每次訓教 我都好驚發夢

246 回覆
40 Like 8 Dislike
我一直都好想搵下周圍有無人同我一樣咁癡線

但奈何身邊都無任何人有同樣經歷。。。

有時覺得某啲夢中夢真係會迫到人癲
有時發完清醒夢,醒個下會好空虛
同埋 有時我會做同一個夢幾次
古代 現代 未知區域都有
不過次次發夢
偏偏係我最想休息的時間發

我都發過好多奇怪夢,不過多數都唔恐佈
例如我有一個夢會每半年發一次,不過唔係重覆係繼續,即係好似電視劇咁,不過每半年播一集
同你唔一樣,我發唔到清神夢,而且每個夢我都意識唔到原來嘅自己
就好似睇故仔時唔只以讀者嘅角度睇,係直頭成為左個角色,我會無左自己原來嘅記憶,改為夢入面個角色嘅記憶
雖然通常都唔恐佈,但係多數都係悲劇結局
每次醒返就好似又多一個人份嘅記憶入左腦,但全部都唔係開心嘅記憶
就好似人會學習咁,個份記憶都成為左我學習嘅一部分
有時比人問乜你試過咩時我都唔知點答佢,連我自己都唔知夢入面嘅經歷算唔算經驗
我發清醒夢都會將現實既性格帶埋入夢境,現實唔夠膽做既,夢入面都係唔敢做
我都想試下係清醒夢入面同女神啪啪啪
你試下寫全廣東話...
由細到大都好多夢發 基本上每一晚都會發夢
仲要係唔停咁發 發完一個又一個
個人真係 好 撚 攰
近哩年發既夢同普通現實生活一樣咁 有時嚴重到我分唔到係現實生活定係夢
係咪要睇下醫生
有時發完清醒夢,醒個下會好空虛

係 我每次發夢去到一段時間都會下意識問夢裡面嘅人呢道係咪現實
如果佢好似Hang機咁 就可以確認係夢
不過呢個只係最後王牌
好大機會會喺一段時間後醒。。。
同埋 有時我會做同一個夢幾次
古代 現代 未知區域都有
不過次次發夢
偏偏係我最想休息的時間發

我都發過好多奇怪夢,不過多數都唔恐佈
例如我有一個夢會每半年發一次,不過唔係重覆係繼續,即係好似電視劇咁,不過每半年播一集
同你唔一樣,我發唔到清神夢,而且每個夢我都意識唔到原來嘅自己
就好似睇故仔時唔只以讀者嘅角度睇,係直頭成為左個角色,我會無左自己原來嘅記憶,改為夢入面個角色嘅記憶
雖然通常都唔恐佈,但係多數都係悲劇結局
每次醒返就好似又多一個人份嘅記憶入左腦,但全部都唔係開心嘅記憶
就好似人會學習咁,個份記憶都成為左我學習嘅一部分
有時比人問乜你試過咩時我都唔知點答佢,連我自己都唔知夢入面嘅經歷算唔算經驗

我有類似經歷
我同fd睇完秋生套 《失眠》之後番屋企瞓時
就立刻發夢
但我都係似讀者身份(應該話係二打六身份)睇夢中秋生另一套電影《轉生靈》
主要係講前後世嘅罪孽
同埋先人之靈轉在嬰兒上 個“電影情節”我有記低
不過要慢慢搵
真係好開心有人都有同我相近經歷,至少令我覺得自己唔係孤單
我發清醒夢都會將現實既性格帶埋入夢境,現實唔夠膽做既,夢入面都係唔敢做

我都明白你嘅情況
因為始終夢太真實
即使你知道佢係夢
但都係會有所警惕

不過當你做過N次時
你就會發現 只要你意識到佢係夢
而你又明白一切社會規則係呢到都係無意義
咁就可以當成發泄日常壓力嘅工具
任意妄為

Between 夢中夢另計
其實發完之後仲特登記低咪更加搞到自己以為係真
利申發埋啲夢人物情景同真實差唔多不過多數都係bad end 收場
係咪就係所謂嘅個腦靠發夢嚟訓練應付最壞情況
我都想試下係清醒夢入面同女神啪啪啪

其實可以訓練
最常進入春夢方法係不斷諗住個樣野(對象/透過睇AV同甜故嘅情節)
之後面向枕頭瞓(姐係翻轉瞓)
有好大機率進入春夢
你試下寫全廣東話...

收到
我盡量改善下

我會努力轉翻全廣東話
我都有大約情況出現過 細個嗰陣成日都發同一個夢 但係冇你講得咁恐怖都係普通無聊野
到左前幾年就不停咁有夢中夢出現 有時夢中夢中夢都有試過 總知就好似醒極都醒唔到 每個夢都係平常生活咁 開頭都唔知係夢 係1每之3再1開眼見到自己仲係張床先知自己發夢
個人真係 好 撚 攰
近哩年發既夢同普通現實生活一樣咁 有時嚴重到我分唔到係現實生活定係夢
係咪要睇下醫生

同道中人
咁你又嚴重過我
因為我通常我只會連續發一個星期
但之後就少連續發夢

我同你諗嘅一模一樣
夢中夢令我成日係夢到大叫
一瞓醒聲沙就知道叫到喉嚨痛

仲有每次由一個夢轉去另一個夢時
我都信我係會回到現實
但係點知依然淪陷係夢中嘅輪迴

真心會覺得自己身處緊嘅地方係咪真係現實。。。
睇到一半以為係故

所以我諗過放講故台
不過怕人地以為我講笑同作緊故仔
所以我決定放吹水台
好羨慕
我都想發清醒夢
有無咩速成教學?
其實發完之後仲特登記低咪更加搞到自己以為係真
利申發埋啲夢人物情景同真實差唔多不過多數都係bad end 收場
係咪就係所謂嘅個腦靠發夢嚟訓練應付最壞情況

好似都聽過你講個理論
有研究話動物都會發夢
如鹿發夢俾豹追
如鳥類發夢俾其他生物偷蛋
如小魚類發夢處於鯊魚口入面

就指夢其實係人類由大自然自我警告意識
以警告做夢者來提高其警覺
演變成現時多種夢境
個人真係 好 撚 攰
係咪要睇下醫生

同道中人
咁你又嚴重過我
因為我通常我只會連續發一個星期
但之後就少連續發夢

我同你諗嘅一模一樣
夢中夢令我成日係夢到大叫
一瞓醒聲沙就知道叫到喉嚨痛

仲有每次由一個夢轉去另一個夢時
我都信我係會回到現實
但係點知依然淪陷係夢中嘅輪迴

真心會覺得自己身處緊嘅地方係咪真係現實。。。

有時我可能係個夢到同屋企人傾過既野 我會係現實生活問返屋企人:乜你尋日唔係話乜乜乜乜咩?
屋企人都會話無講過/無果件事既發生
之後我先會醒起原來我只係係夢入面同屋企人發生過某件事/講過某樣野 而唔係現實
加上我好多時醒左之後會'比鬼責' 所以更加辛苦 個人更加攰 有時真係想喊
其實我一直都好想學識發清明夢同控夢
不過練習咗一排冇一次成功
見巴打你咁嘅情況有啲驚
係唔係唔應該再接觸落去好?
我都有大約情況出現過 細個嗰陣成日都發同一個夢 但係冇你講得咁恐怖都係普通無聊野
到左前幾年就不停咁有夢中夢出現 有時夢中夢中夢都有試過 總知就好似醒極都醒唔到 每個夢都係平常生活咁 開頭都唔知係夢 係1每之3再1開眼見到自己仲係張床先知自己發夢

I know That Feel Bro
最恐怖係你以為自己瞓係舖床
就返到去現實
點知等住你嘅係一波一波嘅煎熬

個種感覺係要體驗過嘅人先明白
好羨慕
我都想發清醒夢
有無咩速成教學?

我建議睇左本《夢控師》先
我聽日再解析你聽

唔好意思各位巴絲

我瞓先

希望唔無發夢啦
好羨慕
我都想發清醒夢
有無咩速成教學?

我建議睇左本《夢控師》先
我聽日再解析你聽

唔好意思各位巴絲

我瞓先

希望唔發夢啦
文筆好累贅 睇得好辛苦

對唔住 我都知自己講得1999
只係想分享一下自己嘅夢

我都係日日發夢又九唔搭八
好易醒訓得唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞