每次訓教 我都好驚發夢

246 回覆
40 Like 8 Dislike
我由細到大都每晚發好多夢
全部都係超現實又奇怪既夢
乜年代地方都有
古代,農村,七八十年代,太空,海,重有一啲呢個世界唔存在既地方

以前成日發清醒夢,不過而家太攰所以少左
清醒夢可以去跳樓跳海,殺人,又可以飛
曾經發夢去過好靚好靚既地方,又或者見到啲好鍾意既野,而我係會知道呢個只係夢,醒左就冇,個下會好sad

又試過喺夢入面參加左個會議
其他人同我講,佢地會定期發夢入黎呢個地方聚會,不過佢地未講我知下次用咩方法入去聚會,我就醒左

重有一樣好奇怪,
有時我訓上床冇幾耐,一合埋眼,
就會有夢,有畫面
但我係好肯定自己未訓著,
更加唔係夢中夢,
因為我係可以隨時起身
想知有冇其他人會咁?
不過我上網check過真係有呢樣野

我同巴打你一樣發夢都去過一啲唔存在係世界嘅地方
其實幾好,至少你發清醒夢嘅地點係好靚嘅地方
我發清醒夢嘅地點通常一係好正常
一係就天馬行空
一係就恐怖丶靈異丶災難電影咁
又試過喺夢入面參加左個會議呢個係咪真架??!
因為我都試過係夢中搵到有自我意識嘅"人"(細個個陣)
我都有同佢地抄低手機號碼 不過試過醒尼打下結果打唔通
正當我想問佢地做咩入我個夢入面,
佢反過尼問我:「你係道做緊咩?做咩係我個夢入面?」
之後個啲唔記得
不過我估係自我意識想人認同我創建左呢個角色出尼
令我有一段時間相信人係可是共享同一個夢...
至於你講一合眼就有畫面
我岩先訓左一陣都係約十幾分鐘就醒
見到自己拎住部遊戲手掣中間有畫面
好似係玩緊賽車GAME
不過夢中拿去眼鏡我手上咩都無
戴番眼鏡又見得返個手掣
不過如果發夢可以發尼啲零傷害性嘅都唔係唔可以接受

災難夢細個就多 大個好似冇乜
最多係跌落海/跌落樓
不過唔驚 因為知係發夢
我間中喺夢入面都會同人講自己發緊夢
但係啲人係冇反應架
個會議去左一次炸 十個人內
啲人個個講野都有文有路
重向我介紹佢地組織

前幾年我有個好朋友走左
然後我成日夢到佢 重可以同佢傾計同佢玩
去過佢住既空間 而且唔可以俾其他“人”知道我唔係屬於佢地世界
幾個月前又夢到佢 佢同我講佢要投胎
重俾左啲號碼同字我
我醒左即刻search但搵唔到啲乜
然後好快就忘記左個號碼/字
不過之後真係冇再夢到佢…

我啲fd都好羨慕我啲夢咁天馬行空
佢地啲夢都係好正常,例如食早餐,返學,返工
我就由細到大都係發好多好多怪夢
從來冇正常過
但其實太多夢 第二朝醒個下有時都幾攰

I'm sorry to hear that.你朋友應該係第二個世界會過得幸福
個號碼應該係未來發生特別事件嘅日期?
唔洗太強迫自己記得
因為通常清醒夢裡面啲野會慢慢記得番

講起組織,令我諗起以前發夢俾外星人灌輸一堆不知名語言
有個外星人識講廣東話
另一個就強制係我腦裡面不知名語言
之後我見到除左我之外
有其他唔同國藉同埋唔同時代嘅人係個草地道
佢要我將岩先識嘅字講俾佢地聽(應該話佢直接係我腦海中講,然後照住講俾佢地聽)
草地上啲人都望著我
我都唔知自己講咩
嘰嘰喳喳咁就講完醒埋

你會記得返咁好
我就唔得 而且最近好攰 都好難有清醒夢
我都試過發夢俾外星人捉左
前幾年有段時間放左學就日日訓晏教
然後就日日夢到俾外星人捉做實驗
幾個鐘後先醒返
搞到之後有一排唔敢訓晏教

日日 ?
我覺得佢地似係鍾意左你多啲喎

持續左起碼一個星期
以前聽電台又係講外星人捉人類做實驗
人類會以為係自己發夢
嚇到仆街

吓...你唔好嚇我
我真係當係夢就算架啦
反正好多時都係潛意識作怪
乜年代地方都有
古代,農村,七八十年代,太空,海,重有一啲呢個世界唔存在既地方

曾經發夢去過好靚好靚既地方,又或者見到啲好鍾意既野,而我係會知道呢個只係夢,醒左就冇,個下會好sad

其他人同我講,佢地會定期發夢入黎呢個地方聚會,不過佢地未講我知下次用咩方法入去聚會,我就醒左

重有一樣好奇怪,
就會有夢,有畫面
更加唔係夢中夢,
因為我係可以隨時起身
想知有冇其他人會咁?

一係就天馬行空
之後個啲唔記得
至於你講一合眼就有畫面
好似係玩緊賽車GAME
戴番眼鏡又見得返個手掣

最多係跌落海/跌落樓
不過唔驚 因為知係發夢
但係啲人係冇反應架
啲人個個講野都有文有路
重向我介紹佢地組織

前幾年我有個好朋友走左
去過佢住既空間 而且唔可以俾其他“人”知道我唔係屬於佢地世界
重俾左啲號碼同字我

從來冇正常過

I'm sorry to hear that.你朋友應該係第二個世界會過得幸福
唔洗太強迫自己記得

有個外星人識講廣東話
之後我見到除左我之外
佢要我將岩先識嘅字講俾佢地聽(應該話佢直接係我腦海中講,然後照住講俾佢地聽)
草地上啲人都望著我
我都唔知自己講咩
嘰嘰喳喳咁就講完醒埋

你會記得返咁好
幾個鐘後先醒返

日日 ?

持續左起碼一個星期
人類會以為係自己發夢
嚇到仆街

吓...你唔好嚇我
我真係當係夢就算架啦

巴打你…
我都覺係潛意識
因為我成日諗野
個腦冇停過ff
對我黎講呢啲奇怪夢幾好
我之前讀art,會得到好多靈感
岩岩又諗起
乜年代地方都有

重有一樣好奇怪,
就會有夢,有畫面
更加唔係夢中夢,
因為我係可以隨時起身
想知有冇其他人會咁?

一係就天馬行空
之後個啲唔記得
至於你講一合眼就有畫面
好似係玩緊賽車GAME
戴番眼鏡又見得返個手掣

最多係跌落海/跌落樓
不過唔驚 因為知係發夢
但係啲人係冇反應架
啲人個個講野都有文有路
重向我介紹佢地組織

前幾年我有個好朋友走左
重俾左啲號碼同字我

從來冇正常過

唔洗太強迫自己記得

有個外星人識講廣東話
之後我見到除左我之外
草地上啲人都望著我
我都唔知自己講咩
嘰嘰喳喳咁就講完醒埋

你會記得返咁好
幾個鐘後先醒返

日日 ?

持續左起碼一個星期
人類會以為係自己發夢
嚇到仆街

吓...你唔好嚇我
我真係當係夢就算架啦

巴打你…
我都覺係潛意識
因為我成日諗野
個腦冇停過ff
對我黎講呢啲奇怪夢幾好
岩岩又諗起

未打完
之前發夢啊媽拎左一大碟血紅色既生肉岀黎
話係我既肉黎 好好食
然後就同我哥狂食
我唔忿氣 點解我啲肉要俾你地食
我就拎一細舊擺入口
個種口感同血腥味真實到
之後個幾日都冇乜食慾
唔知點解
好多時太攰訓個陣
自己都會同自己係心入面講野
又或者係我係第三者 聽緊另外兩個我係到講野咁
而傾既話題都係我平時唔會講開既野
一醒左又唔太記得自己同自己講過啲咩
可能有啲1999 但有冇人明我講乜

我明你講咩喎 (你=Y)
姐係有時YA會同YB講野
或姐你係YA 聽緊YB同YC嘅對話

我有幾個假設(純粹估):

1.本我 自我 超我 嘅意識層
本我係指單純本能上慾望
自我係指面對自己,同社會作出調歴控制慾望 但又要滿足本我需要
超我係指道德理想同良心發展出尼道德化嘅自己,會用一標準去定義道德規範 若違反則內疚

2.過去 現在 未來 嘅意識層
唔洗多講

3.唔同潛在人格嘅自己

你諗下傾緊個係邊個
我覺得你(本我)係同緊自我傾緊點樣調節慾同道德
之後你自我 見到兩極端本我同超我理想主義同本能主義嘅爭論
乜年代地方都有

重有一樣好奇怪,
就會有夢,有畫面
更加唔係夢中夢,
因為我係可以隨時起身
想知有冇其他人會咁?

一係就天馬行空
之後個啲唔記得
至於你講一合眼就有畫面
好似係玩緊賽車GAME
戴番眼鏡又見得返個手掣

最多係跌落海/跌落樓
不過唔驚 因為知係發夢
但係啲人係冇反應架
啲人個個講野都有文有路
重向我介紹佢地組織

前幾年我有個好朋友走左
重俾左啲號碼同字我

從來冇正常過

唔洗太強迫自己記得

有個外星人識講廣東話
之後我見到除左我之外
草地上啲人都望著我
我都唔知自己講咩
嘰嘰喳喳咁就講完醒埋

你會記得返咁好
幾個鐘後先醒返

日日 ?

持續左起碼一個星期
人類會以為係自己發夢
嚇到仆街

吓...你唔好嚇我
我真係當係夢就算架啦

巴打你…
我都覺係潛意識
因為我成日諗野
個腦冇停過ff
對我黎講呢啲奇怪夢幾好
岩岩又諗起

未打完
之前發夢啊媽拎左一大碟血紅色既生肉岀黎
話係我既肉黎 好好食
然後就同我哥狂食
我唔忿氣 點解我啲肉要俾你地食
我就拎一細舊擺入口
個種口感同血腥味真實到
之後個幾日都冇乜食慾

好核突
嘉明的味道
BETWEEN 讀ART有發夢係好啲,
唔少名藝術家都係靠夢搵靈感
又夠鐘訓教
又夠鐘訓教

下次再傾啦
唔知點解
好多時太攰訓個陣

本我係指單純本能上慾望
自我係指面對自己,同社會作出調歴控制慾望 但又要滿足本我需要
超我係指道德理想同良心發展出尼道德化嘅自己,會用一標準去定義道德規範 若違反則內疚

唔洗多講

3.唔同潛在人格嘅自己

你諗下傾緊個係邊個

傾既野唔係宜類
YA YB YC 傾既野就好似普通朋友傾既話題咁 無你講1.個啲意識

2.同3.姐係點

我認真左
2.好難準確咁講
3.姐係你對唔同社交圈用嘅態度
如同事圈 朋友圈 家庭
你都會用唔同嘅語氣 性格 同埋形象
Outception
唔知點解
好多時太攰訓個陣

本我係指單純本能上慾望

唔洗多講

3.唔同潛在人格嘅自己

你諗下傾緊個係邊個

傾既野唔係宜類
YA YB YC 傾既野就好似普通朋友傾既話題咁 無你講1.個啲意識

2.同3.姐係點

我認真左
2.好難準確咁講
3.姐係你對唔同社交圈用嘅態度
如同事圈 朋友圈 家庭
你都會用唔同嘅語氣 性格 同埋形象

就咁睇又好似冇個係
等我遲啲試多次再答你

嘻嘻,唔緊要啦 慢慢啦
我周不時知自己發夢,有一個方法可以即醒 :
係夢入面搵個高位(如爬上窗框)跳落去,
一次唔醒,再搵過更高嘅位(跳樓)跳多次。

離心力可以 chok 醒自己,萬試萬靈。
我周不時知自己發夢,有一個方法可以即醒 :
係夢入面搵個高位(如爬上窗框)跳落去,
一次唔醒,再搵過更高嘅位(跳樓)跳多次。

離心力可以 chok 醒自己,萬試萬靈。

人人都有自己最喜愛嘅方法嘅
不過有縁都會試下巴打你個方法
個人病病地 發夢打左枝針 訓醒好番
有時會起身返學起成4 5次 真係好撚辛苦
咁長 以為係文黎

早幾前年都試過 清明夢。 夢入面 係諗乜有乜 個感覺好爽 而且可以自由控制幾時醒 真係好癲 連續左幾晚 之後都冇再發過 講比fd聽都冇人信 以為我痴左線
樓主既然有呢個telant
不如發展下自己既靈性
修煉一下
我相信你會有更大既作為

唯一建議
唔好停留係夢境入面 (要破夢)
同埋唔好同你夢入面既人講 佢發緊夢
呢樣係破壞緊另一個世界既規矩
我基本上日日都發夢
訓醒都好似好攰冇乜點訓過咁
或者係訓唔夠訓好多都好攰
有時醒翻會記到個夢
再訓又喺第二個夢
然後第一個就唔記得
我都喺唔想發夢
成日都會好攰
個人病病地 發夢打左枝針 訓醒好番

係真唔係
可以慳番睇醫生啲錢
有時會起身返學起成4 5次 真係好撚辛苦

第6次係咪以為係夢
咁長 以為係文黎

早幾前年都試過 清明夢。 夢入面 係諗乜有乜 個感覺好爽 而且可以自由控制幾時醒 真係好癲 連續左幾晚 之後都冇再發過 講比fd聽都冇人信 以為我痴左線

你啲FD無體驗過緊係以為你痴線啦
我之前同同事朋友講
佢地話我係咪癲拎左
如果想發返可以去番第五頁
睇我介紹個本書
我琴晚4.幾瞓 第二朝9.起身 唔知係咪太攰 所以發惡夢 夢見老豆同呀哥比喪屍咬左下 救返佢個陣就黎變喪屍 喊到我 好彩醒返發現係夢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞