國泰航空擬向機師開刀 料年慳10億

185 回覆
70 Like 3 Dislike
留名睇因航仆街
其實cx一早要轉型,將因龍轉做廉航,自己d j class平返少少,服務同其他航空公司睇齊,一日唔轉型,只會越來越衰

利申: 大部份時間會搭因航

同意因龍應該LCC 化

但因航本身應該keep 返優質服務 而唔係走去cut cost
講真 好多人㨂因航都係貪佢感覺高級
但上到機發現仆街中伏

要平嘅一早走左去搭廚叉 快運
長途嘅就中東三寶果d 啦

但問題係
香港人貪平既人遠比要優質服務既人多
你睇早幾年果間全白機身用20幾年機既廉航都大把人狗沖就知

其實將KA航班併入國泰, KA改做廉航好過啦
咁咪貴有貴搭, 平有平搭囉

問題係CX唔識做LCC,全部Cost高
其實cx一早要轉型,將因龍轉做廉航,自己d j class平返少少,服務同其他航空公司睇齊,一日唔轉型,只會越來越衰

同意因龍應該LCC 化

但因航本身應該keep 返優質服務 而唔係走去cut cost
但上到機發現仆街中伏

但問題係

唔可能,港龍喺支拿個朵太響,改做廉航佢會無晒啲客

一係咁, 開個新brand又得唔得
ANA + Peach
JAL + Jetstar Japan
HX + UO
留名睇因航仆街

又唔會仆街住既, 蝕幾十億油埋單都蝕唔夠十億
撇左條油數本身都有錢賺
正呀, 你扣我人工
我就程程機都同你燒盡D油先LAND
睇下邊個輸得多

唔好傻啦 airspace同條route點行你估真係機師玩曬咩

但要燒油緊係有計

條友就真係傻啦
PLAN不嬲都係PLAN
現場係我做決定. 我要加速你吹得我漲?
我要STANDBY你吹得我漲?

同意因龍應該LCC 化

但上到機發現仆街中伏

但問題係

ANA + Peach
HX + UO

可以,但問題係香港無slot, 廉航個市場本地已經俾uo搶晒,再加外地嚟嘅,香港做唔到
其實問心 pilot份糧係真係overpaid
反對既 應該只係得想考cadet同現職既人黎講

學前面巴打講 簽約迫cadet收低人工做廿年 其後係諗得過, 一樣大把人apply, 至少都做到pilot 一樣有出路
唉 呢間公司有咩做唔出

自己做唔到就overpaid,呢份工個人工唔係同香港其他人比,係要同全世界比。香港無空軍,靠本地cadet點夠人?

cadet以前就係成個package低過啲外藉啦,只不過係有咗平等機會條例,之後請嘅先全部同工同酬

Demand Supply 問題,正如會計big 4出賤價請Entry post都會大把人狗沖,因航cadet 同空姐個價肯定仲有大把市場空間可以壓

航運業本身已經要係全球化競爭,一係好似蘋果賣iphone 咁剩係aim最top班客賣高成本service ,target高利潤航線 ,cut晒d 沒錢賺航班,縮減營運規模+大裁員

如果做唔到最top就一定係同其他公司鬥票價,咁一定要先將營運成本壓到盡先有空間壓低票價,起碼機師同空姐人力成本長遠一定要壓到去海南航甚至其他大陸航空公司果種水平先有得同人鬥

附近地區既華航用緊20萬台幣請機師5萬台幣請空姐 每飛一班機既成本都平你成截,鬥票價蝕撚死你

不過要首先砌低因航個工會,唔係既話係對手公司可以追貼市場cut cost既同時,因航仲係度浪費時間同工會玩談判罷工慢慢磨

我估因航再唔大手搞cut cost (之前炒back office 600人只係搞笑影響唔到大局,始終前線機師空姐地勤成2萬人既人力成本先係決定性因素),10億20億咁蝕多幾年好快就要賣盤

同意因龍應該LCC 化

但上到機發現仆街中伏

但問題係

ANA + Peach
HX + UO

可以,但問題係香港無slot, 廉航個市場本地已經俾uo搶晒,再加外地嚟嘅,香港做唔到

遲d 三跑開應該會多左slot
到時再考慮開囉

但涯唔捱得住都成問題

學前面巴打講 簽約迫cadet收低人工做廿年 其後係諗得過, 一樣大把人apply, 至少都做到pilot 一樣有出路
唉 呢間公司有咩做唔出

自己做唔到就overpaid,呢份工個人工唔係同香港其他人比,係要同全世界比。香港無空軍,靠本地cadet點夠人?

cadet以前就係成個package低過啲外藉啦,只不過係有咗平等機會條例,之後請嘅先全部同工同酬

Demand Supply 問題,正如會計big 4出賤價請Entry post都會大把人狗沖,因航cadet 同空姐個價肯定仲有大把市場空間可以壓

航運業本身已經要係全球化競爭,一係好似蘋果賣iphone 咁剩係aim最top班客賣高成本service ,target高利潤航線 ,cut晒d 沒錢賺航班,縮減營運規模+大裁員

如果做唔到最top就一定係同其他公司鬥票價,咁一定要先將營運成本壓到盡先有空間壓低票價,起碼機師同空姐人力成本長遠一定要壓到去海南航甚至其他大陸航空公司果種水平先有得同人鬥

附近地區既華航用緊20萬台幣請機師5萬台幣請空姐 每飛一班機既成本都平你成截,鬥票價蝕撚死你

不過要首先砌低因航個工會,唔係既話係對手公司可以追貼市場cut cost既同時,因航仲係度浪費時間同工會玩談判罷工慢慢磨

我估因航再唔大手搞cut cost (之前炒back office 600人只係搞笑影響唔到大局,始終前線機師空姐地勤成2萬人既人力成本先係決定性因素),10億20億咁蝕多幾年好快就要賣盤

都話咗係因為有平機會 cadet人工先會一樣,而且你當因航白痴?佢洗咁多錢訓練完一個人,你出咁低人工,啲人咪走囉,做得機師個個都唔會局限自己喺香港嘅人,出面大把世界,我之前都有中東三寶之一嘅叫我過去,我嫌無冬天唔去之嘛。如果無hka而因航又垃圾到得人哋一半人工,你估我會嫌無冬天定去unun腳?

你攞台灣講證明你唔識嘢,你知唔知台灣個個都想出走咁劑,問題係佢哋個牌無人承認,唔係icao唔係faa又唔係easa,要出嚟就要自費考過成套atpl

仲攞海南大陸嚟比,海南大陸出緊30幾萬美金一年俾外藉capt呀。南方澳洲base嘅機長都20k美金一個月,人哋呢個數仲要係稅後呀

唉 呢間公司有咩做唔出

Demand Supply 問題,正如會計big 4出賤價
請Entry post都會大把人狗沖,因航cadet 同空姐個價肯定仲有大把市場空間可以壓

物價唔同好難比較喎,台灣大學生20-30k
空姐已經算well paid

因航又無可能全部請晒台妹/ 大陸妹做空姐

工會間間都有架啦,華航早排先大罷工來

正因為香港營運成本高,所以我先覺得應該行top 路線
專注做business class/ premium econ
同其他公司鬥平輸硬

唉 呢間公司有咩做唔出

Demand Supply 問題,正如會計big 4出賤價
請Entry post都會大把人狗沖,因航cadet 同空姐個價肯定仲有大把市場空間可以壓

物價唔同好難比較喎,台灣大學生20-30k
空姐已經算well paid

因航又無可能全部請晒台妹/ 大陸妹做空姐

工會間間都有架啦,華航早排先大罷工來

正因為香港營運成本高,所以我先覺得應該行top 路線
專注做business class/ premium econ
同其他公司鬥平輸硬

其實都話全球化競爭,工廠都要搬完大陸再搬越南,航空公司都可能要考慮轉移大本營+換血,玩得鬥價既,cut cost一定要去到盡先生存到
因航班友真係用屎眼諗野
唔好話罷工,每個機師輪流射一日你都幾百人企撚曬係度 歐洲機賠到你屎忽變太陽花都得

賠間regal俾客,regal俾airline嘅房又平啲,點會變太陽花
正呀, 你扣我人工
我就程程機都同你燒盡D油先LAND
睇下邊個輸得多

唔好傻啦 airspace同條route點行你估真係機師玩曬咩

成條戇鳩仔咁衝出黎柒
我覺得飛機全自動駕駛,由起飛到降落,比人手操作更安全。

飛機系統壞嘅頻率比你想像中嘅機會高好多

要一個機司做backup就夠。
上司既錯係下屬既責任下話
花紅照出

知唔知好多空難事故都係因為機師失誤

要一個機司做backup就夠。

呢個唔否定,相信都係將來大趨勢

雖然遇到空難既機率係好低,但遇上時好靠機師個反應同技術,一個真係唔係幾安全
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞