[長文]有冇人家境好咗,但係屋企人仲攬住啲窮撚/小農思想過世?

249 回覆
15 Like 154 Dislike
慳家無錯ga wo

唔係邊度有錢局你asso再博入ugc

e家大學係basic requirement黎
幫你諗埋後路,又比你玩多幾年仲想點
"例如我姐夫有次唔記得我老母生日,事後都補送返禮物
我老母表面上就冇乜嘢,但係佢喺我面前足足講咗我姐夫半年壞話 煩到仆街"

講足半年?你老母真係好老撚土
笑撚咗
酸咩撚野
係酸都酸你老豆老母炸
個兩層樓你儲,你供,落你名咩
講咁耐就係唔抵得老豆老母唔比錢自己洗

睇完篇文就得出個咁嘅結論
所以你咪要酸我老豆老母囉

我雖然冇得問屋企攞錢,但係衰極都叫做自給自足,以後又唔洗煩供樓
得閒仲可以帶條女返屋企砌

既然你哋都話有層樓喺香港就大撚哂
睇下邊個笑到最後啦

做乜鳩 樓主開始俾人屌到精神失常
亂鳩咁up野

條友癲咗啦
我屌鳩佢,佢就話我酸佢父母
我係酸佢父母,我就屌鳩佢父母啦
我明明話佢老豆老母岩
佢就話我係酸鳩佢成家

柒咗唔洗兜喎

其實你中文程度去到邊
酸咩撚野
係酸都酸你老豆老母炸
兩句個意思:無酸你,就算要酸都係酸你父母

唔怪得要讀asso
一陣要話我酸佢有得讀asso
其實你老豆叫你讀書唔好咁快做野
係想你唔好好似佢咁幾十歲人仲身水身汗搵嗰萬零蚊

有D人既老豆老母真係讀到大學都唔俾佢讀, 叫佢出黎捧餐然後一個月俾7千蚊家用
唔俾就趕走佢, 喺連登見唔少啦
有D人就好似你老豆老母咁, 叫你唔好做野住, 你肯讀就俾錢你讀, 等你第時辛苦極都係嘆住冷氣

你出街望下班四五十歲既三行佬, 大熱天時擔擔抬抬
好撚辛苦嫁
就算做捧餐做SALES, 一日企十個鐘, 對腳真係唔係自己咁

有得住有冷氣就想有社交
有社交就想有得學樂器
有樂器又想參加遊學團
有遊學團又想出國讀書
出國讀書又想有車出入
有車出入又想一畢業有uncle照應入ibank
入ibank又想有富豪uncle做大客冇壓力
搵到錢又想溝靚女
有靚女又想溝明星
溝明星又想人地係處女

冇得恨咁多既, 永遠恨唔完
笑撚咗
酸咩撚野
係酸都酸你老豆老母炸
個兩層樓你儲,你供,落你名咩
講咁耐就係唔抵得老豆老母唔比錢自己洗

睇完篇文就得出個咁嘅結論
所以你咪要酸我老豆老母囉

我雖然冇得問屋企攞錢,但係衰極都叫做自給自足,以後又唔洗煩供樓
得閒仲可以帶條女返屋企砌

既然你哋都話有層樓喺香港就大撚哂
睇下邊個笑到最後啦

做乜鳩 樓主開始俾人屌到精神失常
亂鳩咁up野

人地想啲comment係認同佢安慰佢同佢一齊圍爐
點知事與願違咪開始發癲

睇返#35

喺香港呢個時勢,你可能會覺得有層樓就已經係贏家
但係犧牲咗我哋好多嘢
例如我哋細個想學下樂器,學下打波,都冇錢
平時同朋輩之間嘅交際當然就唔洗諗

其實人地唔想同佢交際好可能係佢本身個人性格有問題
唔關學唔學野 同有冇濕疹事
正宗毒撚思想以為人地嫌棄佢係因為冇錢etc 其實係佢自身問題

留名等睇你喺香港養3個細路出嚟
我當年得三千都冇
計埋通漲,而家畀夠你六千都難

你講嘢咁撚涼薄
分分鐘你啲仔女上到小學就已經畀你搞到要跳樓自殺

紅字你咪讚緊自己老豆老母本事囉

讚你老母臭閪咩
香港班南亞閪一屋十幾隻添啦
你係咪又走去讚佢哋老豆老母有本事啊?

你知唔知乜撚嘢叫養?
生一個細路出嚟,唔係淨係畀飽飯佢食就夠架

你reading拎u?

人地一屋幾十隻隨街走, 冇書讀

你一屋三件, 要補習有補習, 仲讀唔到書仲俾十幾萬你讀asso上埋大學
為左踩你老豆老母, 你拎自己同蝻去比
究竟你有幾憎你父母

南亞狗就係生得太多,屋企資源唔夠分
所以先會終於喺街鳩fing fing
我屋企未去到佢哋咁誇張,搞到要作奸犯科
但係一樣都係唔夠資源、又要生好多

你唔好再咁撚多廢話啦
既然你咁撚祟拜我父母
你學下佢哋囉
計埋而家通漲,你試下用五千蚊養大三個小朋友
你養得掂我拍片同你道歉
唔慳點買樓?點有二千萬
買樓都係為d細路姐
遲d你咪享福囉衰仔
樓主得罪中共啲咩搞到要出動咁多五毛笑鳩佢?

得你係五毛啫
樓主呢啲典型高登思想上腦
同樓主一撚樣case
我想出去讀書反而又推我出去做野
兩老又沉迷股票但剩係識亂買

咁就唔一樣啦

得你係五毛啫

笑撚死我
發現CC台鍾意屈毛個啲精神都係有少少問題
一係就信埋啲咩孟加拉效應
一係就扮未來撚
再唔係就似足你係度賴三賴四
如果當你老母唔係供樓,揀比你學野
你條撚樣今日一樣會開個post屌佢當年d小農思想,諗住等個仔學樂器學打波可以第時搵兩餐,放棄上樓機會,再屌鳩佢當年無遠見
戇鳩叫你捱返個Degree係為你好咋
知唔知求職網站有幾多份工要求大學以上
你畢業出黎可以選擇既工差極都有個譜
就算你Fresh grad個陣人工唔好
你儲幾年經驗、讀下課程、半工讀上去、考下專業牌
一樣大把人工高既工俾你做
你條撚樣今日一樣會開個post屌佢當年d小農思想,諗住等個仔學樂器學打波可以第時搵兩餐,放棄上樓機會,再屌鳩佢當年無遠見

樓主呢啲典型高登思想上腦

而家講講下
討論重心變咗去到底喺00年代,得三千蚊家用
應唔應該生三個
樓主父母思想係藍絲守舊,但佢無學識咁諗唔出奇

不過佢地做足晒連登仔標準父母會做既野
揾得唔多都慳埋養家供樓供細路讀大學都唔知足
未正式揾過錢係到呻冇冷氣冇薯片
如果你唔係有你兩老。你只係一個讀唔成書,每月揾一萬都冇既廢青,仲邊好意思怪父母

連登真係小學雞集中營

得你係五毛啫

笑撚死我
一係就扮未來撚

係囉
連啲假膠都入埋時事台數
你唔係五毛係乜?

呢個都有可能
有時我都覺得我幾似佢

不過都係嗰句
窮人唔好生仔,仲要生咁撚柒多
戇鳩叫你捱返個Degree係為你好咋
知唔知求職網站有幾多份工要求大學以上
你畢業出黎可以選擇既工差極都有個譜
就算你Fresh grad個陣人工唔好
你儲幾年經驗、讀下課程、半工讀上去、考下專業牌
一樣大把人工高既工俾你做

希望你可以留tg
等你幫呢度班廢青指點迷津

得你係五毛啫

笑撚死我
一係就扮未來撚

係囉
連啲假膠都入埋時事台數
你唔係五毛係乜?

個個係6IX喎
然後你信佢條五毛list
咁你又係乜野?

講返正題面對其他巴打啦
唔好諗住借我過橋
繼續死撐你唔係一個賴三賴四既廢青

呢個都有可能
有時我都覺得我幾似佢

不過都係嗰句
窮人唔好生仔,仲要生咁撚柒多

此post已完
自己都認自己冇野搵野黎賴
樓主父母思想係藍絲守舊,但佢無學識咁諗唔出奇

不過佢地做足晒連登仔標準父母會做既野
揾得唔多都慳埋養家供樓供細路讀大學都唔知足
未正式揾過錢係到呻冇冷氣冇薯片
如果你唔係有你兩老。你只係一個讀唔成書,每月揾一萬都冇既廢青,仲邊好意思怪父母

連登真係小學雞集中營

講嚟講去又係有樓有錢就大枝嘢
Human want is unlimited
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞