每次訓教 我都好驚發夢

246 回覆
40 Like 8 Dislike
琴晚唔知係咪夢中夢
發左一段好奇幻既夢之後
我訓醒左 但係我唔係我現實訓緊既床
我訓緊既係我屋企張床
我現實係搬左出去
之後我有本筆記 我就想寫返頭先個夢出黎
但係寫得好辛苦
隻手一路寫 一路震
好真實 好勉強寫左兩句
頂唔住 一放底本筆記
我居然認唔到啲字 係我未見過既符號
之後有道光 就轉移左場景

直到我真係訓醒果刻
我以為自己已經寫底左個夢
之後再訓過
到再醒睇返部手機先知 我咩都無mark底
但係好真實 我連啲顏色 氣味都好記得
係時候集中精神入夢

我認得你
晏啲先啦

我發覺好難察覺夢境有咩唔妥
唔知點解自己會係咁搵解釋俾自己
當我意識到發夢既話 就會開始想控制夢境 但係一控制個夢就開始變得唔真實 有冇咩方法可以變真D

只有一直試
因為我自己都係
當開始控制嗰陣就會令成個夢變得好造作

因為個夢本身一連串嘅情節
會因為你嘅意識醒覺而改變
所以一時間情節上會出現矛盾
琴晚唔知係咪夢中夢
發左一段好奇幻既夢之後
我訓緊既係我屋企張床
我現實係搬左出去
但係寫得好辛苦
隻手一路寫 一路震
好真實 好勉強寫左兩句
頂唔住 一放底本筆記

直到我真係訓醒果刻
之後再訓過

我都試過喺夢裡面“瞓醒”
之後我喺夢入面寫筆記
不過瞓醒先知係夢
寫嘅都唔見哂
琴晚唔知係咪夢中夢
發左一段好奇幻既夢之後
我訓緊既係我屋企張床
我現實係搬左出去
但係寫得好辛苦
隻手一路寫 一路震
好真實 好勉強寫左兩句
頂唔住 一放底本筆記

直到我真係訓醒果刻
之後再訓過

之後我喺夢入面寫筆記
不過瞓醒先知係夢
寫嘅都唔見哂

好似我以前會發d撞到明星既夢, 同佢地影完合照, 之後夢入面會諗終於唔係發夢係真係影到相
之後真正醒左部手機咩相都無
唔知樓主係講真定假,因為有d真係太誇張,唔係好信,我就做一次真心膠,分享下我既經驗

我由細到大,不時都係發同一個夢,永遠都係比一d未知既恐怖事物追,因為細個我住最頂層,個初次場景永遠係最頂個位,潛意識話我知只要跑到樓下離開棟樓我就唔會有事,而的確每次一旦成功,後面的夢都係可控的,可惜就係肯定會好快醒。

講返個夢,細個既時候,我永遠離開唔到棟樓,無lift得後樓梯,而且行行下再拐個彎既時候個樓梯會向上,一旦比我恐懼既野"捉"到,我就會回到起點,重新黎過。

如是者發左幾次哩個夢,我開始掌握點樣逃離棟樓,雖然好似好on9,但係當初哩條rule係萬事萬靈(rule:一旦發現本身向下既樓梯變向上,只要我上返層,換另一條樓梯,條樓梯就會回覆正常)。

哩個方法持續左一段時間,當我再發返哩個夢既時候,我恐懼既果樣野好似令到更加恐懼咁,而且速度會快好多,我好記得我係夢入面會feel到佢就黎追到我,而我會越黎越無力,最終被捉,重新loop過。簡單黎講,我個大腦好似會因應我既實力提升而重新再構建一個更難既situation比我。

發展到宜家,我學識左推是但一面牆,好彩既話係會推到類似密室既地方,入面係有lift,直接到地下。有時lift入面係有人(但我深信果d只不過係大腦既投影物,唔係好似樓主講既另一個真實既人類共享我個夢),有時lift會用唔到,有時甚至係地下個門被鎖,根本走唔出去,最後被捉(不過take2時肯定係唔會鎖上)

自從我有哩個夢,我同我個腦都"鬥"左6 7年,其實都幾開心,大個左我都無細個咁恐懼追我果樣物體。不過唔知點解,越大個我發哩個夢既次數就越少,可能係因為佢已經唸唔到點再提升難度掛

其實仲有好多其他既經驗,想知我再分享
唔知樓主係講真定假,因為有d真係太誇張,唔係好信,我就做一次真心膠,分享下我既經驗

我由細到大,不時都係發同一個夢,永遠都係比一d未知既恐怖事物追,因為細個我住最頂層,個初次場景永遠係最頂個位,潛意識話我知只要跑到樓下離開棟樓我就唔會有事,而的確每次一旦成功,後面的夢都係可控的,可惜就係肯定會好快醒。

講返個夢,細個既時候,我永遠離開唔到棟樓,無lift得後樓梯,而且行行下再拐個彎既時候個樓梯會向上,一旦比我恐懼既野"捉"到,我就會回到起點,重新黎過。

如是者發左幾次哩個夢,我開始掌握點樣逃離棟樓,雖然好似好on9,但係當初哩條rule係萬事萬靈(rule:一旦發現本身向下既樓梯變向上,只要我上返層,換另一條樓梯,條樓梯就會回覆正常)。

哩個方法持續左一段時間,當我再發返哩個夢既時候,我恐懼既果樣野好似令到更加恐懼咁,而且速度會快好多,我好記得我係夢入面會feel到佢就黎追到我,而我會越黎越無力,最終被捉,重新loop過。簡單黎講,我個大腦好似會因應我既實力提升而重新再構建一個更難既situation比我。

發展到宜家,我學識左推是但一面牆,好彩既話係會推到類似密室既地方,入面係有lift,直接到地下。有時lift入面係有人(但我深信果d只不過係大腦既投影物,唔係好似樓主講既另一個真實既人類共享我個夢),有時lift會用唔到,有時甚至係地下個門被鎖,根本走唔出去,最後被捉(不過take2時肯定係唔會鎖上)

自從我有哩個夢,我同我個腦都"鬥"左6 7年,其實都幾開心,大個左我都無細個咁恐懼追我果樣物體。不過唔知點解,越大個我發哩個夢既次數就越少,可能係因為佢已經唸唔到點再提升難度掛

其實仲有好多其他既經驗,想知我再分享

其實我覺得夢境 每個人都唔同
所以先咁神秘
唔知你有無上網查過
其實好耐以前已經有研究清明夢
樓主講既野只係佢既經歷
每個人都可以好唔同
睇過有好多仲誇張
琴晚唔知係咪夢中夢
發左一段好奇幻既夢之後
我訓緊既係我屋企張床
我現實係搬左出去
但係寫得好辛苦
隻手一路寫 一路震
好真實 好勉強寫左兩句
頂唔住 一放底本筆記

直到我真係訓醒果刻
之後再訓過

之後我喺夢入面寫筆記
不過瞓醒先知係夢
寫嘅都唔見哂

好似我以前會發d撞到明星既夢, 同佢地影完合照, 之後夢入面會諗終於唔係發夢係真係影到相

我都試過
之前發過好多夢遇到好多明星
仲要同佢地好熟
一齊whatsapp蜜蜜傾
瞓醒先知係夢
琴晚唔知係咪夢中夢
發左一段好奇幻既夢之後
我訓緊既係我屋企張床
我現實係搬左出去
但係寫得好辛苦
隻手一路寫 一路震
好真實 好勉強寫左兩句
頂唔住 一放底本筆記

直到我真係訓醒果刻
之後再訓過

之後我喺夢入面寫筆記
不過瞓醒先知係夢
寫嘅都唔見哂

我都試過
之前發過好多夢遇到好多明星
仲要同佢地好熟
一齊whatsapp蜜蜜傾
瞓醒先知係夢

lm
我會發夢見到自己訓唔著
個夢好真實 真實到我覺得自己真係成晚無合埋過眼狂翻身
但我又好清楚自己係發緊夢
每次發夢見到自己訓唔著醒返之後係完全無訓過覺既感覺
試過連續一個禮拜都發夢見到自己訓唔著 變相成個禮拜無訓過覺 攰到好似喪屍咁
我會發夢見到自己訓唔著
個夢好真實 真實到我覺得自己真係成晚無合埋過眼狂翻身
但我又好清楚自己係發緊夢
每次發夢見到自己訓唔著醒返之後係完全無訓過覺既感覺
試過連續一個禮拜都發夢見到自己訓唔著 變相成個禮拜無訓過覺 攰到好似喪屍咁

有時要喺夢中同現實穿梭真係咪話唔癲
明明瞓覺係為咗補充精神
點知瞓著左見到自己瞓唔著真係好難受
最慘係控制唔到自己唔發夢
我都會 知道係清醒夢 結局有開心有唔開想 可以控制到自己既行為 最勁個次係夢裡面見返ex同佢做返以前既事 但唔知係咪就黎要醒 佢同我講佢係第二個時空黎 我仲問佢點樣可以搵返佢 佢俾個方法我 不過緊係搵唔返 訓醒個時喊到仆佳 好空虛 好想搵返佢

所以我有時諗緊...
會唔會我地唔係發緊夢
而係靈魂出竅去咗另一個時空?
好有興趣想知樓主嘅夢入面喺咪淨喺會發生一啲已知/識/見過嘅野
意思喺假設喺夢入面上堂,老師喺咪淨喺會教樓主識嘅野/見過嘅野(應該無可能教到樓主本身都唔識嘅野 )

如果樓主夠膽嘅可以試下喺夢入面,問下你嘅老師一啲你唔識嘅野
如果佢答到你,而又喺現實中驗證到喺岩嘅話....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞