每次訓教 我都好驚發夢

246 回覆
40 Like 8 Dislike
我有時發夢會知自己係發緊夢 去到d位我唔中意或者驚or出左事就控制到自己起身唔比個夢發落去

你就好
我反而次次發春夢/甜到肉嘅情節時
就會瞓醒

反而發惡夢係要俾人傷害完
就尼死先會醒
好似Inception
好似Inception

啲同事朋友都係咁講
每日都唔夠訓

瞓得是福
一路有留意lucid dream 不過冇乜進展
建議樓主轉去學術台傾
一來可以睇下有冇精神科/心理科既巴打加入傾下
二來少啲學生

多謝你嘅建議
我都諗過放學術台
但係始終我都係鍾意大家吹下水多啲
學術台太多“專業人士”
雖然我都想佢地俾啲建議我
不過覺得我現階段想聽下巴絲嘅經歷

可能下次會開另一個Post放學術台
感謝你寶貴嘅意見
好恐怖,我日日都發夢咁滯,但唔希望識控制夢景,驚好似巴打你咁
我試過係夢入面發現自己夢醒。另外有一次係夢入面問自己係咪發夢,之後就瞓死左
細個會成日發夢,但係到而家大個左好耐都唔發一次,唔知係咪夜訓既關係,我知道唔應該沉醉係夢既世界,但有時發夢真係幫我放鬆到,好似生活係一個美好既世界咁。有冇辦法可以改善到發夢既次數?唔需要多,但唔好咁耐先發一次
我都成日發夢 係訓一個覺發二至三個夢 近乎每日都會發 不過我多數啲夢都係預言夢 發完隔一段時間就會重視返 好想發清醒夢 可惜記憶中好似得一次

我諗再發多啲我會變預言家所以而家我都會記低啲夢
長期發夢留名
每次發夢時間都好短,夢境好快就會collapse
例如手上面本來揸住支槍,好快就會變成地拖棍,地拖棍好快會變橡筋,到最後個夢會有聲冇畫到最後feel到自己係床上面合埋眼
試過清醒夢 然後控制飛
有冇試過感覺自己就快醒 但又好淺咁發緊夢
不過我覺得最辛苦係夢中夢 通常起身都攰到仆街

呢隻應該係你潛意識上好想抒發壓力
好似我咁 我都有發類似嘅夢
而通常都係好大壓力時就會發
成日發夢, 好多瞓醒都仲記得, 通常發開心嘅夢嘅時候會知道係夢, 然後自己扎醒, 如果係唔好嘅夢, 去到某個位會發現唔係現實, 然後只要好努力逼自己就會醒到
通常因為感覺太真實, 醒咗就好難先瞓得返, 個腦會處於一個好興奮、不停思考嘅狀態
但呢幾日唔知係個人太攰定點, 有啲嚴重, 去到一個程度係醒咗喺床嗰時以為係夢, 返到夢到以為係現實於是繼續生活, 但逼自己醒咗之後就唔記得任何細節, 淨係有一種好不安嘅感覺, 不安到想逃避瞓覺呢個行為

我岩先覆左 但係唔知點解唔見左個回覆

我都有咁嘅諗法
不過我同你相反
每次發春夢,去到最甜最入肉嘅位個陣
就會瞓醒
相反,發惡夢個陣,係要俾人傷害完
就快死先會醒

有時醒過來個種空虛真心唔好受
伊藤潤二既長夢?

早幾年有段時間成日出現夢中夢同控夢
好恐怖,我日日都發夢咁滯,但唔希望識控制夢景,驚好似巴打你咁

你可以體驗下先
如果覺得太辛苦就唔好勉強
因為夢中始終唔係現實
係夢中你可以為所欲為
做你諗嘅一切事
但當你醒來就發現
夢中一切都係假丶虛無嘅
就有人離開人世時
無論你係李超人定係馬雲
錢財丶名利丶形象丶地位都唔再重要

你可以體驗下先
如果覺得太辛苦就唔好勉強
因為夢中始終唔係現實
係夢中你可以為所欲為
做你諗嘅一切事
但當你醒來就發現
夢中一切都係假丶虛無嘅
就[red]如[red]當人離開人世時
無論你係李超人定係馬雲
錢財丶名利丶形象丶地位都唔再重要
咁嘅文筆
不如讀多啲書先搞咁多野啦 好嗎?

我無講過自己有文筆可言
更何況尼個唔係故事
聽人講故請你去講故台
我試過係夢入面發現自己夢醒。另外有一次係夢入面問自己係咪發夢,之後就瞓死左

俾著我都會咁做
不過我係會問夢中啲“人”我係咪發緊夢
但如果想繼續夢境嘅話
呢個提問將會令你瞓醒
我都係日日發夢
咁多年都係咁
但一次清醒既都無
我都係日日發夢
咁多年都係咁
但一次清醒既都無

試過清醒夢 好難返轉頭
lm學野

太抬舉我啦
純粹只係分享下經驗

《夢控師》
http://www.books.com.tw/products/0010697930
面會有好多方法教你認清夢同現實嘅分別
一開始就用比較入門嘅方法:

1:睡前手劃記號 在夢中看一看自己嘅手 如有記號 即可認清為夢
2:照下鏡 如模糊不清 即可認清為夢(呢個正常情況可以,不過我有時發過夢見到鏡面很清晰)
3.用力將手指公“咬”彎 (我一開始最常用嘅方法)通常係夢上 你有機會感受到外來嘅痛楚 但自身傷害並沒痛楚 因此你可以好輕易將手指公“咬”彎

未幾,這恐懼感很快就被我僅存的意識消去
"沒錯,這一定是夢"
為了逃離夢魔的纏繞,我決定要以痛覺去喚醒自己的意識
我咬著牙,拿著客廳的紅色剪刀狠下心地不斷刺在手腕上
"喀喀喀喀"
只是沒想到夢中的痛楚如此真實

教我浸泡在血液之中,再次投入夢中夢的懷抱下安睡

即係痛定唔痛
lm學野

太抬舉我啦
純粹只係分享下經驗

《夢控師》
http://www.books.com.tw/products/0010697930
面會有好多方法教你認清夢同現實嘅分別
一開始就用比較入門嘅方法:

1:睡前手劃記號 在夢中看一看自己嘅手 如有記號 即可認清為夢
2:照下鏡 如模糊不清 即可認清為夢(呢個正常情況可以,不過我有時發過夢見到鏡面很清晰)
3.用力將手指公“咬”彎 (我一開始最常用嘅方法)通常係夢上 你有機會感受到外來嘅痛楚 但自身傷害並沒痛楚 因此你可以好輕易將手指公“咬”彎

未幾,這恐懼感很快就被我僅存的意識消去
"沒錯,這一定是夢"
為了逃離夢魔的纏繞,我決定要以痛覺去喚醒自己的意識
我咬著牙,拿著客廳的紅色剪刀狠下心地不斷刺在手腕上
"喀喀喀喀"
只是沒想到夢中的痛楚如此真實

教我浸泡在血液之中,再次投入夢中夢的懷抱下安睡

即係痛定唔痛

唔好意思係我講得唔清楚
痛啊
其實我自己都唔清楚點解有時會有痛楚有時無
不過我個人經驗係 如果有意識知道自己受傷了就痛 無意識下就唔痛
尼一方面我唔太清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞