國泰航空擬向機師開刀 料年慳10億

185 回覆
70 Like 3 Dislike
好簡單
出20k一個月 請cadet
簽三十年約

一樣大把人為做機師狗衝

咁又點? 無左有啟德經驗的training captain傳授武功咪又係無用
赤臘角的crosswind同啟德一樣係要注意

好簡單
呢一刻開始既cadet 係咁咪得
資深既咪留囉
呢d野好易話為架姐
國泰太睇少香港想做機師既人既慾望
就算唔出糧都一樣有人做

你啱
40k 綁死班cadet 10年
都已經大把local 狗衝

真係好笑,你估依家做緊啲本地機師有幾多個係支持公司?

再者,cadet係獎學金,係無得綁㗎

獎唔獎學金係國泰話事
如果之後改話係借比你學,學完要係公司做十年得唔得?
考到入左做緊當然唔支持,可以隨第二間都得添
但班so呢?敢出聲咩?
仲有大把未考到既只係想國泰比個機會
出40k叫佢地做廿年一定簽
因為係香港做pilot又冇錢既只可以行呢條路

你會覺得絕,但事實係可行
前幾個星期發夢係公司見到三樓有幾個隻鬼開會
講緊點樣cut crew cost而又唔影響operation
驚死人唔知開咩會, 仲要大大隻字印出黎

我諗前線員工依幾年都有排受
我仲想去考cadet program 如果入到我可以U都quit埋
前幾個星期發夢係公司見到三樓有幾個隻鬼開會
講緊點樣cut crew cost而又唔影響operation
驚死人唔知開咩會, 仲要大大隻字印出黎

我諗前線員工依幾年都有排受

咁搞法ge話,未過三十歲ge襯後生就轉行重頭開始啦
好簡單
簽三十年約

一樣大把人為做機師狗衝

咁又點? 無左有啟德經驗的training captain傳授武功咪又係無用

好簡單
資深既咪留囉
呢d野好易話為架姐
就算唔出糧都一樣有人做

你啱

獎唔獎學金係國泰話事
但班so呢?敢出聲咩?

所以香港人要入航空界,我就覺得最少都要父母有居英權先好入行,因為大不了可以用居英權個BC身份跳槽去BA/Ryanair/EasyJet
譚議員可專注立會事務了
冇IT炒了
好簡單
簽三十年約

一樣大把人為做機師狗衝

好簡單
資深既咪留囉
呢d野好易話為架姐
就算唔出糧都一樣有人做

你啱

獎唔獎學金係國泰話事
但班so呢?敢出聲咩?

依家一樣係咁,問題係10年又點?啲人坐夠10年咪走囉,唔夠經驗本身都走唔到
而且依家重點係有training ban, 即係啲機長唔升training capt, 佢唯一可以解決嘅方法就係新合約逼人做,否則人係會老,長遠只會越嚟越少trainer

依家我哋睇佢個勢應該都係會縮皮,成個運作減細,出面大把分析話依家因航個模式無得做
而家間野唔知想點
Top premium又唔係,廉價又玩唔起,on99咁
而家間野唔知想點
Top premium又唔係,廉價又玩唔起,on99咁

其實SQ都面對同一問題
通告指出,計劃透過凍薪,調整退休金及提高生產力等方式,在2019年削減機師薪酬開支一成,換言之需減少約10億元。

凍薪, 減退休金, 加工作
不過好多人都話打中東3寶工都幾仆街,3寶對客好,對員工係草,真係當佢o地外奴咁撚
不過好多人都話打中東3寶工都幾仆街,3寶對客好,對員工係草,真係當佢o地外奴咁撚

中東三寶?
支那堆Airlines,甚至HNA/HKA呢堆,對外籍crew仲好客氣,只係唔知Music Chair幾時停

CZ已經話有負數跡象,MU班crew無紀律(剛剛o係溫州又掃尾,仲要land果陣掃),CA就得個亂字,HNA/HKA真係怕比人關水喉

中東三寶?

QR, EK, EY
話機師唔會罷工嗰個係咪舊年啱啱出世
薪酬開支唔一定剩係得人工
可能包埋training, bonus provision, medical /other benefits provision
幾時賣飛機

留名等睇暑假聖誕罷工俾班港豬屌
因航

而且機師先係最容易加最有牙力罷工嗰班
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞