國泰航空擬向機師開刀 料年慳10億

185 回覆
70 Like 3 Dislike
話機師唔會罷工嗰個係咪舊年啱啱出世

而且機師先係最容易加最有牙力罷工嗰班

係,留名等睇機海
我屌你老母 我仲要考cadet 呀
On9 佢炒油炒到一鑊粥搞機頭佬?機佬罷工佢就大撚鑊 國泰機師人工已經唔算最高果批

罷咩工? 直接跳槽

少年你太年輕了!

在商言商, 公司永遠都只係諗賺錢

果邊蝕, 另一邊就要諗方法節源, 無人會同你諗人情

而且機師罷工機會係微乎其微

1. 無比人炒果班唔會冒險企出黎罷工 (被炒果班更加唔叫罷工)

2. 機師地位問題, 呢種行為唔會敢做

但國泰衰on9
炒期油又冇眼光,結果仆街仆到應一應
好啦高位買期油,大跌後蝕到攤攤腰,就唔再買
正確係既然已蝕左咁多,而家既油價處於咁低水平,更加應該訂新既對沖合約避免回升引起既損失,而家既水平,就算睇錯市都不致蝕得好金
又冇咁做,反而向員工同乘客開刀,將自己既服務質素向廉航靠攏
個vicious circle遲早玩到自己收皮

其實係以往定位好premium成本好高
但近年廉航當道,香港人寧願冒住上唔到機同delay既風險都簡最平黎搭
所以直接影響佢生意咪要開始cut成本

佢同人鬥平既死得仲快

邊個行業由高轉低 轉得唔夠澈底都係死路一條
不過國泰做得呢步 睇黎間公司個財政狀況真係好唔樂觀
可能係佢地班無能炒油炒到cashflow出問題 要一個月數襟一個月數

兩老有無居英權? 有就自己去NZ學CPL,之後再試下入Ryanair/EasyJet之類啦
On9 佢炒油炒到一鑊粥搞機頭佬?機佬罷工佢就大撚鑊 國泰機師人工已經唔算最高果批

罷咩工? 直接跳槽

少年你太年輕了!

1. 無比人炒果班唔會冒險企出黎罷工 (被炒果班更加唔叫罷工)

但國泰衰on9
正確係既然已蝕左咁多,而家既油價處於咁低水平,更加應該訂新既對沖合約避免回升引起既損失,而家既水平,就算睇錯市都不致蝕得好金

但近年廉航當道,香港人寧願冒住上唔到機同delay既風險都簡最平黎搭

佢同人鬥平既死得仲快

可能係佢地班無能炒油炒到cashflow出問題 要一個月數襟一個月數

cash flow未有問題,只係槍打出頭鳥

罷咩工? 直接跳槽

少年你太年輕了!

但國泰衰on9

佢同人鬥平既死得仲快

cash flow未有問題,只係槍打出頭鳥

其實炒油蝕左果班有冇人比人炒

唔係黃馬褂就係大吉main office派落黎(好似係)

兩老有無居英權? 有就自己去NZ學CPL,之後再試下入Ryanair/EasyJet之類啦

我得bno
國泰其實係香港縮影,當佢比支那人入咗管理層,同埋將市場重心放係支那之後,就一路走下坡。睇番九七前國泰幾輝煌
話時話,上個月o係日本住過一晚JAL City羽田,同ANA鬼佬機頭同電梯,個鬼佬機頭狂屌唔夠訓同訓得差

計正ANA鬼佬機頭得767 line,可能佢係cargo果邊
國泰其實係香港縮影,當佢比支那人入咗管理層,同埋將市場重心放係支那之後,就一路走下坡。睇番九七前國泰幾輝煌

ME3 + 支那airlines競爭,真係鬥平鬥賤
HKA係時候上位食哂CX條水

海航呢隻走數狗,不了

送你一套壽衣,不了

同埋我都唔知呢間野點玩,機、port又唔係多,但收A350都玩到兩隻product config,係唔係傻o架

送你一套壽衣,不了

同埋我都唔知呢間野點玩,機、port又唔係多,但收A350都玩到兩隻product config,係唔係傻o架

一隻自己用,另一隻係老母用黎走資用
IT 部已經無人可炒???
客貨運個餅都比廉航食鳩哂
正所謂high tech 揩野
low tech 撈野
一係越做越cheap
一係越做越縮cut淨十零條line捱住做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞