【CCL橫行】低調置業討論區(64)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
望就望用棕地唔搞郊野公園囉

容巴最近有套電影再見亦是狗朋友你可能有興趣

之前坐飛機睇左,隔離位條友播我睇埋一份,喊左

二手成交:康怡本月終開齋 中層戶售825萬 (18:00)

on.cc東網專訊】鰂魚涌康怡花園本月買賣開齋,中原楊文傑表示,屋苑C座中層3室,實用面積526方呎,以825萬元售出,實用呎價15,687元。
二手成交: 花都廣場兩房戶426萬易主 (16:01)

on.cc東網專訊】中原地產粉嶺瓏山一號副分區營業經理洪文鋒表示,花都廣場最新錄5座低層D室成交,單位建築面積517方呎,實用面積370方呎,兩房間隔,以426.8萬元獲承接,實用面積呎價11,535元。
【一手業主】35萬買太古城 今日勁賺千萬

美聯吳肇基表示,鰂魚涌太古城剛錄得本月第三宗成交,為寧安閣高層D室兩房則王,實用面積580方呎,剛以1,015萬元,呎價17,500元,即使比市價低4至5%,業主仍勁賺近千萬。賣方1979年1月僅以35.3萬元第一手買入單位,持貨38年升值28倍。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57193057&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170910

//業主其實就係賭長期香港經濟同銀紙貶值,別無其他
其實政府已經透過不同渠道放風,青年首置的樓價會同市場脫勾,以一個400呎單位為例,售價可能是100至150萬港元。如果林太在施政報告對這些傳言加以確認,現在用300萬買了200呎單位的年輕人就真的不幸,付出比別人多,能夠用的地方則比人少。如果現在已經買了樓就沒有辦法,如果還未買,何不等到施政報告之後才作決定。

唔知湯生覺得政府起到幾多樓呢
爭都爭死

原價賣返比政府嘅居多,冇升值貶值,納稅人津貼咗租金,咪睇吓到時幾多人買,冇人吼反應冷淡嘅話,到時可以大撚屌啲話人炒樓嘅柒頭

起咩 一起啲人工又升咩都升 然後屌晒鬼

好似美樂咁 變返居屋賣囉

唔明點解政府唔搞綠白表比例。

綠:白= 2:8 ,咁已經好好多啦。

幫到好多要上車嘅人。

再係8個度分家庭和個人比例。

綠表,仲可以繼續行換二手居。

綠表得返2成,仲邊有人換返間公屋出嚟,綠表揀居屋比白表更揀擇架

換返間公屋出黎,最後咪又係去咗每日個150人度

等班綠表人感受下出面幾難買樓!

美聯吳肇基表示,鰂魚涌太古城剛錄得本月第三宗成交,為寧安閣高層D室兩房則王,實用面積580方呎,剛以1,015萬元,呎價17,500元,即使比市價低4至5%,業主仍勁賺近千萬。賣方1979年1月僅以35.3萬元第一手買入單位,持貨38年升值28倍。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57193057&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170910

佢都好忍得,咁多年先沽貨
其實政府已經透過不同渠道放風,青年首置的樓價會同市場脫勾,以一個400呎單位為例,售價可能是100至150萬港元。如果林太在施政報告對這些傳言加以確認,現在用300萬買了200呎單位的年輕人就真的不幸,付出比別人多,能夠用的地方則比人少。如果現在已經買了樓就沒有辦法,如果還未買,何不等到施政報告之後才作決定。

唔知湯生覺得政府起到幾多樓呢
爭都爭死

原價賣返比政府嘅居多,冇升值貶值,納稅人津貼咗租金,咪睇吓到時幾多人買,冇人吼反應冷淡嘅話,到時可以大撚屌啲話人炒樓嘅柒頭

起咩 一起啲人工又升咩都升 然後屌晒鬼

好似美樂咁 變返居屋賣囉

唔明點解政府唔搞綠白表比例。

綠:白= 2:8 ,咁已經好好多啦。

幫到好多要上車嘅人。

再係8個度分家庭和個人比例。

綠表,仲可以繼續行換二手居。

綠表得返2成,仲邊有人換返間公屋出嚟,綠表揀居屋比白表更揀擇架

換返間公屋出黎,最後咪又係去咗每日個150人度

等班綠表人感受下出面幾難買樓!

咁係另一問題喎
新盤混戰:OASIS KAI TAK收650票 超購4倍 (20:17)

on.cc東網專訊】市場消息指出,截至晚上8時,會德豐地產旗下啟德OASIS KAI TAK已累積錄約650個認購登記,較首批130伙超額認購4倍。

呢班契弟根本斷估,買單邊中就認屎認屁,唔中扮冇講過,繼續斷鳩估到中為止

佢都好忍得,咁多年先沽貨

換新樓其實差唔多價錢買番差唔多呎數
咁一換一變新樓都ok

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞