金庸筆下最慘咩角色?

347 回覆
176 Like 8 Dislike
林平之個經歷係主角模版
但笑傲江湖裡面, 令狐沖先係主角
所以林平之既絕世武功, 要用佢條啫去換

反而令狐沖又獨孤九劍, 又吸星大法, 之後又有易筋經
呢個係柒 一啲都唔慘
點happy ending
湊住女神同仇人生嘅細路女
無啦啦仲要埋個破產港女富二代單(仲要9成齋養冇得屌)

呢啲咪大愛
蕭峰,死條女,屈佢出賣中原,阻義兄打宋,兩邊都唔係人。
最慘處男死、 未吊過一條女
手腳筋斷曬,盲,自宮左
仲要困係湖底監牢一世
cls邊個編劇
宋青書算唔算一手好牌自己打爛既好例子

本來係武當第三代既代表人物,如果無意外係佢到佢老豆係書中個年紀佢就應該會接棒做武當掌門,但最後搞到叛派身敗名裂,仲要累埋老豆跌埋個掌門位
最慘梗係柯鎮惡啦
講真,佢成長於金國,養佢育佢比愛佢既係金人,其實佢本身就應該係一個金人,不過係比丘處機佢哋強行要佢做宋人

我係楊康既真係會大大聲屌佢認賊作父既人,從小到大你班宋人有冇關懷過我?有冇比過愛我?剩係識強行將你哋啲國家民族大義價值觀塞落我度
小龍女
郭破虜
同郭襄一齊出世,郭靖和黄蓉之子,好似大好前程,但個個都淨係錫郭襄一個,完全無人理
自己要留係襄陽死,郭襄都可以走
冇留後死嗰陣可能仲係處男
冇啦, 明明係郭家唯一男丁,但完全無人在乎過佢
強行雙驕的始祖
打老婆真男人
阿青
養育之恩冇錯 所以楊康對金人係有感情 而且做金人着數係大好多 但係你哋有冇諗過楊康最鍾意嘅係自己阿媽 佢阿媽要佢做宋人 條女係宋人 無啦啦走個契弟出嚟對自己勁好都係宋人 明明唔想做宋人 都會開始諗做唔做 佢就係喺呢一個兩難之下變成大仆街
其實好難形容 有人話佢有水笙同空心菜
但佢一個戇直男 唔知要佢點照顧富貴家庭出身既小朋友同千金小姐
而且就算水笙患難之情愛上佢 但狄雲愛既由始至終都係小師妹
其實好難彌補佢師傅/心愛既女人/世上難得對佢好既好兄弟既死 呢個結局最多只係叫做讀者睇完無咁心噏
算係比最後變成淒然一身既阿青好少少
郭破虜

明明同郭襄同一日生日,但冇但理過佢
冇劇情,後面直情同老豆老母一齊殉國
郭襄生日就一大班人同郭襄慶祝
而同一日生日既郭破虜就無人問津 老豆老母都唔記得佢
咁撚廢點接
張三豐都唔敢傳比佢老豆啦
宋青書係倚天新一代係最強個個
滅絕師太都好鍾意佢
只不過出左個張無忌
最後學左九陰白骨爪一陣都可以殺到丐幫兩個長佬
林平之。
家破人亡,仲要自埋宮,最後入咗梅莊地牢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞