國泰航空擬向機師開刀 料年慳10億

185 回覆
70 Like 3 Dislike
炒撚晒d機師就岩,日後全部空姐渣
On9 佢炒油炒到一鑊粥搞機頭佬?機佬罷工佢就大撚鑊 國泰機師人工已經唔算最高果批

罷咩工? 直接跳槽

其實國泰機師人工好似已經係咁多間航空公司最高果炸

鬼佬果堆就高,近幾年果d 真係唔高

放假call返去飛都夠肥仔啦
炒晒班鬼 請班cadet簽10年約大把人

依家邊個會放假返去?
因航(定係金鐘ge大吉main office)邊個智將咁有頭腦,走去郁你貴公司最有價值的機頭佬,
佢地個工會除左係真正的方丈外,仲要有d仲係啟德年代飛到而家,你咁樣搞即係叫佢地一係跳槽去中東三寶,一係返老家
連登仔 成日話:「空姐 只係空中侍應」

咁機師又算唔算係「空中 的士佬」??
On9 佢炒油炒到一鑊粥搞機頭佬?機佬罷工佢就大撚鑊 國泰機師人工已經唔算最高果批

罷咩工? 直接跳槽

少年你太年輕了!

在商言商, 公司永遠都只係諗賺錢

果邊蝕, 另一邊就要諗方法節源, 無人會同你諗人情

而且機師罷工機會係微乎其微

1. 無比人炒果班唔會冒險企出黎罷工 (被炒果班更加唔叫罷工)

2. 機師地位問題, 呢種行為唔會敢做

但國泰衰on9
炒期油又冇眼光,結果仆街仆到應一應
好啦高位買期油,大跌後蝕到攤攤腰,就唔再買
正確係既然已蝕左咁多,而家既油價處於咁低水平,更加應該訂新既對沖合約避免回升引起既損失,而家既水平,就算睇錯市都不致蝕得好金
又冇咁做,反而向員工同乘客開刀,將自己既服務質素向廉航靠攏
個vicious circle遲早玩到自己收皮

其實係以往定位好premium成本好高
但近年廉航當道,香港人寧願冒住上唔到機同delay既風險都簡最平黎搭
所以直接影響佢生意咪要開始cut成本

旭教授個老婆未又上唔到機,好似online check in埋都踢落機。
可以轉行楂的士

啟德年代嗰班鬼佬梗係即刻返老家啦

啟德d經驗好撚值錢架
好簡單
出20k一個月 請cadet
簽三十年約

一樣大把人為做機師狗衝

罷咩工? 直接跳槽

少年你太年輕了!

1. 無比人炒果班唔會冒險企出黎罷工 (被炒果班更加唔叫罷工)

但國泰衰on9
正確係既然已蝕左咁多,而家既油價處於咁低水平,更加應該訂新既對沖合約避免回升引起既損失,而家既水平,就算睇錯市都不致蝕得好金

但近年廉航當道,香港人寧願冒住上唔到機同delay既風險都簡最平黎搭

delay cx 都唔好得去邊 其實如果飛得密,假設我一年去5次日本,飛東京,當cx平均3k張飛,廉航就500,我就慳左12.5k,其實單從錢黎睇除非每5次有1次cancel要撲飛,否則我都無輸過 至於服務同座位,cx又係一樣shit

所以cx而家都幾頭痛 做premium 又唔夠好仲要已經做臭左個名;做廉航又唔夠人平,遲早真係摺埋

罷咩工? 直接跳槽

少年你太年輕了!

但國泰衰on9

delay cx 都唔好得去邊 其實如果飛得密,假設我一年去5次日本,飛東京,當cx平均3k張飛,廉航就500,我就慳左12.5k,其實單從錢黎睇除非每5次有1次cancel要撲飛,否則我都無輸過 至於服務同座位,cx又係一樣shit

所以cx而家都幾頭痛 做premium 又唔夠好仲要已經做臭左個名;做廉航又唔夠人平,遲早真係摺埋

摺埋班so就死得
好簡單
簽三十年約

一樣大把人為做機師狗衝

咁又點? 無左有啟德經驗的training captain傳授武功咪又係無用
赤臘角的crosswind同啟德一樣係要注意
連登仔 成日話:「空姐 只係空中侍應」

咁機師又算唔算係「空中 的士佬」??

空姐係待應加緊急情況處理嘅知識,靠背就得;機師係呔盤極力子迫力油門波棍再加多一大堆靠死記會死人嘅野,你拎兩者黎比?

罷咩工? 直接跳槽

你又岩,惡曬班機師真係大把人搶 以我所知EK好渴

無人會去ek,如果佢逼簽,我哋香港仔情願去hka

識人去左EK EK主動挖角,人工高好多

ek啲人走得仲快

點解呢?

題外問岩岩train個時有無得選擇咩機型?巴士或者波音,如果係公司編既咁公司係根據啲咩黎編?純粹係邊種機缺人就編邊種?
好簡單
簽三十年約

一樣大把人為做機師狗衝

咁又點? 無左有啟德經驗的training captain傳授武功咪又係無用

好簡單
呢一刻開始既cadet 係咁咪得
資深既咪留囉
呢d野好易話為架姐
國泰太睇少香港想做機師既人既慾望
就算唔出糧都一樣有人做

罷咩工? 直接跳槽

少年你太年輕了!

但國泰衰on9

摺得啦,成班管理層,投資果班全部廢,成間野定位唔清晰

好懷疑其他公司會唔會請呢人
真係好撚失望

班高層出咁既糧用屎眼諗野
連機師都郁
點 time to win
fatso巴你點呀
真係好撚失望

班高層出咁既糧用屎眼諗野

證明因航走頭無路
叫最高果班管理層停花紅停薪一年,除時多過你cut機師人工3年啦
班撚頭自己炒燶野就周圍諗縮數
仲要搞自己搵食果有價值果d員工
係咪痴撚左
培養機師要洗多錢,等陣班友嬲嬲地跳走曬,你真係聽執啦
叫最高果班管理層停花紅停薪一年,除時多過你cut機師人工3年啦
班撚頭自己炒燶野就周圍諗縮數
仲要搞自己搵食果有價值果d員工
係咪痴撚左
培養機師要洗多錢,等陣班友嬲嬲地跳走曬,你真係聽執啦

出事班所謂高層永遠唔洗負責
好簡單
簽三十年約

一樣大把人為做機師狗衝

好簡單
資深既咪留囉
呢d野好易話為架姐
就算唔出糧都一樣有人做

你啱
40k 綁死班cadet 10年
都已經大把local 狗衝
好簡單
簽三十年約

一樣大把人為做機師狗衝

好簡單
資深既咪留囉
呢d野好易話為架姐
就算唔出糧都一樣有人做

你啱
40k 綁死班cadet 10年
都已經大把local 狗衝

真係好笑,你估依家做緊啲本地機師有幾多個係支持公司?

再者,cadet係獎學金,係無得綁㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞