金庸筆下最慘咩角色?

345 回覆
175 Like 8 Dislike
丘處機又唔提佢
佢老母又唔提佢
佢做金人做咗18年
之後先無啦啦話佢係宋人,即係玩鳩佢
細個睇完倚天諗住睇下其他金庸小說,點知一睇連城訣心諗睇咗d咩,仲有記得俠客行都係好慘
林平之都慘
令狐沖同盈盈本身都想殺左佢幫岳靈珊報仇
但岳靈珊又話唔可以殺佢要照顧佢
咁咪唯有咁困住佢
btw 手腳筋斷左應該係行唔到用唔到力ONLY?
但應該勉強用到?
有個女神做自己狗
有咩慘
殺阿朱個陣又唔查清楚

照顧阿紫受入傷起碼 1-2 年,送到入口都唔屌埋。明明阿紫對蕭峰的狗公程度,同游坦之對阿紫差唔多

救左佢之後,自已又唸唔開去自殺,乖乖地去隱居咪算 lo
佢 on 9 姐,當時照顧 阿紫 1-2 年,日日幫佢沖涼清潔,送埋入佢口都唔食
自己不得人心,眾人皆醉自己醒 的例子,又睇唔起人,又懶得解釋

同射鵬的黃藥師一樣,大家都知你勁同有料,但品行唔服眾,又唔比面大家,明示+暗示人地廢就要服佢,練武的人點都有傲氣
我話有得屌

仲要姓水添,呵呵呵

狄雲係主角之中算慘啫
樓上話楊鐵心、裘千尺同游坦之嗰啲咁仲慘

我覺得林平之都慘
真係好寫實
寶藏需要2樣野
劍法同劍訣(數字)
劍法人渣3師兄弟有
劍訣起丁典到
丁典傳俾佢女友
佢女友死時刻左起棺
狄雲幫丁典合葬時見到
佢冇劍法就貼大字
最後全世界幫狄雲一齊監視
2師兄弟最後都俾人搲左出黎就咁通天
連燈咪又係成日品評邊條女靚唔靚咁

根本鍾意靚女就係男人天性
救胡裴嗰一幕我真係覺得好心痛
我覺得飛狐外傳好好睇
食乜到呀,周芷若粒守宮砂重喺度喎
好似話神鵰俠侶個原名係叫天殘地缺,楊過冇咗隻手,姑姑俾人食咗隻豬,兩個各有殘缺嘅人嘅愛情故事咁
我覺得係蕭峰

親手打死自己最愛既人
「楊不悔同紀曉芙都係同一個演員做」
原著有講佢哋兩母女生得好似樣,殷梨亭第一眼見到楊不悔都認錯咗係老母,搵同一個演員做都好合理
no no no,馬夫人同蕭峰第一次見嗰陣,佢重係雞,重未嫁畀馬副幫主,佢係嬲豬喬峰一眼都唔肯望自己先決定嫁畀馬大元再搵機會報仇,所以先會搵到帶頭大哥嗰封信同當眾踢爆喬峰契丹人嘅身份,咁點算係朋友妻呢
俠客行好慘?

你係咪記錯白馬嘯西風/越女劍咁呀?
吳道通好慘,隱姓埋名三年都見唔到謝煙客許願。
有龍珠都叫唔到神龍
岳靈珊死咗?點死
睇到劉玉翠個樣喬峰仲屌得落?
林平之殺老婆向嵩山派投誠。
因愛成限?雪梨咁正冇奶油唔屌
咁佢污辱左好多個良家婦女又點計?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞