國泰航空擬向機師開刀 料年慳10億

185 回覆
70 Like 3 Dislike
正呀, 你扣我人工
我就程程機都同你燒盡D油先LAND
睇下邊個輸得多
真係要諗諗定位
Leisure traveler,價格為先,CX已經唔使玩,再加埋而家LCC
Business traveler,質素為先,CX又開始唔夠人鬥,投入資源少,一直食老本個brand,但硬件又殘又舊

因航Y class 真係好唔知點
個價就premium
但d services 真係每況越下
餐又cut 毛毯 枕頭都可以上唔足

屌你真係廚叉都好過佢
人地一上機就放曬係個位度
因航就要問佢拎仲要手快有手慢無
講緊短途(台灣日本),長途小坐(通常坐sq)

其實知唔知貨運佔收入幾多?
佢地咁多機直飛歐美日本, 貨運應該好強
真係要諗諗定位
Leisure traveler,價格為先,CX已經唔使玩,再加埋而家LCC
Business traveler,質素為先,CX又開始唔夠人鬥,投入資源少,一直食老本個brand,但硬件又殘又舊

因航Y class 真係好唔知點
個價就premium
但d services 真係每況越下
餐又cut 毛毯 枕頭都可以上唔足

屌你真係廚叉都好過佢
人地一上機就放曬係個位度
因航就要問佢拎仲要手快有手慢無
講緊短途(台灣日本),長途小坐(通常坐sq)

其實知唔知貨運佔收入幾多?
佢地咁多機直飛歐美日本, 貨運應該好強

因航貴吖嘛
好多時星期六日到又冇人攞貨
拎去d轉機既 比如星航又係星期一攞貨
總之而家一貴就冇優勢架喇
呢期又開始號稱蘋果出貨
都爆唔起既話真係搵定工都得
國泰航空(0293)公布截至去年底止全年業績,表現較市場預期遜色,受客運業務收入下跌近一成,加上全年錄得逾85億元燃油對沖虧損,去年全年蝕5.75億元,2015年同期則賺60億元。若計及去年上半年錄得約3.53億元盈利,則國泰單計下半年虧損便超過9億元。

集團建議不派發第二次中期息,為2009年以來首次,令全年派息大削九成至每股0.05元。

期內,國泰三大業務收入均見下滑,其中客運收入跌逾8%至669.26億元,貨運及其他服務收入則分別跌13.2%及6.7%,錄200.63億元及57.62億元

貨運收入唔夠客運多
而且炒油輸85億, 埋單都蝕唔夠10億
本身係有錢賺, 不過跌左就真既
其實國泰機師都分兩種
一種舊入職既鬼佬,人工高福利好仲有住屋津貼
新入職既本土機師其實冇乜福利

佢cut得福利應該都係搞果班鬼佬老屎忽

鬼佬機師剩係住屋既津貼係可以俾佢COVER 到租住君臨天下,
你諗下福利好得幾恐怖。

咁誇張

無睇財經版?10萬租愉景灣呀
HKA係時候上位食哂CX條水

送你一套壽衣,不了

同埋我都唔知呢間野點玩,機、port又唔係多,但收A350都玩到兩隻product config,係唔係傻o架

唔收機點開port?

收機無問題,但A350都玩N隻cabin config係唔係玩自己

佢依家得一隻咋喎?有寫n隻?
上去飛飛下port sick
正呀, 你扣我人工
睇下邊個輸得多

唔好傻啦 airspace同條route點行你估真係機師玩曬咩
比hx打殘
不過cx都惡得耐 local airline獨市左咁耐
正呀, 你扣我人工
睇下邊個輸得多

唔好傻啦 airspace同條route點行你估真係機師玩曬咩

飛快啲
其實問心 pilot份糧係真係overpaid
反對既 應該只係得想考cadet同現職既人黎講

學前面巴打講 簽約迫cadet收低人工做廿年 其後係諗得過, 一樣大把人apply, 至少都做到pilot 一樣有出路
唉 呢間公司有咩做唔出
咁鍾意平外判喇屌
國泰搞141 空姐全線500蚊一Q
我擔保佢估價升得快過700直上400蚊

其實cx一早要轉型,將因龍轉做廉航,自己d j class平返少少,服務同其他航空公司睇齊,一日唔轉型,只會越來越衰

利申: 大部份時間會搭因航

同意因龍應該LCC 化

但因航本身應該keep 返優質服務 而唔係走去cut cost
講真 好多人㨂因航都係貪佢感覺高級
但上到機發現仆街中伏

要平嘅一早走左去搭廚叉 快運
長途嘅就中東三寶果d 啦
HKA係時候上位食哂CX條水

送你一套壽衣,不了

同埋我都唔知呢間野點玩,機、port又唔係多,但收A350都玩到兩隻product config,係唔係傻o架

唔收機點開port?

收機無問題,但A350都玩N隻cabin config係唔係玩自己

佢依家得一隻咋喎?有寫n隻?

Business class有兩隻config, 頭3/4隻係而家見到既box type, 之後幾隻就diamond type
其實cx一早要轉型,將因龍轉做廉航,自己d j class平返少少,服務同其他航空公司睇齊,一日唔轉型,只會越來越衰

同意因龍應該LCC 化

但因航本身應該keep 返優質服務 而唔係走去cut cost
但上到機發現仆街中伏

但問題係
香港人貪平既人遠比要優質服務既人多
你睇早幾年果間全白機身用20幾年機既廉航都大把人狗沖就知

同意因龍應該LCC 化

但上到機發現仆街中伏

但問題係

其實將KA航班併入國泰, KA改做廉航好過啦
咁咪貴有貴搭, 平有平搭囉

同意因龍應該LCC 化

但上到機發現仆街中伏

但問題係

呢個idea都ok喎

同意因龍應該LCC 化

但上到機發現仆街中伏

但問題係

因航點平都平唔過你講果d 啦
再講,因龍廉航化之後就可以做呢班港豬客

因航專心提供高質素服務
其實問心 pilot份糧係真係overpaid
反對既 應該只係得想考cadet同現職既人黎講

學前面巴打講 簽約迫cadet收低人工做廿年 其後係諗得過, 一樣大把人apply, 至少都做到pilot 一樣有出路
唉 呢間公司有咩做唔出

自己做唔到就overpaid,呢份工個人工唔係同香港其他人比,係要同全世界比。香港無空軍,靠本地cadet點夠人?

cadet以前就係成個package低過啲外藉啦,只不過係有咗平等機會條例,之後請嘅先全部同工同酬

同意因龍應該LCC 化

但上到機發現仆街中伏

但問題係

唔可能,港龍喺支拿個朵太響,改做廉航佢會無晒啲客
正呀, 你扣我人工
睇下邊個輸得多

但要燒油緊係有計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞