國泰航空擬向機師開刀 料年慳10億

185 回覆
70 Like 3 Dislike
去年虧蝕六億元而需大規模裁員的國泰航空決定向機師開刀,定出2019年須削減機師薪酬開支一成的目標,管理層已要求機師接受凍薪及削減退休金方案,估計每年可節省10億元。

據《南華早報》報道,國泰航空航務董事的唐安娜昨天發出內部通告指出,國泰員工總數26,670人,其中機師數目佔14.6%,但國泰每年197億元員工薪酬開支中,佔一半是用於機師。她在通告中警告,機師的成本過高。為了令公司轉虧為盈,有需要盡快及大幅減低成本。
通告指出,計劃透過凍薪,調整退休金及提高生產力等方式,在2019年削減機師薪酬開支一成,換言之需減少約10億元。目標是確保機師薪酬及國泰業務都處於可支持的水平。
唐安娜在通告中表示,希望改善與機師的合作關係,國泰其他部門都已實施凍薪及裁員,而機師可以就削減成本方案表達意見及與公司進行談判。
報道指國泰與機師工會正展開談判,國泰提出以改善更表、容許機師駕駛不同機款及更改人力資源程序等作為交換條件。

做機師真係人生嬴家,一成人工都成10億
4000機師
100億1年
除返開機師平均月薪成200k
4000機師
100億1年

佢將訓練嘅成本放埋落去,佢老母臭
仲有飛G任中出
On9 佢炒油炒到一鑊粥搞機頭佬?機佬罷工佢就大撚鑊 國泰機師人工已經唔算最高果批
4000機師
100億1年

有撚咩 唔計鬼佬,captain 都係十萬左右至1xx k
On9 佢炒油炒到一鑊粥搞機頭佬?機佬罷工佢就大撚鑊 國泰機師人工已經唔算最高果批

罷咩工? 直接跳槽

你又岩,惡曬班機師真係大把人搶 以我所知EK好渴
機師罷工

罷咩工? 直接跳槽

少年你太年輕了!

在商言商, 公司永遠都只係諗賺錢

果邊蝕, 另一邊就要諗方法節源, 無人會同你諗人情

而且機師罷工機會係微乎其微

1. 無比人炒果班唔會冒險企出黎罷工 (被炒果班更加唔叫罷工)

2. 機師地位問題, 呢種行為唔會敢做

罷咩工? 直接跳槽

其實國泰機師人工好似已經係咁多間航空公司最高果炸

鬼佬果堆就高,近幾年果d 真係唔高
唔洗估又係方向日報啦
等執笠

罷咩工? 直接跳槽

無人會去ek,如果佢逼簽,我哋香港仔情願去hka

罷咩工? 直接跳槽

識人去左EK EK主動挖角,人工高好多

罷咩工? 直接跳槽

識人去左EK EK主動挖角,人工高好多

ek啲人走得仲快
anna thompson 真係on99
咁既人都做到DFO,得啖笑

罷咩工? 直接跳槽

其實國泰機師人工好似已經係咁多間航空公司最高果炸

鬼佬果堆就高,近幾年果d 真係唔高

放假call返去飛都夠肥仔啦
炒晒班鬼 請班cadet簽10年約大把人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞