金庸筆下最慘咩角色?

347 回覆
176 Like 8 Dislike
楊康其實係幾慘,射鵰角色比較單純,正邪非常明顯,其實郭靖同楊康處景係差唔多,只不過一個揀生父,一個揀養父,係蒙古人眼中郭靖都係養唔熟既仆街,由細養到大、做埋金刀附馬,比埋金條去江南報仇,最後都背叛
唔知其實已經唔係好記得咩事
但條女係俾世界逼害先焗住搵狄雲隱居
冇講過係鐘意狄雲
表妹咁正
除咗佢老婆,林平之仲濫殺過咩人?
男。。應該狄雲第一,狗雜種早期都慘

女 程靈素 ,因佢都用左幾多篇幅去描寫佢對胡斐既好,但最後佢死都冇得到愛 甚至胡斐根本冇睇過佢上眼

話時話 雪山飛狐有冇俾金庸執番修改內容?因本書冇提過程同袁對胡斐既影響
林平之、游坦之,金庸特登改個平安嘅名,然後要佢過得勁慘
佢誤殺青城派掌門個仔 本身就該死
阿朱死後蕭峰個心都死左啦
所有男女情感都比曬阿朱
結果係自己殺阿朱
冇寫到啫 小昭可能返波斯晚晚偷偷食波斯腸呢 又唔係真long d
尹志平
食咗姑姑隻豬嘅代價就係做閹人
係 本身已經慘 更慘係成個射雕無人可憐佢
難D

楊過本來一身反骨,唔鍾意被人控制(黃蓉/郭芙)

只有對佢好先有用,姑姑/郭靖/歐陽瘋

你話中年的斷手楊過,假設小龍女死左都有D可能
唔諗吓點解楊康好想做仆街
下 佢有咩咁唔仆街
調戲良家婦女
親手殺死朋友嘅師父
殺死前輩高人嘅子侄
請問呢幾樣邊樣唔係因為佢狼子野心所以做
又想用佢比人逼做窮撚黎洗白?
你都痴撚線
你咁多諗法,不如你講下佢有咩咁被逼做仆街
不如話段正淳 唔係自己戴帽,就係俾帽人戴
我成日覺得係低估左郭芙嘅美貌
楊過其實應該都沉沉地佢
佢成日見到郭芙都呆左
真心佢兩個係因為楊過先識到ms. right
唔係嘅話佢地16年後一定仲做畀條臭閪L緊
沉沉地就一定 楊過係郭芙面前特別扮哂野,郭芙本身都傲嬌,但郭芙平時唔比面楊過+成日想打壓楊過傲氣,楊過又係受軟唔受硬,只能話佢地互相錯過
郭靖嘅師父 同佢平時都冇 2 句

知唔知 咩叫阻人發達如同殺人父母?
幕容復國戰, 金庸改編漫畫狗尾續貂之最, 本來佢算係改篇得最好既金庸漫畫, 偏偏要續寫落去...

題外話,
改得最離譜係俠客行最初結局
玩BAD END
, 被人屌到出多期改返
改得最難睇係天下倚天結局, 原著幾句話帶出感覺都算愉快既OPEN END, 佢改到好似劍拔弩張你死我活咁既FEEL
呢段真係小癲

「耶律齊收集殘兵,屯在土丘之上,略事喘息。郭芙走到楊過身前,盈盈下拜,道:「楊大哥,我一生對你不住,但你大仁大義,以德報怨,救了……」說到此處,聲音竟自哽咽了。其實楊過曾數次救她,但郭芙對他終存嫌隙,明知他待自己有恩,可是厭惡之心,總是難去,常覺他自恃武功了得,有意示惠逞能,對己未必安著什麼好心。直到這次救了她丈夫,郭芙才真正感激,悟到自己以往的是非。楊過急忙還禮,說道:「芙妹,咱倆從小一起長大,雖然常鬧別扭,其實情若兄妹,只要你從此不再討厭我、恨我,我便心滿意足了。」  
游坦之
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞