[長文]有冇人家境好咗,但係屋企人仲攬住啲窮撚/小農思想過世?

249 回覆
15 Like 154 Dislike
睇左開頭幾行就無睇,乜你覺得加埋物業先$20M算好家境咩。

佢話好左
Human want is unlimited

agger
樓主呢啲典型高登思想上腦

而家講講下
討論重心變咗去到底喺00年代,得三千蚊家用
應唔應該生三個

因為其實啲窮習慣思想唔會點影響到我地
理得佢出街格價格幾多間丫
以前啲人鍾意生其實係咪諗住養兒防老
愈窮愈要生得多 就算冇錢供佢讀書 都可以推佢出去打份牛工做m記
老豆買樓買舖,買股票就好捨得,但係我地全家星期六日晚飯要食下午茶時間,買衫都唔可以貴,一定等特價,但係佢對外人就好闊佬
越睇越覺得樓主不撚知所謂,重話人酸佢,你出黎做野先再講啦,on9仔,最撚憎啲人嫌自己屋企窮,怨呢怨路,你自己連大學咁基本都差D讀唔到,就收皮啦。你係咁憎佢地,就1蚊都唔撚好要佢地的,自力更生吧。
睇左開頭幾行就無睇,乜你覺得加埋物業先$20M算好家境咩。

佢話好左

好過細細個得3000蚊家用嗰期啦
至少夜晚熱我都可以開下冷氣先
最主要原因都係兄弟姊妹出咗嚟做嘢,同埋樓價升到痴哂線

不過你都啱
20M入面有12-3M都係兩層樓嘅市價嚟
有得睇冇得洗

而家講講下
應唔應該生三個

愈窮愈要生得多 就算冇錢供佢讀書 都可以推佢出去打份牛工做m記

呢句真
我老母早兩日仲同我講

你家姐就算嫁咗出去都應該畀家用我
係我養到你咁大個女架
而家因為要儲錢買樓唔畀家用,算係咩意思
佢地慳 係冇問題嘅
但童年開唔開心真係影響你一世
個個同學有零用錢而你冇
然後啲同學去學乜學物你又冇
呢啲少事係記一世
Btw 我明啫 但我屋企唔係咁
我幼稚園就算係有零用錢
返學放學叫工人姐姐買乜就買乜
小學有自己零用錢 又係想食乜買乜都得
考試測驗高分仲有額外禮物
但到想學嘢嗰陣 阿媽開始儲錢供乜供物就冇得學 唯有自己大個搵到錢當興趣學下

終於有人明
你話住公屋嘅話,你嘅周圍都係窮撚
同學、同學都係窮撚
個社交圈子都仲叫維持到
但係我住嗰度其實算係中產區嚟

呢度成班柒頭皮見我屋企有兩層樓就喺度亂柒咁屌鳩我唔識知足
酸撚到呢

不過都係嘅,香港啲樓價真係好撚痴線
明明香港樓契就係古代奴隸啲賣身契,都大把人狗衝去簽

事實上係 好多90後都係咁成長
97 03 之後香港經濟有幾差其實大家都有知, 當年真係有樓都變負資產, 比人炒比人減薪真係一街都係例子
你屋企3個小朋友仲要供樓, 燈油火蠟樣樣都係錢
其實你兩老真係咁慳都係有理由

同埋 節儉係美德
1蚊2蚊 少少咁儲埋都係一大舊錢
你要記得 就係你兩老咁慳錢先有能力供到你哩個死廢青讀asso+U

樓主好辛苦先搵到人認同佢
你而家又一棍bam埋佢度, 會唔會激到佢痴撚左線

算鳩數啦
你慘撚到要同隻五毛圍爐搵認同添啦

你哋同支那人啲基因一鳩樣
有錢就有得話事
供到有層樓返嚟,就要知足,唔可以講半句唔啱聽嘅說話

唔係有錢可以話事,係你講埋啲野好撚幼稚,睇到頂唔撚順要屌9你
樓主開始淨係回啲佢岩睇既comment
陰鳩公
越睇越覺得樓主不撚知所謂,重話人酸佢,你出黎做野先再講啦,on9仔,最撚憎啲人嫌自己屋企窮,怨呢怨路,你自己連大學咁基本都差D讀唔到,就收皮啦。你係咁憎佢地,就1蚊都唔撚好要佢地的,自力更生吧。

本身我開post嗰陣淨係覺得屋企人有啲思想好唔要得

點知講講下變咗我係一朵好食懶做、唔識知足嘅溫室小花
要學識感恩

我咪唯有屈鳩返你酸我囉on9仔
陰鳩公

你用屎眼睇嘢?
戇鳩叫你捱返個Degree係為你好咋
知唔知求職網站有幾多份工要求大學以上
你畢業出黎可以選擇既工差極都有個譜
就算你Fresh grad個陣人工唔好
你儲幾年經驗、讀下課程、半工讀上去、考下專業牌
一樣大把人工高既工俾你做

希望你可以留tg
等你幫呢度班廢青指點迷津

我做個間公司專做管理培訓
個個上司都名牌大學博士畢業,成日出外國開學術會議
我真係唔覺有個Degree就夠用我一世
黎緊畢業都準備報Master/second degree
用黎將來技術移民又好、職業生涯又好
都係對自己有個保障
佢地慳 係冇問題嘅
但童年開唔開心真係影響你一世
個個同學有零用錢而你冇
然後啲同學去學乜學物你又冇
呢啲少事係記一世
Btw 我明啫 但我屋企唔係咁
我幼稚園就算係有零用錢
返學放學叫工人姐姐買乜就買乜
小學有自己零用錢 又係想食乜買乜都得
考試測驗高分仲有額外禮物
但到想學嘢嗰陣 阿媽開始儲錢供乜供物就冇得學 唯有自己大個搵到錢當興趣學下

終於有人明
你話住公屋嘅話,你嘅周圍都係窮撚
同學、同學都係窮撚
個社交圈子都仲叫維持到
但係我住嗰度其實算係中產區嚟

呢度成班柒頭皮見我屋企有兩層樓就喺度亂柒咁屌鳩我唔識知足
酸撚到呢

不過都係嘅,香港啲樓價真係好撚痴線
明明香港樓契就係古代奴隸啲賣身契,都大把人狗衝去簽

事實上係 好多90後都係咁成長
97 03 之後香港經濟有幾差其實大家都有知, 當年真係有樓都變負資產, 比人炒比人減薪真係一街都係例子
你屋企3個小朋友仲要供樓, 燈油火蠟樣樣都係錢
其實你兩老真係咁慳都係有理由

同埋 節儉係美德
1蚊2蚊 少少咁儲埋都係一大舊錢
你要記得 就係你兩老咁慳錢先有能力供到你哩個死廢青讀asso+U

樓主好辛苦先搵到人認同佢
你而家又一棍bam埋佢度, 會唔會激到佢痴撚左線

算鳩數啦
你慘撚到要同隻五毛圍爐搵認同添啦

你哋同支那人啲基因一鳩樣
有錢就有得話事
供到有層樓返嚟,就要知足,唔可以講半句唔啱聽嘅說話

唔係有錢可以話事,係你講埋啲野好撚幼稚,睇到頂唔撚順要屌9你

我之所以幼稚係因為我怨屋企窮又要生三件?
陰鳩公

你用屎眼睇嘢?

你話6IX係假膠喎
咁你信個假膠講既野係乜呀傻鳩?
夠鐘食飯等上堂
晏啲再覆

而家講講下
應唔應該生三個

呢句真
我老母早兩日仲同我講

係我養到你咁大個女架

養兒防老呢個思想就真係真心仆街
生咁多件又冇錢養
到佢地大個又要因為家境繼續窮落去
就算你幾努力掙扎向上 你都輸喺起跑線
陰鳩公
你連直接入大學都入唔到
細個比錢你學野咪又係浪費
2000萬好多咩
我當年父母供我讀大學碩士加埋都200幾萬
不過我直入ucl,lse
你老豆唔係唔想俾錢你,但俾都俾個聽話又叻既仔女啦
你依d廢柴,有asso 讀咪算好

而家講講下
應唔應該生三個

呢句真
我老母早兩日仲同我講

係我養到你咁大個女架

養兒防老呢個思想就真係真心仆街
生咁多件又冇錢養
到佢地大個又要因為家境繼續窮落去
就算你幾努力掙扎向上 你都輸喺起跑線

養兒防老難聽D講句, 想死左有人幫你擔花買水唧

樓主個CASE根本唔係要佢地D家用開飯
應該入晒落銀行既

(迫仔女俾大份家用然後講到係交租咁既唔計, 嗰D太仆街)
痴線 父母後生買樓又鬧人 唔買樓又鬧人
你搬個龍門上月球啦不如

你知唔知點解有錢人通常都孤寒?
唔係因為人有錢所以就孤寒
係要孤寒先至有錢呀

你父母唔習慣左死慳死抵 點捱到依家嘅生活呀
陰鳩公
你連直接入大學都入唔到
細個比錢你學野咪又係浪費
2000萬好多咩
我當年父母供我讀大學碩士加埋都200幾萬
不過我直入ucl,lse
你老豆唔係唔想俾錢你,但俾都俾個聽話又叻既仔女啦
你依d廢柴,有asso 讀咪算好

佢讀唔讀到書 同佢童年有冇得學嘢 有關係咩
你當養個小朋友係投資咁就冇咩好講
我覺得回你都晒自己時間
但又睇唔過眼

樓主你真係上少啲高登連登
唔好下下係藍絲就屌 女人就臭閪
自己用個腦諗下 比返啲尊重
你屋企人推你上大專 到頭黎搵工邊個得益?

屌你幾句就話人酸 一山還有一山高呀 didi
唔係有樓就人生贏家 唔使增值 將啲錢亂咁fing
供多層樓 你又諗下第時係益邊個喇
你呢d垃圾真係浪費你屋企人養到你咁大
btw樓主畢業都係打份垃圾工 20k都唔知有冇
其實我明樓主諗咩, 兩老辛辛苦苦咁多年, 而家仔女都大晒, 其實佢地應該係享下福, 唔洗再過死慳死抵既日子, 我父母都同你情況差唔多, 有時好想佢地唔好咁慳, 請假去旅行玩下都好

可能d小學雞未經歷過咁多轉變所以唔明, 成班人一日唔屌人唔安樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞