[長文]有冇人家境好咗,但係屋企人仲攬住啲窮撚/小農思想過世?

249 回覆
15 Like 154 Dislike
笑撚咗
酸咩撚野
係酸都酸你老豆老母炸
個兩層樓你儲,你供,落你名咩
講咁耐就係唔抵得老豆老母唔比錢自己洗

一棍隊穿樓主個底, 你真係好無人性
靠老母仲咁多野講
成班盲閪真係痴撚線
見到我屋企有樓就酸,喺度盲屌
連我係好食懶飛溫室小花都作得出
繼續慢慢酸啦你班柒頭

都係嘅
你哋班傻閪捱完半世人,間公屋都未必係你哋
我屋企都要捱,但衰衰地都有兩個物業

連邊個拳頭大邊個就有資格講政見呢類bullshit都講得出
抵你哋出嚟畀警察扑濕
因為政府最有錢,拳頭最撚硬淨

講緊家庭成員政見 柒頭
輩分低 無收入 人生經驗少 學歷又係兩老迫你先有 你憑咩說服到佢地改變立場?
同埋兩老最後都彌補到家境 你話彌補唔到先有資格屌姐

呢到從來無人因為你屋企有樓而酸
只係覺得你太自大
佢地慳 係冇問題嘅
但童年開唔開心真係影響你一世
個個同學有零用錢而你冇
然後啲同學去學乜學物你又冇
呢啲少事係記一世
Btw 我明啫 但我屋企唔係咁
我幼稚園就算係有零用錢
返學放學叫工人姐姐買乜就買乜
小學有自己零用錢 又係想食乜買乜都得
考試測驗高分仲有額外禮物
但到想學嘢嗰陣 阿媽開始儲錢供乜供物就冇得學 唯有自己大個搵到錢當興趣學下

終於有人明
你話住公屋嘅話,你嘅周圍都係窮撚
同學、同學都係窮撚
個社交圈子都仲叫維持到
但係我住嗰度其實算係中產區嚟

呢度成班柒頭皮見我屋企有兩層樓就喺度亂柒咁屌鳩我唔識知足
酸撚到呢

不過都係嘅,香港啲樓價真係好撚痴線
明明香港樓契就係古代奴隸啲賣身契,都大把人狗衝去簽
笑撚咗
酸咩撚野
係酸都酸你老豆老母炸

睇完篇文就得出個咁嘅結論
所以你咪要酸我老豆老母囉

我雖然冇得問屋企攞錢,但係衰極都叫做自給自足,以後又唔洗煩供樓
得閒仲可以帶條女返屋企砌

既然你哋都話有層樓喺香港就大撚哂
睇下邊個笑到最後啦
1. 如果當年冇供妳繼續讀書,家陣呢個時勢,以你學歷只會係一隻餐揾餐食既狗,放工寧願瞓教,冇時間上黎打呢段廢up

2. 妳老母老豆格價,唔掉野,又冇逼妳幫佢地格,冇逼妳用廢物,你憑乜要人地改變呢啲習慣?
妳筒薯片可能都係咁慳出黎有冇諗過?

3. 濕疹唔關熱唔熱事,我係姑娘答得妳,以前冇冷氣/家陣住赤度既個個都有濕疹?

4 冷氣薯片唔係咩必需品,咁少事,細個既野記到家陣上網講,妳仲小器過妳老母。

5. 如果個個妳呢種思維,好食賴飛,真係唔怪得上一代鬧我地廢青。

6. 我唔駛幫人教仔,講多冇謂

冇錯,佢係捱到有層樓返嚟
喺香港呢個時勢,你可能會覺得有層樓就已經係贏家
但係犧牲咗我哋好多嘢
例如我哋細個想學下樂器,學下打波,都冇錢
平時同朋輩之間嘅交際當然就唔洗諗
不過睇死你條臭閪又話唔係必需品

經常性up到成身汗,你話生濕疹唔關呢樣嘢事?
晚晚瞓到咁差,經常性"窄"醒,仲要係兩個人瞓埋一齊
如果冇冷氣,最低限度係咪應該開部風扇?

我去到dse後都仲未有零用錢,要到到讀大專先有
而且一考完dse已經有返ft/pt
乜撚嘢叫好食懶飛? 成篇文我有提過自己到而家都係淨係識問屋企攞錢做廢青? 你知唔知乜撚嘢叫好食懶飛?

其實好多嘢都唔係必需品
我到到而家都唔識彈琴,一樣行得走得
不過其實屋企嘅資源咁匱乏,係咪唔應該生咁多?
畀你捱到兩個物業返嚟,啲細路都已經輸咗最寶貴嗰十幾廿年人生先啦
仲講碌柒咩

btw見到你個妳字就好撚忟
不如你打返好個你字先學人教仔?

見你話唔讀書俾人阻止都屌老豆老母
就知你真係讀屎片

讀個asso連埋濕鳩社科degree返嚟
嘥咗屋企十幾廿萬
但係你仲以為喺香港有個degree好撚叻?

你班傻閪仲好意思笑鳩我溫室小花
當初係我話唔想讀落去,想出嚟做嘢
因為我都見屋企咁嘅狀況,唔想做多四年廢青

分清楚你班廢閪邊撚個先係溫室小花先啦
你哋係咪個個都讀到medic,law,engine呢類專科先?
唔係就收皮啦
一個貨車佬都高人工過你哋啦

原來仲要屋企人俾學費
大大聲屌學位無用又讀落去
你真係走住屌
佢地慳 係冇問題嘅
個個同學有零用錢而你冇
呢啲少事係記一世
我幼稚園就算係有零用錢
但到想學嘢嗰陣 阿媽開始儲錢供乜供物就冇得學 唯有自己大個搵到錢當興趣學下

終於有人明
同學、同學都係窮撚
個社交圈子都仲叫維持到

酸撚到呢

其實呢... 你冇朋友係你自己個人本身既問題
就唔關你有冇錢去玩/學樂器/打波事, 亦都同有冇濕疹無關
睇睇下又覺得你老豆老母應該拎去堆填
生左你件咁既極品出黎真係

呢句岩聽 最錯就係生左樓主呢件極品
一早應該掉佢出街由佢自生自滅, 留返d錢好好培養最頭果兩件算

臭閪
你仲未答我
一個月得兩三千家用,係咪應該生三個出嚟?
笑撚咗
酸咩撚野
係酸都酸你老豆老母炸

我雖然冇得問屋企攞錢,但係衰極都叫做自給自足,以後又唔洗煩供樓

睇下邊個笑到最後啦

做乜鳩 樓主開始俾人屌到精神失常
亂鳩咁up野
你老豆老母啲小農思維捱左兩層樓出黎
你既先進方法幫你儲到幾多錢?

五毛都過埋嚟感情台

比人講兩句就一個五毛結束話題

連登仔好波
咁你仲有咩唔滿意?

一早應該掉佢出街由佢自生自滅, 留返d錢好好培養最頭果兩件算

臭閪
你仲未答我

養得起就睇個人意願
不過最唔應該就係生你出黎
笑撚咗
酸咩撚野
係酸都酸你老豆老母炸

睇下邊個笑到最後啦

亂鳩咁up野

人地想啲comment係認同佢安慰佢同佢一齊圍爐
點知事與願違咪開始發癲
佢地慳 係冇問題嘅
個個同學有零用錢而你冇
呢啲少事係記一世
我幼稚園就算係有零用錢

終於有人明
同學、同學都係窮撚
個社交圈子都仲叫維持到

酸撚到呢

事實上係 好多90後都係咁成長
97 03 之後香港經濟有幾差其實大家都有知, 當年真係有樓都變負資產, 比人炒比人減薪真係一街都係例子
你屋企3個小朋友仲要供樓, 燈油火蠟樣樣都係錢
其實你兩老真係咁慳都係有理由

同埋 節儉係美德
1蚊2蚊 少少咁儲埋都係一大舊錢
你要記得 就係你兩老咁慳錢先有能力供到你哩個死廢青讀asso+U

樓主好辛苦先搵到人認同佢
你而家又一棍bam埋佢度, 會唔會激到佢痴撚左線
笑撚咗
酸咩撚野
係酸都酸你老豆老母炸

睇下邊個笑到最後啦

亂鳩咁up野

臭閪
你仲未答我

條友痴Q咗線
岩呀。咁你唔自殺死減輕老豆老母負擔?
佢地慳 係冇問題嘅
個個同學有零用錢而你冇
呢啲少事係記一世
我幼稚園就算係有零用錢

終於有人明
同學、同學都係窮撚
個社交圈子都仲叫維持到

酸撚到呢

97 03 之後香港經濟有幾差其實大家都有知, 當年真係有樓都變負資產, 比人炒比人減薪真係一街都係例子

同埋 節儉係美德
你要記得 就係你兩老咁慳錢先有能力供到你哩個死廢青讀asso+U

算鳩數啦
你慘撚到要同隻五毛圍爐搵認同添啦

你哋同支那人啲基因一鳩樣
有錢就有得話事
供到有層樓返嚟,就要知足,唔可以講半句唔啱聽嘅說話
笑撚咗
酸咩撚野
係酸都酸你老豆老母炸

睇下邊個笑到最後啦

亂鳩咁up野

人地想啲comment係認同佢安慰佢同佢一齊圍爐
點知事與願違咪開始發癲

睇返#35

喺香港呢個時勢,你可能會覺得有層樓就已經係贏家
但係犧牲咗我哋好多嘢
例如我哋細個想學下樂器,學下打波,都冇錢
平時同朋輩之間嘅交際當然就唔洗諗

其實人地唔想同佢交際好可能係佢本身個人性格有問題
唔關學唔學野 同有冇濕疹事
正宗毒撚思想以為人地嫌棄佢係因為冇錢etc 其實係佢自身問題
佢地慳 係冇問題嘅
個個同學有零用錢而你冇
呢啲少事係記一世
我幼稚園就算係有零用錢

終於有人明
同學、同學都係窮撚
個社交圈子都仲叫維持到

酸撚到呢

同埋 節儉係美德

sorry囉 其實我地係咪應該係哩個post到問候樓主兩老?

隨便啦
任你哋點屌我都唔會少忽肉
成班傻閪喺度斷章取義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞