[長文]有冇人家境好咗,但係屋企人仲攬住啲窮撚/小農思想過世?

249 回覆
15 Like 154 Dislike
其實我明樓主諗咩, 兩老辛辛苦苦咁多年, 而家仔女都大晒, 其實佢地應該係享下福, 唔洗再過死慳死抵既日子, 我父母都同你情況差唔多, 有時好想佢地唔好咁慳, 請假去旅行玩下都好

可能d小學雞未經歷過咁多轉變所以唔明, 成班人一日唔屌人唔安樂

你就真係唔明由無到有嘅人要有咩思維先可以達到目標
慳 係要成為生活習慣先至有效
唔係話轉就轉 !
如果樓主出文係好似你咁講 出發點想父母生活更好 咁我睇到都無咁嬲 但你睇下佢寫咩先啦

唉 ... 點解依家 d 人都唔識得設身處地諗下野架呢 ...

真係嘥鳩氣

我當初就係唔想屋企人咁操勞,要用多廿萬供我呢個柒頭讀4年大學
我先話出嚟做嘢
我都唔想佢哋幾十歲人仲要為幾蚊由街頭行到街尾行幾轉

同我覺得窮人唔好生咁多仔係兩回事
因為唔生都生咗,唔通縮返入老母個閪度?

唔想屋企人辛苦係咪要下下畫公仔畫出腸? 你係咪嗰啲每逢父親節母親節就會放相上ig呃like嘅人?
2同3唔講
但其實讀書真係可以令你既知識 見識 思維方式係個個短短幾年提升
唔係話唔讀唔可以 但係用心讀書
大學幾年一定令你得著更多
要係社會工作 讀完大把時間俾你工作

上面班so called大學生9 唔搭8
提升左幾多呀 睇過
樓主開po諗住博人認同
點知個個都屌鳩返佢轉頭,真係好柒
睇左3頁
你係咁話人酸你
我真係勸你唔好咁諗
你屋企有2層樓 2000萬左右身家
唔講你借出去既錢係咪一定收得返
但你有無諗過你屋企有3兄弟姐妹?
分埋每個都唔夠700萬
到你地個個要買樓結婚 你老豆老母可唔可以資助曬你地3個?
你老豆省錢 都係為左留多d比你地
2同3唔講
但其實讀書真係可以令你既知識 見識 思維方式係個個短短幾年提升
唔係話唔讀唔可以 但係用心讀書
大學幾年一定令你得著更多
要係社會工作 讀完大把時間俾你工作

上面班so called大學生9 唔搭8
提升左幾多呀 睇過

其他九唔搭八嘅唔講
頭兩頁仲有個自稱姑娘嘅人衝出嚟柒
話啲汗長期醃住個身都唔關濕疹事
個姑娘最好話我知邊撚度返工,我叫人唔撚好去幫襯
跟住成堆盲撚仲話我賴冇冷氣冇風扇

真係走去google下先啦屌
遺傳,飲食,環境都可以係誘發濕疹嘅因素嚟
不過而家好好彩冇乜事,唔算好嚴重
睇左3頁
你係咁話人酸你
我真係勸你唔好咁諗
分埋每個都唔夠700萬

好難跟
照呢度好多連登仔話齋,你好唔知足
睇左3頁
你係咁話人酸你
我真係勸你唔好咁諗
分埋每個都唔夠700萬

好難跟

你咁諗 2000萬入面 得700係你既
已經唔計借出去既錢同樓供完未
你覺得好多? 夠你連degree都無就可以輕鬆咁過到一世?
點解你會覺得駡你嘅就係酸你咩logic
你呢d垃圾真係浪費你屋企人養到你咁大
btw樓主畢業都係打份垃圾工 20k都唔知有冇

你呢句就啱聽啦
讀唔讀都係要打垃圾工
都唔知用200K嚟讀個濕鳩degree有乜撚嘢用
真係貪你有得玩ocamp住hall咩屌
點解你會覺得駡你嘅就係酸你咩logic

可能因為佢屋企有2層樓
樓主唔係潮洲人就福建人
其實我明樓主諗咩, 兩老辛辛苦苦咁多年, 而家仔女都大晒, 其實佢地應該係享下福, 唔洗再過死慳死抵既日子, 我父母都同你情況差唔多, 有時好想佢地唔好咁慳, 請假去旅行玩下都好

可能d小學雞未經歷過咁多轉變所以唔明, 成班人一日唔屌人唔安樂

唔係話轉就轉 !
如果樓主出文係好似你咁講 出發點想父母生活更好 咁我睇到都無咁嬲 但你睇下佢寫咩先啦

唉 ... 點解依家 d 人都唔識得設身處地諗下野架呢 ...

真係嘥鳩氣

我當初就係唔想屋企人咁操勞,要用多廿萬供我呢個柒頭讀4年大學
我先話出嚟做嘢

唔想屋企人辛苦係咪要下下畫公仔畫出腸? 你係咪嗰啲每逢父親節母親節就會放相上ig呃like嘅人?

唔洗畫出腸
只要唔上連登開個 post 同人講都唔該哂你

我完全諗唔到上連登開 post 討論 同想父母生活好 d 有咩關係

你唔讀 咪唔讀囉 係咪佢地拎住支槍 綁住 d 錢係你個身度踢你入去 ? 你真係有決心靠自己努力嘅話你無方法架 ?
講講講 話自己想出嚟做野
我淨係聽過 d 人想讀讀唔到 無聽過 d 人想做野做唔到囉
唔想佢地行咁遠 你會唔會陪佢地去買野? 幫手拎 ? 買多幾日 ?
講你就叻 做左 d 咩呀 ! 仲駁嘴 ?
連登真係多垃圾,睇comment 就知
樓主父母咁撚樣,幾有錢都唔會開心

起碼到時
都可能有兩層樓分

大把人 要供養父母
其實長遠諗已經算好好

關乜撚事講緊佢老豆老母呀
我老母同女朋友老豆又係咁
跌左d野落地都執返上黎食
講左好多次都係咁

我自己細個都係咁
因為又係同樓豬一樣窮撚
但大個左環境好左仲咁慳做乜9
辛苦揾錢返黎係用黎洗

由呢個post睇得出後生個批d港豬奴隸都佔左9成人口

中point
細細個都知屋企窮
所以從來唔會lur屋企人買衫買褲買玩具

啲零食都係靠平時行半個鐘返學放學
慳埋一程三四蚊嘅返學放學車錢咁買返嚟

而家你叫我咁做? 我睬你都傻
但係問題就係而家兩老真係會咁做 講極唔聽
樓主唔係潮洲人就福建人

睇左3頁
你係咁話人酸你
我真係勸你唔好咁諗
分埋每個都唔夠700萬

好難跟

你覺得要有degree先可以過世
咁已經唔洗討論落去
我係你就潛水先

廢事個PO俾人推到1001仲要起埋你底

呢D野傳到去BABY CONDOM,班老母會鬧得比呢度班人更加勁

我快速睇過你篇野大概明你想表達乜野

不過呢度的人只會見到你有樓仲係度怨天怨地

算吧啦,以我閱歷很少的人生,表示其實冇乜人真係咁有同理心

尤其是你有樓,佢地冇樓,雖然你細個生活物質都唔係真心咁豐富,我大概明你咩意思

我REPLY完今次就唔回喇,廢事推起你個PO

有D野自己覺得/自己知就算,拎出黎講真係俾人/人型狗圍插到2046都唔放過你,血與淚的教訓。

細個冇咁豐富,咪而家豐富啲囉
冇咩嘢嘅

睇住成班盲閪廢柴斷章取義鳩屌我自我中心乜乜柒柒
唔知點解突然覺得幾興奮

你呢句就啱聽啦
讀唔讀都係要打垃圾工

係囉!
咁當初中學一畢業,就應該出嚟打份垃圾工,
食自己、住自己、著自己嘛,老豆老母比asso 學費你你都退番比老豆老母嘛!咁就叻仔啦!

Asso 同 degree 嘅學費你又拎?
家陣你老豆老母用槍指住你個頭嚟拎學費讀書?

如果你屋企人嗰d 叫小農,
你直頭係小屁孩。
睇樓主死頂真係享受

唔係話轉就轉 !

真係嘥鳩氣

我先話出嚟做嘢

唔洗畫出腸
只要唔上連登開個 post 同人講都唔該哂你

我完全諗唔到上連登開 post 討論 同想父母生活好 d 有咩關係

你唔讀 咪唔讀囉 係咪佢地拎住支槍 綁住 d 錢係你個身度踢你入去 ? 你真係有決心靠自己努力嘅話你無方法架 ?
講講講 話自己想出嚟做野
我淨係聽過 d 人想讀讀唔到 無聽過 d 人想做野做唔到囉
唔想佢地行咁遠 你會唔會陪佢地去買野? 幫手拎 ? 買多幾日 ?
講你就叻 做左 d 咩呀 ! 仲駁嘴 ?

難分真與假
睇左3頁
你係咁話人酸你
我真係勸你唔好咁諗
分埋每個都唔夠700萬

好難跟

咁已經唔洗討論落去

不如你睇清楚全句再回?
如果你一直捉住成段/句 其中一個意思 斷章取義 咁真係唔洗講落去

睇唔明我解一次比你聽

你得700萬 如果你無degree 你好大機會地難以向上流 攞住700萬 日日返工做狗 點樣“輕鬆地”生活?
假如你有degree 你多左一份向上流既機會 作為一條廢物 你應要多謝你父母

知你想講咩 知你又想斷章取義,答埋: 無degree唔一定收皮,有都唔一定出人頭地,只係有更大機會,統計處 有相關數據睇 自行參考

你呢句就啱聽啦
讀唔讀都係要打垃圾工

係囉!
咁當初中學一畢業,就應該出嚟打份垃圾工,
食自己、住自己、著自己嘛,老豆老母比asso 學費你你都退番比老豆老母嘛!咁就叻仔啦!

Asso 同 degree 嘅學費你又拎?
家陣你老豆老母用槍指住你個頭嚟拎學費讀書?

如果你屋企人嗰d 叫小農,
你直頭係小屁孩。

如果我做得到,我就唔洗上嚟開post啦

問題係我做唔到,咁咪去返我講嗰樣嘢囉
窮撚就唔好生咁多個

當初我話唔撚想再讀書,好辛苦
我差啲畀人逐出家門添
衰啲講句,我都唔想同你班撚屌一齊做終日上連登鳩up嘅廢青大學生

你呢句就啱聽啦
讀唔讀都係要打垃圾工

講真,你呢個思想2000萬留俾你都冇用。
有大學嘅時間同環境,4年你可以學到好多野,咩叫濕鳩degree, 唔可以學英文,睇書學其他野?冇人叫你哂左讀大學俾你嘅時間同資源。

我自己就好後悔大學淨係應付考試就算,根本冇咩增值自己。我屋企又窮,阿媽思想仲好廢,我都唔係外人面前講,因為好多野自己應該明點解。

結論:你而家好垃圾,諗下點改變自己啦
睇左3頁
你係咁話人酸你
我真係勸你唔好咁諗
分埋每個都唔夠700萬

好難跟

咁已經唔洗討論落去

不如你睇清楚全句再回?
如果你一直捉住成段/句 其中一個意思 斷章取義 咁真係唔洗講落去

睇唔明我解一次比你聽

你得700萬 如果你無degree 你好大機會地難以向上流 攞住700萬 日日返工做狗 點樣“輕鬆地”生活?
假如你有degree 你多左一份向上流既機會 作為一條廢物 你應要多謝你父母

知你想講咩 知你又想斷章取義,答埋: 無degree唔一定收皮,有都唔一定出人頭地,只係有更大機會,統計處 有相關數據睇 自行參考

邊個同你講有degree就有向上流嘅機會?
一車車u grad狗衝aco已經大大力鞭鳩你塊面啦

搞清楚邊個斷章取義先,我只係話你高估咗degree喺香港嘅價值啫

輕唔輕鬆就見仁見智
體力勞動工同office工我都做過
前者辛苦少少,但係日日都準時收工,甚至早走,仲成日有貼士收
後者嗰種辛苦係精神上嘅辛苦 例如成日要ot,仲有辦工室政治等等

你話如果有degree就可以"輕鬆地"工作,仲要有向上流嘅機會
我就覺得你太離地啦巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞