[長文]有冇人家境好咗,但係屋企人仲攬住啲窮撚/小農思想過世?

249 回覆
15 Like 154 Dislike
你係咪比老豆老母讀多少少書就覺得自己好撚勁?
你問下自己可唔可以養住三個細路再供滿兩層樓先講野啦,你兩老路當初唔係咁慳點養你地呀,飲水思源啦小朋友,冇佢地你可能書又讀唔成,打份牛工過世,一事無成咋!

知足啦仆街!

酸撚到
首先我冇話佢哋唔辛苦,我亦都冇睇唔起佢哋

有樓大撚哂咩?
自己本身係窮撚就真係唔好生仔,仲要一生生三個
我屋企算叫做真係好好彩,係樓價痴線之前就啱啱好供完
屌你如果我哋三隻嘢遲多幾年出世,仲唔陷家剷?
真係要送一件畀人先養得掂全家
屌,唔係佢地咁辛苦你會有兩層樓,會有咩2000萬身家,叫你讀書都可以屌,咁果啲想讀書,比屋企人迫出黎做麥當勞果啲人又點。到你出黎賺錢先講野啦,on9仔, 重屌自咩野藍絲,你父母咩思想關你撚事咩。聽到話叫你去讀書,你都要屌,真係痴撚線
未撚捱過世界既溫室小花
屋企一定寵撚壞你條仆街
睇標題以為好離譜

知足啦仆街
都唔知有咩好怨
知你讀書廢都肯比你副學士再上大學
政見就邊個拳頭大就邊個大聲
到時候成就高過佢地咪有資格屌佢地藍絲囉
從前冇樓,戶口5位數字流動資金
食鹹魚白菜湯咋

而家有地有樓收租
都係食鹹魚白菜湯咋
你老豆老母啲小農思維捱左兩層樓出黎
你既先進方法幫你儲到幾多錢?
你係咪比老豆老母讀多少少書就覺得自己好撚勁?
你問下自己可唔可以養住三個細路再供滿兩層樓先講野啦,你兩老路當初唔係咁慳點養你地呀,飲水思源啦小朋友,冇佢地你可能書又讀唔成,打份牛工過世,一事無成咋!

知足啦仆街!

酸撚到
首先我冇話佢哋唔辛苦,我亦都冇睇唔起佢哋

有樓大撚哂咩?
自己本身係窮撚就真係唔好生仔,仲要一生生三個
我屋企算叫做真係好好彩,係樓價痴線之前就啱啱好供完
屌你如果我哋三隻嘢遲多幾年出世,仲唔陷家剷?
真係要送一件畀人先養得掂全家

一句講晒 負評
1. 如果當年冇供妳繼續讀書,家陣呢個時勢,以你學歷只會係一隻餐揾餐食既狗,放工寧願瞓教,冇時間上黎打呢段廢up

2. 妳老母老豆格價,唔掉野,又冇逼妳幫佢地格,冇逼妳用廢物,你憑乜要人地改變呢啲習慣?
妳筒薯片可能都係咁慳出黎有冇諗過?

3. 濕疹唔關熱唔熱事,我係姑娘答得妳,以前冇冷氣/家陣住赤度既個個都有濕疹?

4 冷氣薯片唔係咩必需品,咁少事,細個既野記到家陣上網講,妳仲小器過妳老母。

5. 如果個個妳呢種思維,好食賴飛,真係唔怪得上一代鬧我地廢青。

6. 我唔駛幫人教仔,講多冇謂

冇錯,佢係捱到有層樓返嚟
喺香港呢個時勢,你可能會覺得有層樓就已經係贏家
但係犧牲咗我哋好多嘢
例如我哋細個想學下樂器,學下打波,都冇錢
平時同朋輩之間嘅交際當然就唔洗諗
不過睇死你條臭閪又話唔係必需品

經常性up到成身汗,你話生濕疹唔關呢樣嘢事?
晚晚瞓到咁差,經常性"窄"醒,仲要係兩個人瞓埋一齊
如果冇冷氣,最低限度係咪應該開部風扇?

我去到dse後都仲未有零用錢,要到到讀大專先有
而且一考完dse已經有返ft/pt
乜撚嘢叫好食懶飛? 成篇文我有提過自己到而家都係淨係識問屋企攞錢做廢青? 你知唔知乜撚嘢叫好食懶飛?

其實好多嘢都唔係必需品
我到到而家都唔識彈琴,一樣行得走得
不過其實屋企嘅資源咁匱乏,係咪唔應該生咁多?
畀你捱到兩個物業返嚟,啲細路都已經輸咗最寶貴嗰十幾廿年人生先啦
仲講碌柒咩

btw見到你個妳字就好撚忟
不如你打返好個你字先學人教仔?
從前冇樓,戶口5位數字流動資金
食鹹魚白菜湯咋

而家有地有樓收租
都係食鹹魚白菜湯咋

我屋企都係咁
反正好大程度上已經變成習慣
已經食慣咗,我又覺得冇乜嘢
你老豆老母啲小農思維捱左兩層樓出黎
你既先進方法幫你儲到幾多錢?

五毛都過埋嚟感情台
1. 如果當年冇供妳繼續讀書,家陣呢個時勢,以你學歷只會係一隻餐揾餐食既狗,放工寧願瞓教,冇時間上黎打呢段廢up

2. 妳老母老豆格價,唔掉野,又冇逼妳幫佢地格,冇逼妳用廢物,你憑乜要人地改變呢啲習慣?

3. 濕疹唔關熱唔熱事,我係姑娘答得妳,以前冇冷氣/家陣住赤度既個個都有濕疹?

4 冷氣薯片唔係咩必需品,咁少事,細個既野記到家陣上網講,妳仲小器過妳老母。

5. 如果個個妳呢種思維,好食賴飛,真係唔怪得上一代鬧我地廢青。

但係犧牲咗我哋好多嘢

乜撚嘢叫好食懶飛? 成篇文我有提過自己到而家都係淨係識問屋企攞錢做廢青? 你知唔知乜撚嘢叫好食懶飛?

其實好多嘢都唔係必需品
畀你捱到兩個物業返嚟,啲細路都已經輸咗最寶貴嗰十幾廿年人生先啦
仲講碌柒咩

嘩好大支野 睇仔都覺得你老豆老母好辛苦捱大你地幾個
大個左咁樣講野都得 覺得佢地差, 俾唔到你想要既野俾你, 一早應該斷絕關係丫嘛 覺得冷氣學樂器零用錢好似老奉要俾你咁
我諗你搞清楚慳家同小農思想既分別先開post啦
成班盲閪真係痴撚線
見到我屋企有樓就酸,喺度盲屌
連我係好食懶飛溫室小花都作得出
繼續慢慢酸啦你班柒頭

都係嘅
你哋班傻閪捱完半世人,間公屋都未必係你哋
我屋企都要捱,但衰衰地都有兩個物業

連邊個拳頭大邊個就有資格講政見呢類bullshit都講得出
抵你哋出嚟畀警察扑濕
因為政府最有錢,拳頭最撚硬淨

但係犧牲咗我哋好多嘢

其實好多嘢都唔係必需品
仲講碌柒咩

見你話唔讀書俾人阻止都屌老豆老母
就知你真係讀屎片
以前慳家有用,而家。。
睇睇下又覺得你老豆老母應該拎去堆填
生左你件咁既極品出黎真係

但係犧牲咗我哋好多嘢

其實好多嘢都唔係必需品
仲講碌柒咩

大個左咁樣講野都得 覺得佢地差, 俾唔到你想要既野俾你, 一早應該斷絕關係丫嘛 覺得冷氣學樂器零用錢好似老奉要俾你咁

即係你覺得
一個月得大概三千蚊家用,要養三隻化骨龍
係好合理嘅事?

養得到係有本事,但係窮撚其實係咪唔應該生咁多先?
成班盲閪真係痴撚線
見到我屋企有樓就酸,喺度盲屌
連我係好食懶飛溫室小花都作得出
繼續慢慢酸啦你班柒頭

都係嘅
你哋班傻閪捱完半世人,間公屋都未必係你哋
我屋企都要捱,但衰衰地都有兩個物業

連邊個拳頭大邊個就有資格講政見呢類bullshit都講得出
抵你哋出嚟畀警察扑濕
因為政府最有錢,拳頭最撚硬淨

睇完成篇文, 一句講哂, 你係嫌你老豆老母窮, 唔係嫌佢地有窮撚/小農思想
佢地慳 係冇問題嘅
但童年開唔開心真係影響你一世
個個同學有零用錢而你冇
然後啲同學去學乜學物你又冇
呢啲少事係記一世
Btw 我明啫 但我屋企唔係咁
我幼稚園就算係有零用錢
返學放學叫工人姐姐買乜就買乜
小學有自己零用錢 又係想食乜買乜都得
考試測驗高分仲有額外禮物
但到想學嘢嗰陣 阿媽開始儲錢供乜供物就冇得學 唯有自己大個搵到錢當興趣學下

但係犧牲咗我哋好多嘢

其實好多嘢都唔係必需品
仲講碌柒咩

即係你覺得
一個月得大概三千蚊家用,要養三隻化骨龍
係好合理嘅事?

養得到係有本事,但係窮撚其實係咪唔應該生咁多先?

咁咪即係嫌佢地窮, 關佢地咩思想咩事
一開始開post就話嫌老豆老母窮啦, 唔好講埋咩而家有兩層私樓仲點點點諗野
笑撚咗
酸咩撚野
係酸都酸你老豆老母炸
個兩層樓你儲,你供,落你名咩
講咁耐就係唔抵得老豆老母唔比錢自己洗

但係犧牲咗我哋好多嘢

其實好多嘢都唔係必需品
仲講碌柒咩

見你話唔讀書俾人阻止都屌老豆老母
就知你真係讀屎片

讀個asso連埋濕鳩社科degree返嚟
嘥咗屋企十幾廿萬
但係你仲以為喺香港有個degree好撚叻?

你班傻閪仲好意思笑鳩我溫室小花
當初係我話唔想讀落去,想出嚟做嘢
因為我都見屋企咁嘅狀況,唔想做多四年廢青

分清楚你班廢閪邊撚個先係溫室小花先啦
你哋係咪個個都讀到medic,law,engine呢類專科先?
唔係就收皮啦
一個貨車佬都高人工過你哋啦
睇睇下又覺得你老豆老母應該拎去堆填
生左你件咁既極品出黎真係

呢句岩聽 最錯就係生左樓主呢件極品
一早應該掉佢出街由佢自生自滅, 留返d錢好好培養最頭果兩件算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞