國泰航空擬向機師開刀 料年慳10億

185 回覆
70 Like 3 Dislike
4000機師
100億1年
除返開機師平均月薪成200k

有撚咩 唔計鬼佬,captain 都係十萬左右至1xx k

幾多年嘅capt先
比機會你答多次
連登仔 成日話:「空姐 只係空中侍應」

咁機師又算唔算係「空中 的士佬」??

你係
地底 泥
HKA係時候上位食哂CX條水

送你一套壽衣,不了

同埋我都唔知呢間野點玩,機、port又唔係多,但收A350都玩到兩隻product config,係唔係傻o架

唔收機點開port?

送你一套壽衣,不了

同埋我都唔知呢間野點玩,機、port又唔係多,但收A350都玩到兩隻product config,係唔係傻o架

唔收機點開port?

幾時玩歐洲線
而家主打美洲,好似唔錯
真係要諗諗定位
Leisure traveler,價格為先,CX已經唔使玩,再加埋而家LCC
Business traveler,質素為先,CX又開始唔夠人鬥,投入資源少,一直食老本個brand,但硬件又殘又舊
真係要諗諗定位
Leisure traveler,價格為先,CX已經唔使玩,再加埋而家LCC
Business traveler,質素為先,CX又開始唔夠人鬥,投入資源少,一直食老本個brand,但硬件又殘又舊

因航Y class 真係好唔知點
個價就premium
但d services 真係每況越下
餐又cut 毛毯 枕頭都可以上唔足

屌你真係廚叉都好過佢
人地一上機就放曬係個位度
因航就要問佢拎仲要手快有手慢無
講緊短途(台灣日本),長途小坐(通常坐sq)

送你一套壽衣,不了

唔收機點開port?

收機無問題,但A350都玩N隻cabin config係唔係玩自己
成班高層炒極都未輪到佢地,垃圾太古
成班高層炒極都未輪到佢地,垃圾太古

嗰d梗係唔會炒啦
真係好撚失望

班高層出咁既糧用屎眼諗野

證明因航走頭無路

我好撚懷疑因航班高層喺共匪間諜!
把因航搞壞,最後畀支匪航空食咗!
轉做budget airline
其實國泰機師都分兩種
一種舊入職既鬼佬,人工高福利好仲有住屋津貼
新入職既本土機師其實冇乜福利

佢cut得福利應該都係搞果班鬼佬老屎忽

鬼佬機師剩係住屋既津貼係可以俾佢COVER 到租住君臨天下,
你諗下福利好得幾恐怖。
真係好撚失望

班高層出咁既糧用屎眼諗野

證明因航走頭無路

我好撚懷疑因航班高層喺共匪間諜!
把因航搞壞,最後畀支匪航空食咗!

唔係喎
班友咁做野係好典型嘅香港老闆思維喎
4000機師
100億1年
除返開機師平均月薪成200k

有撚咩 唔計鬼佬,captain 都係十萬左右至1xx k

仲有福利呢
其實國泰機師都分兩種
一種舊入職既鬼佬,人工高福利好仲有住屋津貼
新入職既本土機師其實冇乜福利

佢cut得福利應該都係搞果班鬼佬老屎忽

鬼佬機師剩係住屋既津貼係可以俾佢COVER 到租住君臨天下,
你諗下福利好得幾恐怖。

咁誇張
唉 97前一哥 今時今日
唉 97前一哥 今時今日

咁當年的BA叫咩?
我屌你老母 我仲要考cadet 呀

兩老有無居英權? 有就自己去NZ學CPL,之後再試下入Ryanair/EasyJet之類啦

我得bno

20k 一世約做唔做
剛剛入職又去買樓嘅今次仆晒街
剛剛入職又去買樓嘅今次仆晒街

郁都唔係郁新仔啦
唔睇唔知原來需要咁多機師
唔睇唔知原來需要咁多機師

當然要,一架機成幾百條人命喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞