010697930
面會有好多方法教你認清夢同現實嘅分別
一開始就用比較入門嘅方法:

1:睡前手劃記號 在夢中看一看自己嘅手 如有記號 即可認清為夢
2:照下鏡 如模糊不清 即可認清為夢(呢個正常情況可以,不過我有時發過夢見到鏡面很清晰)
3.用力將手指公“咬”彎 (我一開始最常用嘅方法)通常係夢上 你有機會感受到外來嘅痛楚 但自身傷害並沒痛楚 因此你可以好輕易將手指公“咬”彎
留名!
寫文寫撚到考試作文咁 十之(八九又係伏

無迫你睇
強帖留名
我都有大約情況出現過 細個嗰陣成日都發同一個夢 但係冇你講得咁恐怖都係普通無聊野
到左前幾年就不停咁有夢中夢出現 有時夢中夢中夢都有試過 總知就好似醒極都醒唔到 每個夢都係平常生活咁 開頭都唔知係夢 係每次再開眼見到自己仲係張床先知自己發夢

I know That Feel Bro
最恐怖係你以為自己瞓係舖床
就返到去現實
點知等住你嘅係一波一波嘅煎熬

個種感覺係要體驗過嘅人先明白

我記得有一次係我係個夢到刷牙洗臉 換好哂衫 去左番學
突然有一下我係街到行行下 眼前一黑就番左去自己間房張床到
但係個人勁攰 完全起唔到身 連想打開眼都冇乜力 直到我個roommate 出現 先至發覺間房好似有少少唔同左 (當然個roommate都有少少唔同)之後又再眼前一黑
咁先至真真正正咁醒番

我都試過
最煩係有時啲夢同現實太似
真係好難察覺係咪夢尼

每次係“夢中瞓醒”都會以為自己係現實
不停重複一個流程
但仔細啲可以發現
夢中某一啲同現實唔同嘅端倪

有咩慘得過翻工 你以為有得放Lunch
點知原來係夢
咁岩係3:10睇緊個po

咁巧合
Lucid Dream好難,我試左咁多年都係勉強做過兩次

唔係好事
我差唔多每次發夢都係清醒夢
一起身係好攰 好似無訓過咁

最嚴重有次係夢中過左成年
起身先知係夢

真係好似過左一年咁長?

應該話係體感時間有一年之長
不過記憶好瑣碎
個次嘅夢中好多片段都唔太記得

尼個夢係我發過最平淡
亦係最令我覺得人生如夢嘅夢
試過清醒夢 然後控制飛
有冇試過感覺自己就快醒 但又好淺咁發緊夢
不過我覺得最辛苦係夢中夢 通常起身都攰到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞