【颱風追擊】1716號 瑪娃 MAWAR(18W)+ 1715號 珊瑚 SANVU(17W)#3

1001 回覆
18 Like 3 Dislike
HWRF: 明早普遍吹強風,局部吹烈風

食到西南象限果pat野我諗應該有合格3

如果長洲扯到烈真係超額完成

Btw今次可能會反證返東登其實都危險

大交合其實應該執一執個8個監測站 每次東登嘅風都反映唔到實際風力搞到好似啲東登風好廢咁 雖然地形屏障係主因

東登係食西南風尾,
普通市民唔會留意風尾,
執8區意義不大。

其實主要都係因為傳媒同好多人成日用8中X形容個風勁唔勁 變左大家潛意識都用左呢個做標準 但東登風好多時就冇辦法喺呢度反映到 普通市民又唔留意風尾情況下更容易中伏

東登其實好易令天星烈風
因為西風,天星碼頭西面係大海峽

但有啲監測站真係陪跑咁 沙田 打鼓嶺
再見啦瑪娃
再見啦瑪娃

再見啦瑪娃

大雨起黎了
再見啦瑪娃

呢三日,我哋會好好記住㗎喇
荃葵青大雨警報!
好大雨
沙田開始落雨
條path西左
誠哥:返工啦
荃葵青大雨警報!

大到癲
呢邊勁好太陽
留意左幾個風 我覺得天文台有d細微位可以再做好d 就好似報風速咁 報ts就(65 75 85) 但報sts就(90 105 110)… 咁點解唔統一d 攞哂5既倍數做基礎
條path西左

在 下 午 4 時 , 強 烈 熱 帶 風 暴 瑪 娃 集 結 在 香 港 以 東 約
220 公 里 , 即 在 北 緯 22.4 度 , 東 經 116.3 度 附 近 , 
預 料 向 西 北 或 西 北 偏 西 移 動 , 時 速 約 12 公 里 , 大 致 
移 向 廣 東 東 部 沿 岸 。 

條path西左

在 下 午 4 時 , 強 烈 熱 帶 風 暴 瑪 娃 集 結 在 香 港 以 東 約
220 公 里 , 即 在 北 緯 22.4 度 , 東 經 116.3 度 附 近 , 
預 料 向 西 北 或 西 北 偏 西 移 動 , 時 速 約 12 公 里 , 大 致 
移 向 廣 東 東 部 沿 岸 。 

咁就會北
九 月 四 日 ( 星 期 一 )
風   : 西 南 風 5 級 , 初 時 6 級
天 氣 : 多 雲 , 有 狂 風 大 雨 及 雷 暴 。 稍 後 雨 勢 減 弱 。
初 時 海 面 有 大 浪 及 湧 浪 。
氣 溫 : 25 至 30 度 。
相 對 濕 度 : 百 分 之 80 至 100 。
留意左幾個風 我覺得天文台有d細微位可以再做好d 就好似報風速咁 報ts就(65 75 85) 但報sts就(90 105 110)… 咁點解唔統一d 攞哂5既倍數做基礎

65 75 85 90 105 110

以上邊個唔係5既倍數?

以上邊個唔係5既倍數?

天文台考慮今晚改發三號強風信號

以上邊個唔係5既倍數?

沙田開始落雨

我同你個沙田都差幾遠
一號戒備信號生效。天文台表示,強烈熱帶風暴瑪娃目前正在向西北移動,將會在午夜前在汕尾附近登陸,其後迅速減弱,並會進一步接近本港,考慮在晚上發出三號強風信號。天文台表示,瑪娃登陸後,相關雨帶會影響珠三角一帶,本港晚間風勢增強,明天初段時間有狂風大雨,稍後風勢及雨勢減弱。至於會否需要改發更高的信號,要視乎瑪娃的移動路徑及強度變化。
沙田開始落雨

我同你個沙田都差幾遠

頭先落咗少少就停咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞