金庸筆下最慘咩角色?

347 回覆
176 Like 8 Dislike
係,剩係想佢快d 知真相
但又唔會特別憎佢
14部最深果部
覺得好睇但介紹親比fd都無趣睇
睇親都係射鵰三部曲,天龍,笑傲
狄雲
重要係少數金庸寫到明係大波妹,另一個應該係陸無雙
其實成個笑傲,好似個個女角都慘
就算看似最幸福嘅盈盈,老實講,沖哥最愛究竟係佢定係小師妹都冇人知
妹豬!
揀乜撚,要晒咪得囉,古代又唔係行一夫一妻制
同人小說楊過 一定係全部都要

同楊過最夾/情侶間互動,一定係黃蓉/陸無雙,郭襄勉強入圍,程瑛同公孫綠萼就太文靚 (呢 2 個性格同心地最好) 只有楊過引佢地笑

但只有小龍女可以令楊過收起自己的傲氣同自願改收自己

有小龍女的教導,楊過好容易成為另一個梅超瘋/李莫愁
認真 江南黃藥師唔殺佢 有寫唔係因為欣賞佢 係因為佢太垃圾殺雞唔使用牛刀姐
黃藥師覺得自己一代宗師 本身仇家唔少 就多一盲一少都唔使驚2條蠢撚姐 為啖口水殺個又盲又蠢又廢既廢老仲會俾人笑

其實害楊過最慘既係佢老母 明明可以同郭黃一齊去桃花島 只係因為唔想見到佢2個咁sweet 就死都要靠自己賣藝 搞到楊過童年勁撚慘 如果郭黃親手湊大楊過 黃蓉楊過就唔會對對方咁大戒心, 以佢資質學哂東西兩家武功 整套九陰, 可以話一片光明
呢條女係隱藏病嬌 老豆對人狠,老母就不擇手段 (楊龍打公孫 第 2 戰),公孫綠萼就對自己特別狠,自己直接跳去情花
總要有啲屎忽鬼襯托吓嘅
如果楊過跟住楊康大,以佢性格變大反派都唔奇,一定唔會做到神鵰大俠
因為唔刺激 又無英雄主義 主角差唔多由頭比人打到尾 唔係睇開金庸既都唔想睇 另一套唔好睇既係書劍 連城我睇曬 書劍睇左30%都無就唔想睇 太悶
唔係契丹人有撚咁勁 最多係屎火龍個LV
其實黃蓉本身對楊過有偏見嘅話,應該直接抌俾老豆黃藥師照顧(前提係搵到佢),兩條友性格才智差唔多,將來繼承衣缽做小東邪嗰個可能就係楊過,點都好過送上全真教俾班仆街道士恰
最後應該係有日久生情嘅
一定係小師妹 盈盈只係無得揀+報因先揀佢 如果小師妹仲係度一定唔會揀盈盈
印象中雪山飛狐冇乜再修訂,至少一定冇提過程袁
一見楊過誤終身,呢兩條女又係慘
只好愛你愛到不知痛
關黃蓉咩事?
狄龍
狄波拉
五怪死咗就無怪佢啦,楊康故意佈局恰鳩個盲嘅。
因為呢一段係倪匡代寫
金庸自己本身都唔想寫死阿朱
真 。明明有神處食

點知埋牙發現比人偷咗

點可以忍到唔一掌打爆個臭道士個頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞