每次訓教 我都好驚發夢

246 回覆
40 Like 8 Dislike
lm學野

太抬舉我啦
純粹只係分享下經驗

《夢控師》
http://www.books.com.tw/products/0010697930
面會有好多方法教你認清夢同現實嘅分別
一開始就用比較入門嘅方法:

1:睡前手劃記號 在夢中看一看自己嘅手 如有記號 即可認清為夢
2:照下鏡 如模糊不清 即可認清為夢(呢個正常情況可以,不過我有時發過夢見到鏡面很清晰)
3.用力將手指公“咬”彎 (我一開始最常用嘅方法)通常係夢上 你有機會感受到外來嘅痛楚 但自身傷害並沒痛楚 因此你可以好輕易將手指公“咬”彎

未幾,這恐懼感很快就被我僅存的意識消去
"沒錯,這一定是夢"
為了逃離夢魔的纏繞,我決定要以痛覺去喚醒自己的意識
我咬著牙,拿著客廳的紅色剪刀狠下心地不斷刺在手腕上
"喀喀喀喀"
只是沒想到夢中的痛楚如此真實

教我浸泡在血液之中,再次投入夢中夢的懷抱下安睡

即係痛定唔痛

你咁講,我都好好奇點解會咁
唔講我仲以為用自主同外來
仲有有意識同無意識尼分
點知出現左矛盾

對唔住 我講得1999

PS:要等其他巴絲解答
我個人越大 就越少發夢 基本上係冇發過
對上一次都幾個月喇 睇左條關於發夢嘅片
睇完之後個晚就好邪 連續三晚都發夢
然後就冇再發夢到而家
利申 睇片之前都有一段好長嘅時間冇發夢
留名學野
樓主會唔會分唔清現實同夢
差唔多晚晚都會發夢,但未試過清醒夢,好想試下發

記得以前細個發夢見到自己唔願起身,去到辛辛苦苦返左成日學,終於放學返到屋企,點知鬧鐘一響先知頭先發夢,跟住又要死死氣起身去返學,感覺好淒慘

仲有試過樓上有巴打講既發夢會續發返幾個月前發過既夢,真係唔明點解隔咁耐先黎續集

同埋有d 預知夢,夢入面見過既畫面會喺現實再出現返,真係幾奇怪
你地係會 係一個畫面咁定係一個片段?
日日都會發夢,有時就算瞓5分鐘都會發,不過醒咗就得返啲碎片唔記得曬咁,多數會發幾個夢
日日都會發夢,有時就算瞓5分鐘都會發,不過醒咗就得返啲碎片唔記得曬咁,多數會發幾個夢

同你一樣 訓一次會發幾個唔同既夢
試過清醒夢 然後控制飛
有冇試過感覺自己就快醒 但又好淺咁發緊夢
不過我覺得最辛苦係夢中夢 通常起身都攰到仆街

呢隻應該係你潛意識上好想抒發壓力
好似我咁 我都有發類似嘅夢
而通常都係好大壓力時就會發

真係好大壓力
發完夢起身成件衫濕曬
我個人越大 就越少發夢 基本上係冇發過
對上一次都幾個月喇 睇左條關於發夢嘅片
睇完之後個晚就好邪 連續三晚都發夢
然後就冇再發夢到而家
利申 睇片之前都有一段好長嘅時間冇發夢

聽呢位巴打嘅講法
條片可能真係有啲邪
有時日常生活嘅感官沖擊都可能會影響夢嘅性質
表面呢睇,夢係會反映日常生活遇到嘅事
並以唔同形式在大腦進行記憶及資訊重新整理
造就唔同嘅夢
樓主會唔會分唔清現實同夢

一起身個下會
畢竟有時夢中夢唔會好似普通夢咁
可以用一啲簡單方法就分別夢同現實
夢中夢有時可以好"日常" 輕輕鬆鬆以為過左一日
點知,眼前一黑
又訓係舖床上

通常會X N次
差唔多晚晚都會發夢,但未試過清醒夢,好想試下發

記得以前細個發夢見到自己唔願起身,去到辛辛苦苦返左成日學,終於放學返到屋企,點知鬧鐘一響先知頭先發夢,跟住又要死死氣起身去返學,感覺好淒慘

仲有試過樓上有巴打講既發夢會續發返幾個月前發過既夢,真係唔明點解隔咁耐先黎續集

同埋有d 預知夢,夢入面見過既畫面會喺現實再出現返,真係幾奇怪

預知夢我都有...不過記憶唔多
續發我都有...不過係似重新發番之前嘅夢一次再加多一啲情節咁
我有次發番細過發嘅夢 細個係不停重覆發o個個夢
結果發番個陣見到續集
你地係會 係一個畫面咁定係一個片段?

畫面

我之前都係咁
不過如果係夢中夢
建議最好不記為妙...
試過清醒夢 然後控制飛
有冇試過感覺自己就快醒 但又好淺咁發緊夢
不過我覺得最辛苦係夢中夢 通常起身都攰到仆街

呢隻應該係你潛意識上好想抒發壓力
好似我咁 我都有發類似嘅夢
而通常都係好大壓力時就會發

真係好大壓力
發完夢起身成件衫濕曬

巴打
當壓力太大時 有機會令自律神經功能失調
當睡覺時精神太緊張
自律神經失衡
自律神經無法好好放鬆
導致不能正常地調制汗腺
因此流汗乃自然現象
順便Post埋下一部份
醒過來時
由於自細好多時候會去姨媽同阿姨個邊住
所以好容易明明係自己屋企瞓夢到自己係
我發現自己瞓係姨媽同細佬隔離(就眼睇如無意外夢中嘅我應該係得幾歲)
“XX啊,等姨媽同你講個故仔下”姨媽嘅說話令我好懷念以前睡前故仔嘅時光
“從前森林有隻龜同兔仔,佢地準備進行一場跑步比賽,兔仔睇唔起龜仔,覺得佢又慢又鈍”懷念嘅聲音不停縈繞著我耳邊,
即使如此老掉牙嘅故事
係我眼中卻係這麼引人入勝
我不禁陶醉於這種溫馨的畫面上
任由字句徘徊在心扉的角落上
“眼見大幅領先烏龜,兔子開始輕敵,便打算小睡片刻。。。”姨媽接著說
“睡...!夢!!!你係咪夢尼!!!”溫馨嘅氣氛俾我嘅勁唔答八嘅說話中斷
好快同我預料嘅一樣佢由慈祥嘅笑容立刻轉為空洞 不到一秒間更成為一舊野
(類似黑色惡靈混雜物)
當我正打算逃走時
“個舊野”突然抓著我的頸 任由我如何掙扎
亦無法脫離 祂嘅魔爪
在無神嘅目光中 我只祈禱可以在受傷害之前醒來
“現實”總係不如意
“個舊野”嘅長指甲不停椎落我心口
“嘶嘶嘶嘶”好拎痛點解可以咁拎痛
話口未完 我感覺到佢用啲指甲穿透我心口
並用力抓住我個心
唔係一般皮肉之痛
而係精神甚至靈魂受到折磨個種

最後 我醒來
發現細佬部手機正正係4:50...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞