金庸筆下最慘咩角色?

347 回覆
176 Like 8 Dislike
書劍主要就係救文泰萊,文泰萊俾人夾走同埋俾乾隆團滅
不過其實入面啲兄弟情幾好睇,駱冰個角色又特別討喜
所以話呢條撚樣就係屎忽鬼
上面仲有位師兄幫佢護航
咪9up
首先倪生剩係寫盲左阿紫
另外金庸係有講明唔好寫死啲角色

同埋倪生自己都有提過呢單野

「商議定當之後,就開始撰寫,思想負擔之重,一時無兩,戰戰兢兢,寫了大約六萬字左右,到金庸歐遊回來,才算鬆了一口氣。  金庸在事前的擔心,倒不是白擔心。因為他深知我的脾氣,喜歡胡作非為,所以才事先特別叮囑「你只管寫你自己的」。然而當他回來之後,見面第一句話,我就說:「對不起,我將阿紫的眼睛弄瞎了!」  阿紫是《天龍八部》中一個相當重要的人物,我討厭這個人,所以令她瞎了眼。金庸聽了,也唯有苦笑,是否有「所託非人」之感,不得而知。常言道「生米已成炊」,阿紫雙眼,既被弄瞎了,自然也唯有認命了。」
論性格,楊過同黃蓉最夾,大把楊過/黃蓉同人小說
但睇完我自己就好鍾意
自己排位係第二至愛次於笑傲
書劍我都覺得好撚悶
死捱先捱到完,過左咁多年而家連個故仔都唔記得
金庸睇少陣比佢代筆就造反
佢存在感太低,唔駛咁 Care
本來冇偏見, 但始終唔係自己養大 而且黃蓉同佢講2句已經知道佢好聰明 加埋佢流落江湖俾人恰, 所以好怕佢行返老竇後路 (新修版 楊過 字改之 都係黃蓉改, 加強左黃蓉呢方面諗法)

其實小說寫明黃蓉只係想佢讀好D書整理好品德 睇埋為人先俾佢練武 明明自己都悶 但對楊過提問會好用心講解, 只係係楊過眼中係大細超, 不過自己縱到個女冇品德仲想教人係另一單野啦, 最後都係楊過用蛤蟆功打到柯廢老PTSD復發 成單野入左死局姐

而且後面真係因為楊過果陣有認真聽黃蓉講下書 之後好多事情唔多唔少都係由讀過既書上面感悟而得益 e.g. 對洪七公既承諾 練玄鐵劍

如果楊過就係桃花島長大 成件事根本唔會咁走 楊過個腦咁醒大小武未到已經食硬郭芙啦
食到姑姑果陣 姑姑都4張野啦 就算樣靚但對奶開始下垂, 塊西都乾哂
好明顯楊過係鍾意玩驅風啦,毛都未出就已經識得禽李莫愁
咁應該係桃花島搞黃蓉milf先俾佢趕走
駱冰外傳
柯鎮惡:咁多人死唔見你死
楊過郭芙衰在2個性格, 背景定哂形先識到對方 其實就算係咁 故事前期2邊都好在意對方 甚至不經意吃對方醋

如果穆念慈肯跟郭靖去桃花島, 俾佢地由細識到大, 楊過大郭芙4-5歲+咁聰明, 應該會成為桃花島唯一可以治到郭芙既人 亦都係標準大師兄+任性師妹組合
柯鎮惡怒罵乾隆
無寫死呢個賤人已經遺憾啦
楊過留係桃花島未必係好事
何況只要睇到楊過同郭芙真係有D意思, 你估黃蓉急唔急
楊過既身世, 注定當時無法融入郭靖個圈子
亦唔會有人真心教佢武功
後面唔係佢入古墓派, 學得一身好武功, 早就俾人打殘打廢
金庸中長篇小說男主角第一個遇到嘅女角,通常唔會開花結果。
飛:馬春花
連:戚芳
天:阿朱
射:華箏
鹿:蕊初
笑:岳靈珊
書:霍青桐
神:郭芙
俠:丁璫
倚:周芷若
碧:安小慧
段譽:EZ話知你契妹定表妹
睇完楊過既遭遇再睇返就下曬火
承志跟著過去,阿九淒然道:「承志哥哥,我要跟師父到藏邊去學功夫,千里迢迢,不大容易相見了。我等你……等你……三年。你三年不來,就不必來了。我就落髮做了尼姑……心裏永遠……永遠記著你……不,我等你十年……」承志道:「我一定會來見你,阿九妹子,不到一年,我就來啦!我見不到你,我會死的。」阿九輕輕搖頭,眼淚撲簌簌地落下。

新修版阿九
屌你老母金庸
屌你老母袁承志
屌你老母青青
阿朱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞