(廣東話)最簡單+貼地角度教博弈論

203 回覆
123 Like 6 Dislike
由於之前有個post d 人仲用緊Law of demand 來駁斥博弈論既存在性
所以係呢個post 我以一個好生活化既角度去講game theory
我咁做係因為太學術性既term冇人回
亦冇乜人識

所以將呢個theory用生活化既角度去分析
希望更多人識呢樣野

如果小弟有任何不足既地方
煩請各位賜教
何謂Game theory?

分析事物就好似睇英超咁,會有衞星直播同埋真係踢
我地係屋企睇波既就會話:屌,咁獨食既,傳俾隔離la
但落場果條友可能真係睇唔到旁邊有人

以前讀果套mirco既情況就好似落場果條友咁,考慮當下既MB同MC,而忽略左對家又或者之後會點, 跟住做錯左就subject to constraints, 但係解釋唔到全局action點解做錯

而game theory就好似部直升機咁, 帶你上天空諗埋人地點諗/之後既可能情況,令你有更宏觀既角度去睇個decision
Game theory 令經濟學多左一個dimension(人與人之間既interaction)去考慮
因此這個學説令微觀經濟學由純個體分析進化成一門全盤了解(考慮)人與人之間的策
略, 優化自己所做既決定

其實兩者都係解釋緊人既行為
只不過傳統既mirco個局限性比較大(只考慮利己角度)
而game theory睇既角度就闊好多
明天會講下讀game theory既3步曲
先睡,要上班
pish
雖然用口語講會親切啲
但係打長文用返書面語會好啲
雖然用口語講會親切啲
但係打長文用返書面語會好啲

今晚講systemize game theory
先旨聲明, for考試用
你講到好簡單 好似就係我地平時同人 deal 個時會諗人諗乜咁 好似講價咁
anyway lm 想睇
lm
留名

留名等睇鳳雛開班
lm
留定名
lm
原來我一直諗野都用緊game theory
你講到好簡單 好似就係我地平時同人 deal 個時會諗人諗乜咁 好似講價咁
anyway lm 想睇

講得深 冇人回
點睇張五常鬧game theory
lm
賽局既種類:

Game Theory 主要分兩類:
1. 零和賽局(Zero sum game)
呢樣野話: 一方得益另一方就損失
所有參加賽局既人既總得益改變係零
例如: 4條友每人帶兩百元去打麻將,
打前打後大家總和都係800元
總數冇多過,就係零和賽局

現實例子: 馬會既賽馬制度----彩池制
對賭既人都以自己最大利益為目標
跑完場馬個彩池冇大到(即係賭仔之間對賭)

2. 正和賽局/負和賽局(General Sum game)
負和賽局就是參與者兩敗俱傷/損人不利己
(自己冇得益, 對手受損, Overall 利益減少)
正和賽局就是參與者雙方合作,令大家都得益
我自己諗到歷史上最佳例子:
春秋戰國蘇秦令六國結盟, 採取「合縱」策略,成功令秦國唔敢出兵, 換來左幾十年既和平

現今大學多數有一科「策略管理」(Strategic management)
大概就係要研究下有乜方法走出零和困局
雙方一齊合作變成「正和賽局」
如何讀Game Theory 先好

隔離post D人話textbook------->paper

但係好多時d數計完唔知自己做緊乜
例如Mixed Strategy, 小弟果時計完都唔知佢up乜7

針對呢樣野, 我建議3步曲
1. 坊間d 科普書籍
你唔使驚佢錯同講得淺
你讀textbook 唔明仲衰
我建議買漫畫式,休閒書果種
實明

2. 大學Textbook
a) 將科普書d野深化, 同埋systemize成為數學分析
b) 明白左表層先走上正統方法學習

3. Paper
你要成為Game theory神人就要狂睇paper
仲要用一堆極難既數學符號去solve到game theory入面既paradoxical problem,
而且仲apply 到去解決人類問題
應該可以拎博士學位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞