(廣東話)最簡單+貼地角度教博弈論

203 回覆
123 Like 6 Dislike
唔該哂J痕叔叔先

以下係三個談判回合model既改良版:
談判規則:

每回合只能make一次offer, 冇counter-offer呢樣野

第一回合: 阿哥先make offer,細佬可選accept 定reject, 如果細佬accept, 阿哥又accept(mutually accept)談判結束

第二回合: 如果細佬第一回合reject, 呢個回合輪到細佬make offer,阿哥可選 accept定reject。如果阿哥accept, 細佬又accept(mutually accept), 談判結束, 否則進入下一回合

第三回合: 同第一回合一樣,阿哥make offer,如果任何一方reject,談判破裂

遊戲既Assumption: 每過一個回合雪糕月餠融化1/3(discount factor =1/3)

Remarks: Textbook 既分析係0<d<1
而我為左簡化分析先將discount factor set做1/3

用backward induction:
第三回合,個月餅已經得番1/3,無論阿哥定細佬勝出談判都係得1/3個月餅

第二回合, 個月餅仲有2/3, 而細佬又知道無論點係第三回合最多都係分得1/3個月餅
所以理論上細佬會1/3+1/3咁分個月餅
費事進入第三回合渣都冇就卜街啦

第一回合, 如果以上討論成立既
阿哥會分2/3俾自己
細佬會分得1/3
呢隻死貓細佬一定會食, 因為第二同第三回合既結果都係得1/3

所以三回合談判結果(如果阿哥行先):
阿哥分到2/3
細佬分到1/3

咁寫希望嚴謹D

上面雪糕月餅果個例子,除非細佬係弱智,否則正常人會將個月餅放返入雪櫃先,傾掂數先拎出黎食。

我明白你想解釋discount factor依個概念。
如果轉用恐怖份子殺人質做例子會唔會好D呀?例如恐怖份子每30分鐘就會殺一個人質,依個咪discount factor。
亦都係現實世界會發生的談判。

某D垃圾教科書叫個月餅做"pie"添

不過多謝你提醒
下次用呢個例子更加貼地
Thank you very much

又唔駛派膠既。Pie 既指義只係 surplus。
職場人工博弈:

腦細角度:
假設某manager對公司貢獻6 萬元獲利
老細不可能開6 萬的人工俾佢,咁樣只有員工賺,公司賺條毛咩;
但如果腦細開 2萬人工,呢個同事二話不說就走人的話,那公司都損失左 6萬既貢獻度,唔划算。
因此,腦細既想法肯定選擇兩個極端之間,至於最完美的狀態,當然是「低到讓員工唔爽,但又可以勉強留下來」的數字(例如 28-30k),對公司是最有效率的。

為何有d 19老細請fresh grad?
老闆的盤算是,如果花 16K請到一個FG,透過一段時間的訓練,讓他能發揮
40K的價值,那公司就賺到 40K。就算FG要求加人工,加到25K係高到卜街,公司仲係可以賺到 1 萬 5000。如果同一個職位有比較資深的人要求 35K,就算他也能發揮40K的價值, 公司角度都係不如果個願意拎 25K人工的。

係Negotiations 呢個賽局入面, 耐性同訊息都非常重要

明天再講

今晚講
唔該哂J痕叔叔先

以下係三個談判回合model既改良版:
談判規則:

每回合只能make一次offer, 冇counter-offer呢樣野

第一回合: 阿哥先make offer,細佬可選accept 定reject, 如果細佬accept, 阿哥又accept(mutually accept)談判結束

第二回合: 如果細佬第一回合reject, 呢個回合輪到細佬make offer,阿哥可選 accept定reject。如果阿哥accept, 細佬又accept(mutually accept), 談判結束, 否則進入下一回合

第三回合: 同第一回合一樣,阿哥make offer,如果任何一方reject,談判破裂

遊戲既Assumption: 每過一個回合雪糕月餠融化1/3(discount factor =1/3)

Remarks: Textbook 既分析係0<d<1
而我為左簡化分析先將discount factor set做1/3

用backward induction:
第三回合,個月餅已經得番1/3,無論阿哥定細佬勝出談判都係得1/3個月餅

第二回合, 個月餅仲有2/3, 而細佬又知道無論點係第三回合最多都係分得1/3個月餅
所以理論上細佬會1/3+1/3咁分個月餅
費事進入第三回合渣都冇就卜街啦

第一回合, 如果以上討論成立既
阿哥會分2/3俾自己
細佬會分得1/3
呢隻死貓細佬一定會食, 因為第二同第三回合既結果都係得1/3

所以三回合談判結果(如果阿哥行先):
阿哥分到2/3
細佬分到1/3

咁寫希望嚴謹D

上面雪糕月餅果個例子,除非細佬係弱智,否則正常人會將個月餅放返入雪櫃先,傾掂數先拎出黎食。

我明白你想解釋discount factor依個概念。
如果轉用恐怖份子殺人質做例子會唔會好D呀?例如恐怖份子每30分鐘就會殺一個人質,依個咪discount factor。
亦都係現實世界會發生的談判。

某D垃圾教科書叫個月餅做"pie"添

不過多謝你提醒
下次用呢個例子更加貼地
Thank you very much

又唔駛派膠既。Pie 既指義只係 surplus。

返返下工諗到:

月餅雪糕三回合之後既payoff係(0,0)
恐怖分子三回合之後係(-10,+10)

但推理過程係一樣
先lm
酒吧呢
離題問下
究竟pure strategies 同mixed strategies 係咩
睇住個tree diagram 睇到𢱑哂頭
利申 啱啱開始讀game theory

分别純策略(Pure Strategies) 同 混合策略(mixed Strategies)的方法:

如果係Given information既情況
只能選擇一種特定策略,就係純策略

如果係Given information 下,
以某個概率來選擇,就係混合策略
例:去銀行個relationship officer話根據你既情況, 介紹幾個投資product俾你,你會有某機率選某product, 就係混合策略

酒吧賽局既結果上面有人講左

而呢個game既關鍵在於: 只要我地預測到大部分人既選擇,而作出相反選擇, 就可以係呢個game勝出。

然而, 「酒吧賽局」冇清唽答案, 真正意義亦有限。因為我地只係透過分析過去既資料來預測事件。

但係跑馬D外國一級賽, 有香港代表果

而呢個game既關鍵在於: 只要我地預測到大部分人既選擇,而作出相反選擇, 就可以係呢個game勝出。

然而, 「酒吧賽局」冇清唽答案, 真正意義亦有限。因為我地只係透過分析過去既資料來預測事件。

但係跑馬D外國一級賽, 有香港代表果D,
基本上馬會都會將香港代表作為熱門
D阿伯多數淨係識香港代表, 換言之,
外國陀地會相對冷門, 而作客去外國要跑入Q都非常難,所以就可以考慮買大眾支持以外既冷門馬

但係跑馬D外國一級賽, 有香港代表果D,
基本上馬會都會將香港代表作為熱門
D阿伯多數淨係識香港代表, 換言之,
外國陀地會相對冷門, 而作客去外國要跑入Q都非常難,所以就可以考慮買大眾支持以外既冷門馬

例如以10/09/2017 韓國錦標為例
竟然冇乜人諗到日本都有派代表出賽
而過去日本馬賽績係超勁,所以買日本仔就係刀仔鋸大樹的最理想方法
日本媒體報導,中國四大銀行最近接獲指示,將全面凍結北韓於遼寧分行開設的帳戶,以配合聯合國最新的制裁決議。共同社今日報導,中國銀行、中國工商銀行等4大銀行接到中國人民銀行(央行)的指示,在被認為經手約7成中國北韓貿易的遼寧省,全面凍結了北韓企業和個人擁有的帳戶。報導分析,此次凍結帳戶可說是中國對北韓的單邊制裁,此舉必將極大影響北韓經濟。分析同時認為,中國領導高層可能將北韓政策轉變成加強施壓。(國際中心/綜合外電報導)
日本媒體報導,中國四大銀行最近接獲指示,將全面凍結北韓於遼寧分行開設的帳戶,以配合聯合國最新的制裁決議。共同社今日報導,中國銀行、中國工商銀行等4大銀行接到中國人民銀行(央行)的指示,在被認為經手約7成中國北韓貿易的遼寧省,全面凍結了北韓企業和個人擁有的帳戶。報導分析,此次凍結帳戶可說是中國對北韓的單邊制裁,此舉必將極大影響北韓經濟。分析同時認為,中國領導高層可能將北韓政策轉變成加強施壓。(國際中心/綜合外電報導)

呢個就係一個美韓Game of chicken 既第三者策略
美國試圖以中國(第三方力量)制裁為手段之一
放大自己既影響力,嚇退北韓(令北韓轉彎先)
至於成效, 真係估唔到。如果金仔唔怕侵侵, 大家都唔怕死, 其實係死局一個。 只能夠講, 金仔以南韓為籌碼,先可以係呢埸鬥雞賽局中同侵侵周旋
近日CSL同SMT個298 無限4.5 G plan大家認為係prisoner dilemma既結果定係
Cartel(price fixing)?

個人認為係prisoner dilemma
因為如果係合謀, 我係果兩個電訊商就會:
今個月C商推出298 plan, S商就598 plan
今個D新單去哂C商

下個月S商推出298 plan, C商出598 plan
下個月D單去哂S商

個餅大家一早瓜分好
個呢家個情況係: C商同S商同時登報明搶大家D客
好明顯係彼此出賣(減價戰), 呢個就係prisoner dilemma

註: Prisoner dilemma 個textbook example講到口臭, 唔提啦

明天出文
留名
留名學嘢

明天出文

文呢CHINIG
想請教關於game theory嘅野 are you available? thanks
其實個d數學formula幫助建立數學模型,以便滿足學術要求。樓主可略談一二,講下maths formula.
大學讀緊
讀到想死
有無Ching 可以教下小妹?
咁都比你search返出來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞