[長文]有冇人家境好咗,但係屋企人仲攬住啲窮撚/小農思想過世?

249 回覆
15 Like 154 Dislike
佢地慳 係冇問題嘅
但童年開唔開心真係影響你一世
個個同學有零用錢而你冇
然後啲同學去學乜學物你又冇
呢啲少事係記一世
Btw 我明啫 但我屋企唔係咁
我幼稚園就算係有零用錢
返學放學叫工人姐姐買乜就買乜
小學有自己零用錢 又係想食乜買乜都得
考試測驗高分仲有額外禮物
但到想學嘢嗰陣 阿媽開始儲錢供乜供物就冇得學 唯有自己大個搵到錢當興趣學下

終於有人明
你話住公屋嘅話,你嘅周圍都係窮撚
同學、同學都係窮撚
個社交圈子都仲叫維持到
但係我住嗰度其實算係中產區嚟

呢度成班柒頭皮見我屋企有兩層樓就喺度亂柒咁屌鳩我唔識知足
酸撚到呢

不過都係嘅,香港啲樓價真係好撚痴線
明明香港樓契就係古代奴隸啲賣身契,都大把人狗衝去簽

事實上係 好多90後都係咁成長
97 03 之後香港經濟有幾差其實大家都有知, 當年真係有樓都變負資產, 比人炒比人減薪真係一街都係例子
你屋企3個小朋友仲要供樓, 燈油火蠟樣樣都係錢
其實你兩老真係咁慳都係有理由

同埋 節儉係美德
1蚊2蚊 少少咁儲埋都係一大舊錢
你要記得 就係你兩老咁慳錢先有能力供到你哩個死廢青讀asso+U

樓主好辛苦先搵到人認同佢
你而家又一棍bam埋佢度, 會唔會激到佢痴撚左線

算鳩數啦
你慘撚到要同隻五毛圍爐搵認同添啦

你哋同支那人啲基因一鳩樣
有錢就有得話事
供到有層樓返嚟,就要知足,唔可以講半句唔啱聽嘅說話

佢哋冇咁嘅堅持冇今日
啲錢唔係你慳返嚟賺返嚟
你梗係講得輕鬆啦
剩係focus 起家境好左,
但冇諗過呢刻既好境係當日捱返黎既果,
飲水思源啦細路,
仲有, 乜鳩野唔開冷氣熱到有濕疹,
屌你呀
泰國印度啲人咪全身都係??
其實我明樓主諗咩, 兩老辛辛苦苦咁多年, 而家仔女都大晒, 其實佢地應該係享下福, 唔洗再過死慳死抵既日子, 我父母都同你情況差唔多, 有時好想佢地唔好咁慳, 請假去旅行玩下都好

可能d小學雞未經歷過咁多轉變所以唔明, 成班人一日唔屌人唔安樂

你就真係唔明由無到有嘅人要有咩思維先可以達到目標
慳 係要成為生活習慣先至有效
唔係話轉就轉 !
如果樓主出文係好似你咁講 出發點想父母生活更好 咁我睇到都無咁嬲 但你睇下佢寫咩先啦

唉 ... 點解依家 d 人都唔識得設身處地諗下野架呢 ...
追晒個post
覺得樓主就係果種認為全世界都錯
得自己先岩果種性格 自我中心到傻

淨係高登連登都大把case
就算讀到大學都唔比你讀都叫你出去做野
相反
你自己on99讀唔到 父母仲供你條柒頭讀上去
你已經比大部分人幸運
仲怨天怨地

問心呀
如果細過果陣佢供你玩樂器 參加興趣班而搞到上唔到樓
你條柒頭未又會屌佢地冇遠見

題外話
藍絲當然要屌
樓主先係真正有窮撚小農思想既人
真係好欣賞咁多位巴絲咁好氣幫人教仔
基本上我睇到呢句 我就知同佢講都曬鳩氣
[quote]早幾年我dse收咗皮[quote]
成篇野有樣野你講得岩架 degree周街都係啦
因為有小小腦都入到大學呀而家 dse咁撚簡單都收得皮
你不如諗下自己點撚解咁撚蠢先啦 垃圾
你兩老唔撚捱 那有錢俾你個弱智仔 咁撚舒服上網打廢文呀
你而家都應該20以上啦掛 咁撚大個都唔識諗 你收皮啦樓豬
淨係識怪你兩老 你話你既生活同公屋仔差唔多
但你起馬好過公屋仔有層物業 知足啦仆街仔
1. 如果當年冇供妳繼續讀書,家陣呢個時勢,以你學歷只會係一隻餐揾餐食既狗,放工寧願瞓教,冇時間上黎打呢段廢up

2. 妳老母老豆格價,唔掉野,又冇逼妳幫佢地格,冇逼妳用廢物,你憑乜要人地改變呢啲習慣?
妳筒薯片可能都係咁慳出黎有冇諗過?

3. 濕疹唔關熱唔熱事,我係姑娘答得妳,以前冇冷氣/家陣住赤度既個個都有濕疹?

4 冷氣薯片唔係咩必需品,咁少事,細個既野記到家陣上網講,妳仲小器過妳老母。

5. 如果個個妳呢種思維,好食賴飛,真係唔怪得上一代鬧我地廢青。

6. 我唔駛幫人教仔,講多冇謂

冇錯,佢係捱到有層樓返嚟
喺香港呢個時勢,你可能會覺得有層樓就已經係贏家
但係犧牲咗我哋好多嘢
例如我哋細個想學下樂器,學下打波,都冇錢
平時同朋輩之間嘅交際當然就唔洗諗

不過睇死你條臭閪又話唔係必需品

經常性up到成身汗,你話生濕疹唔關呢樣嘢事?
晚晚瞓到咁差,經常性"窄"醒,仲要係兩個人瞓埋一齊
如果冇冷氣,最低限度係咪應該開部風扇?

我去到dse後都仲未有零用錢,要到到讀大專先有
而且一考完dse已經有返ft/pt
乜撚嘢叫好食懶飛? 成篇文我有提過自己到而家都係淨係識問屋企攞錢做廢青? 你知唔知乜撚嘢叫好食懶飛?

其實好多嘢都唔係必需品
我到到而家都唔識彈琴,一樣行得走得
不過其實屋企嘅資源咁匱乏,係咪唔應該生咁多?
畀你捱到兩個物業返嚟,啲細路都已經輸咗最寶貴嗰十幾廿年人生先啦
仲講碌柒咩

btw見到你個妳字就好撚忟
不如你打返好個你字先學人教仔?

嘩好大支野 睇仔都覺得你老豆老母好辛苦捱大你地幾個
大個左咁樣講野都得 覺得佢地差, 俾唔到你想要既野俾你, 一早應該斷絕關係丫嘛 覺得冷氣學樂器零用錢好似老奉要俾你咁

即係你覺得
一個月得大概三千蚊家用,要養三隻化骨龍
係好合理嘅事?

養得到係有本事,但係窮撚其實係咪唔應該生咁多先?

個個屌你...但我SUPPORT你!!!
窮撚真係唔應該生咁多...
你地3個邊個最細??
你同最細果個講聲你唔係應該出現係呢個世界到...咁大個仔...之後自己知點知啦.....唔好阻住阿哥同家姐.....

呀~我意思係你離開呢個屋企渣.....
早幾年我dse收咗皮

手殘del左個/
睇完呢個post發現連登仔龍門真係搬去邊都得
連登真係多垃圾,睇comment 就知
樓主父母咁撚樣,幾有錢都唔會開心

起碼到時
都可能有兩層樓分

大把人 要供養父母
其實長遠諗已經算好好
因為佢咁做,你而家先有2000萬
2同3唔講
但其實讀書真係可以令你既知識 見識 思維方式係個個短短幾年提升
唔係話唔讀唔可以 但係用心讀書
大學幾年一定令你得著更多
要係社會工作 讀完大把時間俾你工作
樓豬講嘢好好笑

起碼到時
都可能有兩層樓分

大把人 要供養父母
其實長遠諗已經算好好

佢父母冇同理心,
自私虛偽,你唔好唔記得兩層樓,
樓主有份用佢童年換返唻
戇鳩叫你捱返個Degree係為你好咋
知唔知求職網站有幾多份工要求大學以上
你畢業出黎可以選擇既工差極都有個譜
就算你Fresh grad個陣人工唔好
你儲幾年經驗、讀下課程、半工讀上去、考下專業牌
一樣大把人工高既工俾你做

希望你可以留tg
等你幫呢度班廢青指點迷津

我做個間公司專做管理培訓
個個上司都名牌大學博士畢業,成日出外國開學術會議
我真係唔覺有個Degree就夠用我一世
黎緊畢業都準備報Master/second degree
用黎將來技術移民又好、職業生涯又好
都係對自己有個保障

岩啊
除非樓主真係叻到 或者有才華到唔需要degree啦
如果唔係要你讀書 點都好過逼你去返工
讀書都貴架 難得你屋企唔介意俾

起碼到時
都可能有兩層樓分

大把人 要供養父母
其實長遠諗已經算好好

佢父母冇同理心,
自私虛偽,你唔好唔記得兩層樓,
樓主有份用佢童年換返唻

仲有呀你班撚樣,藍絲父母呀
唔好扮睇唔到啦,定係有錢乜柒都冇所謂?
咁你地賣屎忽俾土共啦實搵到食
早幾年我dse收咗皮

手殘del左個/

我就係知自己冇撚用,唔係讀書嘅材料
衰啲講句
大學咁易入我都要靠走後門先入到
仲要入咗啲垃圾科
個人一項專長都冇
係叫做返過下裝修、跟車呢類下欄工
grad咗出到嚟除咗考紀律部隊仲有咩可以做?

所以我當初先話出嚟做嘢

唔明點解咁多連登仔唔肯面對喺香港有degree(文科社科science)同冇degree真係唔差得遠
除非你門degree係讀得好專,咁就搵到食
負皮 上一頁

起碼到時
都可能有兩層樓分

大把人 要供養父母
其實長遠諗已經算好好

關乜撚事講緊佢老豆老母呀
我老母同女朋友老豆又係咁
跌左d野落地都執返上黎食
講左好多次都係咁

我自己細個都係咁
因為又係同樓豬一樣窮撚
但大個左環境好左仲咁慳做乜9
辛苦揾錢返黎係用黎洗

由呢個post睇得出後生個批d港豬奴隸都佔左9成人口
你屋企人真係好錯 錯在寵到你啲思維咁嘅樣

知你叻啦 快啲威嚟睇下 養起全家等佢地聽哂你話
你死得喇

係連登大大聲講自己有樓,但唔妥屋企人生活態度

佢地會全部FOCUS係你有樓度

其他完全無視忽略

呢個真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞