【颱風追擊】1716號 瑪娃 MAWAR(18W)+ 1715號 珊瑚 SANVU(17W)#3

1001 回覆
18 Like 3 Dislike
咁撚弱雞既風3號都比多你啦

咁公道講,咁既強度咁既形態咁既距離出到咁既風力,都算對得住廣大江東父老

勁過某八號就得啦

洛克人
天星烈陣
屌你老尾大風到咁都冇八號

個「咁」指幾大風?
8個參考站有3個錄得41km/h或以上強風
冇烈風

痴線你出街行下啦

依家掛八號係靠你體感?咁天文台執哂啲參考站 放你出去體感測風掛八號啦

咁洗唔洗吹撚死人先掛呀?
天文台唔係成日柒都唔會比人屌啦 澳門個天文台夠話自己用測風站啦 咁點解要炒左個台長呀? 用下你個閪腦啦

呢個風力都八號
咁不如取消強風信號啦

你喺街感受到果d實實在在叫“強風”
唔係“烈風”
唔係“好大風”就叫烈風

如果有去過追風的話,
烈風程度都勉強可以吹得郁人,
大家自行感覺下。

之前無風速計去追風
d風係個人要"烏"前先企得穩
問返位有風速計既ching原來先得烈風6x km/h

個「咁」指幾大風?
冇烈風

痴線你出街行下啦

依家掛八號係靠你體感?咁天文台執哂啲參考站 放你出去體感測風掛八號啦

天文台唔係成日柒都唔會比人屌啦 澳門個天文台夠話自己用測風站啦 咁點解要炒左個台長呀? 用下你個閪腦啦

呢個風力都八號
咁不如取消強風信號啦

唔係“烈風”
唔係“好大風”就叫烈風

如果有去過追風的話,
大家自行感覺下。

之前無風速計去追風

我試過烏前都吹左出馬路欄杆,
當時接近90km/h 。

個「咁」指幾大風?
冇烈風

痴線你出街行下啦

呢個風力都八號
咁不如取消強風信號啦

唔係“烈風”
唔係“好大風”就叫烈風

如果有去過追風的話,
大家自行感覺下。

之前無風速計去追風

我可能仲遺傳左祖輩既觸覺,
真係大概分到風力大致去到邊個水平,
唔會好似周圍d人咁一大風就話8號波風力
login左先係咁西
3號波預計幾時落呢

痴線你出街行下啦

呢個風力都八號
咁不如取消強風信號啦

唔係“烈風”
唔係“好大風”就叫烈風

如果有去過追風的話,
大家自行感覺下。

之前無風速計去追風

係d人恨8號恨到short鬼左姐

個「咁」指幾大風?
冇烈風

痴線你出街行下啦

呢個風力都八號
咁不如取消強風信號啦

唔係“烈風”
唔係“好大風”就叫烈風

如果有去過追風的話,
大家自行感覺下。

之前無風速計去追風

櫻花兄

個「咁」指幾大風?
冇烈風

痴線你出街行下啦

呢個風力都八號
咁不如取消強風信號啦

唔係“烈風”
唔係“好大風”就叫烈風

如果有去過追風的話,
大家自行感覺下。

之前無風速計去追風

櫻花兄

講到自己好似有超能力咁
其實都係大概上面巴絲咁,強風用多d力就照常行到,烈風就難以前行,暴風就倒行,颶風就成個人被推出去咁
依個風勁定洛克人勁
依個風勁定洛克人勁

瑪娃勁
Hko每小時定位

1500 22.3N 116.3E W0.1
1600 22.4N 116.3E N0.1
1700 22.4N 116.3E STNR
1800 22.5N 116.2E N0.1 W0.1
1900 22.5N 116.2E STNR
2000 22.6N 116.1E N0.1 W0.1
2100 22.6N 116.1E STNR
2200 22.8N 116.1E N0.2
2240 丄3
2300 22.9N 115.9E N0.1 W0.2

0000 22.9N 115.8E W0.1
0100 23.0N 115.6E N0.1 W0.2
0200 23.0N 115.5E W0.1
0300 23.0N 115.3E W0.2
0400 23.1N 115.2E N0.1 W0.1
0500 23.1N 115.0E W0.2
0600 23.1N 114.9E W0.1
0700 23.2N 114.8E N0.1 W0.1
0800 23.2N 114.7E W0.1
0900 23.2N 114.6E W0.1
1000 23.3N 114.5E N0.1 W0.1
92w gay warning

但ec同gfs都認為無法生成
92w gay warning

但ec同gfs都認為無法生成

In GFS
With Mawar continuing to weaken, local winds show signs of weakening. The Observatory will issue the Standby Signal No. 1 shortly.

即係幾快落?
With Mawar continuing to weaken, local winds show signs of weakening. The Observatory will issue the Standby Signal No. 1 shortly.

即係幾快落?

1010 1020 1040?

即係幾快落?

理論上就下一報1045前 熱門就1020或者1040但有試過即將左一個鐘以上
隨著瑪娃繼續減弱,香港的風勢出現減弱跡象。天文台即將改發一號戒備信號。

初時離岸仍然間中吹強風,海面仍有大浪及湧浪,市民應遠離岸邊及停止所有水上活動。

在過去一小時,橫瀾島及赤鱲角分別錄得的最高持續風速為每小時57及45公里。

橫瀾島風速啱啱先上到去6X,赤鱲角風速仲喺強風上下徘徊,啟德風速啱啱創新高,你同我話風勢減弱?
星期一冇八號已經係死罪
對於某啲人

氣象機構掛8標準:預計海平面數站會有烈風就會掛8

香港人掛8標準:平日大風/有風有雨就掛8
假日大風到行唔到先掛8
而家個風速咁快落1
1號了
再見 風季
而家個風速咁快落1

橫瀾島 西南偏西 56
大老山 西南偏南 49
赤鱲角* 西南 38
長洲泳灘 西南偏西 35
長洲* 西南偏西 33
沙洲 西南偏南 33
流浮山* 西南偏南 32
大美督 西南偏西 32
天星碼頭 西南偏西 28

痴線
而家個風速咁快落1

橫瀾島 西南偏西 56
大老山 西南偏南 49
赤鱲角* 西南 38
長洲泳灘 西南偏西 35
長洲* 西南偏西 33
沙洲 西南偏南 33
流浮山* 西南偏南 32
大美督 西南偏西 32
天星碼頭 西南偏西 28

痴線

我指文合
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞