[長文]有冇人家境好咗,但係屋企人仲攬住啲窮撚/小農思想過世?

249 回覆
15 Like 154 Dislike
佢地慳 係冇問題嘅
但童年開唔開心真係影響你一世
個個同學有零用錢而你冇
然後啲同學去學乜學物你又冇
呢啲少事係記一世
Btw 我明啫 但我屋企唔係咁
我幼稚園就算係有零用錢
返學放學叫工人姐姐買乜就買乜
小學有自己零用錢 又係想食乜買乜都得
考試測驗高分仲有額外禮物
但到想學嘢嗰陣 阿媽開始儲錢供乜供物就冇得學 唯有自己大個搵到錢當興趣學下

終於有人明
你話住公屋嘅話,你嘅周圍都係窮撚
同學、同學都係窮撚
個社交圈子都仲叫維持到
但係我住嗰度其實算係中產區嚟

呢度成班柒頭皮見我屋企有兩層樓就喺度亂柒咁屌鳩我唔識知足
酸撚到呢

不過都係嘅,香港啲樓價真係好撚痴線
明明香港樓契就係古代奴隸啲賣身契,都大把人狗衝去簽

事實上係 好多90後都係咁成長
97 03 之後香港經濟有幾差其實大家都有知, 當年真係有樓都變負資產, 比人炒比人減薪真係一街都係例子
你屋企3個小朋友仲要供樓, 燈油火蠟樣樣都係錢
其實你兩老真係咁慳都係有理由

同埋 節儉係美德
1蚊2蚊 少少咁儲埋都係一大舊錢
你要記得 就係你兩老咁慳錢先有能力供到你哩個死廢青讀asso+U

樓主好辛苦先搵到人認同佢
你而家又一棍bam埋佢度, 會唔會激到佢痴撚左線

算鳩數啦
你慘撚到要同隻五毛圍爐搵認同添啦

你哋同支那人啲基因一鳩樣
有錢就有得話事

供到有層樓返嚟,就要知足,唔可以講半句唔啱聽嘅說話

我邊撚度有咁講
樓主真係開始搵唔到認同就發癲
同樓主一撚樣case
我想出去讀書反而又推我出去做野
兩老又沉迷股票但剩係識亂買
樓主以為個post有齊
-窮撚生仔
-藍絲廢中
-小農思想呢個term
就會有人認同佢一齊屌佢老豆老母
點知俾人屌返轉頭
笑撚咗
酸咩撚野
係酸都酸你老豆老母炸
個兩層樓你儲,你供,落你名咩
講咁耐就係唔抵得老豆老母唔比錢自己洗

睇完篇文就得出個咁嘅結論
所以你咪要酸我老豆老母囉

我雖然冇得問屋企攞錢,但係衰極都叫做自給自足,以後又唔洗煩供樓
得閒仲可以帶條女返屋企砌

既然你哋都話有層樓喺香港就大撚哂
睇下邊個笑到最後啦

做乜鳩 樓主開始俾人屌到精神失常
亂鳩咁up野

人地想啲comment係認同佢安慰佢同佢一齊圍爐
點知事與願違咪開始發癲

睇返#35

喺香港呢個時勢,你可能會覺得有層樓就已經係贏家
但係犧牲咗我哋好多嘢
例如我哋細個想學下樂器,學下打波,都冇錢
平時同朋輩之間嘅交際當然就唔洗諗

其實人地唔想同佢交際好可能係佢本身個人性格有問題
唔關學唔學野 同有冇濕疹事
正宗毒撚思想以為人地嫌棄佢係因為冇錢etc 其實係佢自身問題

留名等睇你喺香港養3個細路出嚟
我當年得三千都冇
計埋通漲,而家畀夠你六千都難

你講嘢咁撚涼薄
分分鐘你啲仔女上到小學就已經畀你搞到要跳樓自殺
樓主以為個post有齊
-窮撚生仔
-藍絲廢中
-小農思想呢個term
點知俾人屌返轉頭

真係屌嘅嚟嚟去去得嗰幾條友
嗰件毛澤東仲要係時事台啲五毛嚟
你咪繼續搵認同囉
笑撚咗
酸咩撚野
係酸都酸你老豆老母炸

我雖然冇得問屋企攞錢,但係衰極都叫做自給自足,以後又唔洗煩供樓

睇下邊個笑到最後啦

亂鳩咁up野

點知事與願違咪開始發癲

睇返#35

但係犧牲咗我哋好多嘢

正宗毒撚思想以為人地嫌棄佢係因為冇錢etc 其實係佢自身問題

我當年得三千都冇

你講嘢咁撚涼薄

紅字你咪讚緊自己老豆老母本事囉
唔同樓主一齊鬧佢老豆老母就係五毛支那人
你怨你父母時候 有無諗過你對屋企有咩貢獻?
好似講到慳錢錯晒 唔俾你去學樂器就欠左你
你睇下真正勁人個背景先講野 e.g. 黃仁龍
你父母做野養大你個時 你又做緊咩
佢地無錢俾你去學野個時 你反而諗窮人就唔好生

你無野下ma? 我建議你不如去驗下腦
佢地慳 係冇問題嘅
個個同學有零用錢而你冇
呢啲少事係記一世
我幼稚園就算係有零用錢
但到想學嘢嗰陣 阿媽開始儲錢供乜供物就冇得學 唯有自己大個搵到錢當興趣學下

終於有人明
同學、同學都係窮撚
個社交圈子都仲叫維持到

酸撚到呢

我明你之後講乜嘅
不過我屋企同你相反咁
住公屋 身邊都係住屋村 窮撚
但我又有工人又吃喝玩樂
不過咁 我到而家香港都係住公屋咋
依然都係一個窮撚
你兩老當年識供樓 都好叻㗎喇
樓主未成熟
笑撚咗
酸咩撚野
係酸都酸你老豆老母炸

睇下邊個笑到最後啦

亂鳩咁up野

點知事與願違咪開始發癲

睇返#35

但係犧牲咗我哋好多嘢

我當年得三千都冇

你講嘢咁撚涼薄

讚你老母臭閪咩
香港班南亞閪一屋十幾隻添啦
你係咪又走去讚佢哋老豆老母有本事啊?

你知唔知乜撚嘢叫養?
生一個細路出嚟,唔係淨係畀飽飯佢食就夠架

你reading拎u?
唔同樓主一齊鬧佢老豆老母就係五毛支那人

佢話屌黎屌去都係果幾個人
我特登碌返上去由page 1開始睇
個post起碼9成comment都係屌緊佢 ...
其實佢係唔係開始精神有d亂
佢地慳 係冇問題嘅
個個同學有零用錢而你冇
呢啲少事係記一世
我幼稚園就算係有零用錢

終於有人明
同學、同學都係窮撚
個社交圈子都仲叫維持到

酸撚到呢

事實上係 好多90後都係咁成長
97 03 之後香港經濟有幾差其實大家都有知, 當年真係有樓都變負資產, 比人炒比人減薪真係一街都係例子
你屋企3個小朋友仲要供樓, 燈油火蠟樣樣都係錢
其實你兩老真係咁慳都係有理由

同埋 節儉係美德
1蚊2蚊 少少咁儲埋都係一大舊錢
你要記得 就係你兩老咁慳錢先有能力供到你哩個死廢青讀asso+U

樓主好辛苦先搵到人認同佢
你而家又一棍bam埋佢度, 會唔會激到佢痴撚左線

算鳩數啦
你慘撚到要同隻五毛圍爐搵認同添啦

你哋同支那人啲基因一鳩樣
有錢就有得話事
供到有層樓返嚟,就要知足,唔可以講半句唔啱聽嘅說話

咁撚樣都話係5毛
樓主你short上腦?

你起下件毛澤東個底先講嘢啦
笑撚咗
酸咩撚野
係酸都酸你老豆老母炸

睇下邊個笑到最後啦

亂鳩咁up野

條友癲咗啦
我屌鳩佢,佢就話我酸佢父母
我係酸佢父母,我就屌鳩佢父母啦
我明明話佢老豆老母岩
佢就話我係酸鳩佢成家
笑撚咗
酸咩撚野
係酸都酸你老豆老母炸

睇下邊個笑到最後啦

亂鳩咁up野

點知事與願違咪開始發癲

睇返#35

但係犧牲咗我哋好多嘢

我當年得三千都冇

你講嘢咁撚涼薄

讚你老母臭閪咩

你知唔知乜撚嘢叫養?

你reading拎u?

人地一屋幾十隻隨街走, 冇書讀

你一屋三件, 要補習有補習, 仲讀唔到書仲俾十幾萬你讀asso上埋大學
為左踩你老豆老母, 你拎自己同蝻去比
究竟你有幾憎你父母
樓主以為個post有齊
-窮撚生仔
-藍絲廢中
-小農思想呢個term
點知俾人屌返轉頭

你咪繼續搵認同囉

睇撚死你咪又係跟6IX條19list就係度屈毛
你有撚認真睇過我講野咩

自己柒就柒唔好拉埋其他唔關事既野黎講
十足你自己廢又要賴老豆老母一樣
笑撚咗
酸咩撚野
係酸都酸你老豆老母炸

睇下邊個笑到最後啦

亂鳩咁up野

條友癲咗啦
我明明話佢老豆老母岩
佢就話我係酸鳩佢成家

柒咗唔洗兜喎
樓主以為個post有齊
-窮撚生仔
-藍絲廢中
-小農思想呢個term
點知俾人屌返轉頭

你咪繼續搵認同囉

你有撚認真睇過我講野咩

真係大家咁話啦
笑撚咗
酸咩撚野
係酸都酸你老豆老母炸

睇下邊個笑到最後啦

亂鳩咁up野

條友癲咗啦
我明明話佢老豆老母岩
佢就話我係酸鳩佢成家

柒咗唔洗兜喎

笑撚咗
酸咩撚野
係酸都酸你老豆老母炸

睇下邊個笑到最後啦

亂鳩咁up野

點知事與願違咪開始發癲

睇返#35

但係犧牲咗我哋好多嘢

我當年得三千都冇

你講嘢咁撚涼薄

讚你老母臭閪咩

你知唔知乜撚嘢叫養?

你reading拎u?

我想知樓主對於養小朋友係咩定義
就咁睇佢個意思係老豆老母一定要比小朋友學齊琴棋書畫, 零用錢零食無限供應, 一年幾次家庭旅行, 又要去做下身心啟迪嘅野先叫養

屌你 又五毛
樓主以為個post有齊
-窮撚生仔
-藍絲廢中
-小農思想呢個term
點知俾人屌返轉頭

你咪繼續搵認同囉

你有撚認真睇過我講野咩

真係大家咁話啦

當我一個睇錯
而家成十幾廿人都屌柒你
Ok佢地全部都係盲既得你先岩
滿意未
樓主以為個post有齊
-窮撚生仔
-藍絲廢中
-小農思想呢個term
點知俾人屌返轉頭

你咪繼續搵認同囉

你有撚認真睇過我講野咩

真係大家咁話啦

當我一個睇錯
而家成十幾廿人都屌柒你
Ok佢地全部都係盲既得你先岩
滿意未

食下花生算 唔好再刺激佢
樓主得罪中共啲咩搞到要出動咁多五毛笑鳩佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞