金庸筆下最慘咩角色?

347 回覆
176 Like 8 Dislike
乜小愛行先
條垃圾由頭到尾都只係想屌穆念慈個閪
對鮑惜弱果啲都只係正常兒子嘅孝道
同埋都只係明面後,背後都只係當老母係傻仔
一出老母房就叫手下搞鳩穆易父女

佢本身身份就係金國小王爺
係梅超風手下學到大部份梅嘅絕技
去到江湖上根本就已經係尹志平level,咁仲想點?
何況佢根本無幾可會同人動手

楊過本身就好撚在乎原則
大把人累過小龍女啦,佢都係救返就算數
就算比郭芙累到劇毒入內臟,佢都只係怨自己命唔好

呢個係人性格本質上嘅分別
一個係無底線嘅人渣
一個係盡量都唔想傷害到其他人
連作者都遺忘咗佢嘅邊緣人
當佢為咗國家大事唔談兒女私情
明明單子嫡傳 又有抗擊蒙古大軍嘅寄望
點都應該由細開始練佢老豆啲絕世武功
九陰 降龍十八掌 空明拳
就算唔練武都要熟讀武穆遺書 奇門遁甲領兵打仗
但無論係咩武林大會定蒙古兵臨城下都冇佢戲份
連大小武耶律齊之流都不如
劇情嚟講唔係最慘 但角色待遇上應該算最慘
就係要寫到佢害晒兩公婆深仇大恨 斷埋佢跟郭伯父做乖乖仔條路 過兒就可以自己走佬做大俠 最後仲既往不咎 夠晒俠義
好睇,但睇完唔敢翻睇
兵界一哥
有年暑假睇左
鬱左成個暑假
寧中則
天龍八部寫貪嗔癡個啲啊嘛出場之前捧到佢高高 搵成堆角色去鋪排 原來得啖笑 跟住再貶做喬峰段譽嘅下把位黎做襯托
本身就整定係悲劇黎 又冇主角嘅篇幅待遇 變咗幫人刷經嘅細boss得閒出黎獻下醜 搞到最尾笑話咁
水笙明顯係鍾意表哥多啲,呢樣都好合理,因為已經鍾意咗咁多年,正常都唔會為一個連名都唔知嘅「淫僧」放棄一切。

假設佢表哥真係聽佢講,兩個人去其他地方避世,就唔會去雪谷等狄雲,因為佢係需要一個男人同佢去避世,首選係表哥而非狄雲

狄雲終究只係一個接盤俠,仲要佢本來係想接盤戚芳
點解我係契丹人呀??
金庸群俠傳後期最勁算係林平之
好彩中期佢已經知幫唔幫都係會咁先可以釋懷咗
佢哋根本無錯
幫唔幫都預咗俾青城派滅
反而一開波就殺咗人地個仔已經賺咗
金國王子vs宋平民
程靈素
表哥係連登仔:
無啦無啦同條淫僧係雪谷咁耐一定三穴開發晒 咩花式都玩過啦
(Y) -> {(O)}
其實楊過從頭到尾都應該係鍾意郭芙

佢對小龍女有無愛?唔肯定,只係人地越反對既野佢越要做,人地覺得佢做唔到佢先要去做,所以先會等16年

人地郭芙斬佢手,射毒針,最後反而要希望郭芙唔好討厭佢、恨佢而討厭佢應該係由第一句同楊過講既野就深深咁印左落心入面
扑完可能唔捨得切J
郭芙自己都沉楊過啦 邊種先叫愛情其實冇得講嘅
小龍女陪住佢大 依段經歷都唔可以抹走
如果只係單純反對就做 要堅持16年都唔係易
唔驚 大小武只要有一日覺醒番就大把囡啦
個package太好 武林世家+武功高 人生又順利
反而要你做過兒 比你武功天下第一都無用 又斷手 老婆又無左隻豬 等十幾年
我係楊過都唔會揀郭芙
但相同地我都唔會揀小龍女,成舊飯咁鬼蠢
我一定揀程瑛
黃裳,老文官幫政府做嘢,過程中搞到幾個武林中人死咗。幾個武林大派當佢主謀咁,殺晒佢全家,政府又唔幫佢報仇/執法,被迫隱姓埋名潛修幾十年,終於學成神功下山,仇人們唔係老死就老到痴呆弱智,追尋到下落嘅後代都係唔識武功嘅細路仔細路女,自己心軟又落唔到手。

留底本武術總綱同套神功,之後又害咗好幾間寺廟同江湖門派。
小說嘅柯鎮惡無咁乞人憎,因為啲嬲屌說話多時係其他人講,電視就入哂佢數。
一定係郭襄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞