金庸筆下最慘咩角色?

347 回覆
176 Like 8 Dislike
講起女角公孫綠萼都好慘老豆老母都係痴撚線,最後連命都冇埋
最後結局點??
呢三姊弟嘅設定好有趣
戇直嘅郭靖同聰明伶俐嘅黃蓉
兩個嘅遺傳因子溝埋就淨係生咗個
資質普通 淨係得刁蠻嘅郭芙
但生對龍鳳胎 郭靖同黃蓉嘅遺傳就分返開俾郭破虜同郭襄
所以就有同老豆一樣戇直嘅郭破虜
同老母一樣聰明伶俐人見人愛嘅郭襄

所以郭破虜只係冇主角光環嘅郭靖
郭襄係冇遇到靖哥哥嘅蓉兒
佢果種無底線真係好嘔心
咁又唔怪得佢想一蹴而至 作者一開頭當埋佢係主角咁寫 將佢拍埋三兄弟到一齊有奇遇 梗係以為機會黎啦飛雲 點知啲jetso一早內定晒
學返佢老豆咁韜光養晦 秘密行事就好成功 本身屋企家大業大 要做個土皇帝架空當地政府都唔難 係公開造反就一定無人睬佢
同埋你可以當佢巴勒斯坦人 明朝遺民咁 由細到大都俾人洗腦要收復以色列 要反清復明 無啦啦執到幾支導彈佢就緊係即刻上腦開波啦
舊版結局,佢傻左,喺破廟前同班o靚仔玩復國,身邊仲係有阿碧
即係純粹喺佢癡線前幫佢加戲??
其實郭破虜計算應該廿九歲,
見到有WIKI寫佢未婚, 但係記得原著只係完全無提過

果個年代佢呢個年紀其實可能一早就有後代...
佢邊到慘, 係自己睇唔開要報仇, 跟住就係身份認同到鑽牛角尖
佢肯一早拖埋阿朱去大理搵段譽土皇帝都有得佢做
所以你唔會同情惡怖分仔
織埋羽衣比人應該算係明戀
當然如果條女唔係眾叛親離,就應該唔會去山谷搵佢
冇低估 講到明佢遺傳晒阿媽個樣 明艷照人 照計就靚絕中原 反而小龍女好多時候係描寫佢氣質 冇直接講個樣
件衫係兵糧

人地本身一出谷就諗住同表哥一齊
係個表哥以為表妹隻豬冇左,個有錢岳父又死埋唔肯埋單先返雪谷搵狄雲埋單
楊康性格其實同楊過差唔多 都係小愛行先 家國大義其次 從呢個角度睇 楊康喺遇見翻親生老竇之後就注定會痴線

楊康一生最重要嘅係兩個女人 一個佢老母 一個佢條女 佢老母要佢做宋人 佢條女又要殺完顏洪烈 楊康有盡過力 不過奈何金人已經做咗一生人 完顏洪烈對自己又有養育之恩 無辦法即刻當佢係外敵 楊康重情 呢到個兩難其實係無得拆 注定游走兩邊 二五係做硬

其次楊康確實係有少爺仔性格 但遠比歐陽克嗰啲好 楊康頂盡係個自尊心強 為咗武功速成學邪門外道 際遇無郭靖咁好 雖然掛名師父係邱處機 但根本乜都無學過 中期郭靖武功突飛猛進 但楊康仲同一開始差唔多 要契弟保護自己不突止 仲要連自己條女都保護唔到 你代入吓呢個係楊過 楊過都會不擇手段保護姑姑

最崩潰都係以為自己條女死咗 楊康呢個位個世界根本已完 連小小生存意義都無埋
又未到恐怖份子咁無差別殺人 係洗咗腦但又冇能力嘅野心家
你搞我老婆,我就搞番你個女!
馬家駿
做咗教主可以破處?
應該算係mutually埋單
我覺得水笙一定係對狄雲有feel,雪谷嗰幾章金生係有鋪排同描寫水笙嘅心態改變
反而狄雲先係只愛師妹一個,未必鍾意佢
佢同水笙
同是天涯淪落人
佢個D所謂復國計劃全部都on99同不設實際
一係就想靠食軟飯(去做西夏駙馬)
一係就就想靠班蛋散(做武林盟主)
就連參軍都唔想因為降低身份, 去拉大隊霸山頭又唔敢
剩係俾佢幾條家丁水佢做埋D無謂野
由頭到尾我都唔知金庸俾佢個人設目的係做乜
你試下右手劣j, 左手了春袋
真人應該胡杏兒樣
同埋都好多劇情黑佢
例如明明邊個掟冰魄神針入棺材毒到小龍女入內臟都得
但就偏偏係佢
勁慘
游坦之 林平之 狄雲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞