裝修工程失誤以致家貓死亡

903 回覆
1032 Like 32 Dislike
如果你依加直接係石屎打拉爆我都認同
但問題係你依加拉落件板到
再者係有必要打拉爆?
最後總結係前題圍身唔穩固 你搞乜都係死 就係咁簡單
咁都有得嘈?
咁算唔算自認呃個客已經完工
但其實根本未裝好
同埋你一定話要打拉爆 咁點解要打?夠力啲?
咁螺絲唔夠力?我夠膽講全香港無9成都有8成係淨係落螺絲 除非個客指定要又或者真係好撚大部
例如100吋
咁點解係兩層木板用螺絲已經夠力下仲要打拉爆?
點解用木板係用螺絲裝架?
因為你飾面係見光位 你用拉爆就拉撚爛位飾面
咁你拉撚爛件飾面咁一開始做乜要裝修做圍身?
你連前設都未識就話人 你會唔會自己先係井底?
或者咁講,
佢預你個電視櫃係唔擺電視既,咁就講得通
但電視圍身唔掛電視 講唔通
用木板/櫃嚟間房啲人咪又係咁掛電視
依家啲電視重得去邊 你估裝部100吋咩
你打過未架,塊飾面板點會係受力位
你用飾面板間房定整櫃
真係無得揀, 上落木間格牆都會搵返入面d木條打入去啦

但係依加後面有大大幅牆, 諗唔到點解唔用
唔識用拉爆都起碼普通綠塞長螺絲
電視牆應該會預咗個位裝電視
嗰個位會加固咗可以打入木板
抑或都係要同師傅講要打到穿埋入牆?
總之唔好同我講咩鋼牙收入木板已經夠力,我就一定會打拉爆,最多係話50吋或以下既打少幾口拉爆改膠塞

樓上重話8號鋼牙入木板已經夠力,我意見就唔入牆就唔得
你粒絲母戒指唔係係個架加木板前面?
就算你要加拉爆 都係飾面後面塊木板拉左拉爆先
再貼厚到飾面背
好撚仆街
支拉爆入左牆身收緊後,所有力只會係牆身同支拉爆

自己睇下人地點鑽窿同點裝,支螺絲係掂唔到塊裝飾面板架喎
https://youtu.be/A5vmExtTv5U?si=WAKBzkBifaXHk4CQ&t=134
https://youtu.be/rM15Pq8DSjY?si=OafPeIaG021cxh71

睇樓上班冷氣軍師鳩嗡不如睇返行內既師父講好過啦
你識邊個師傅咁撚把砲有透視眼睇到牆身完全冇窿?
打晒膠收晒口都睇到幅牆冇窿咁堅?
係你文盲定精神病幻想咗啲文字出黎?
養貓幾好,錯既係個主人
可能我老花睇唔到,你不如話比我知電視機架果個位幅牆邊度有窿?
仲有人執著部電視點裝
真係唔知話你on9定無知好
其實所有後續安裝都係根據張圖紙顯示成套櫃係背掛柴黎裝,見唔到飾面有窿有螺絲好正常喎
同埋你出去買電視架都係跟膠塞螺絲俾你,加塊背板就係俾隻架咬住幅飾面喎 我一開始預設你要鑽拉爆入牆,我做乜要加背板先? 我開角方孔俾你隻架直接上牆唔好?

D有心人咪繼續轉移視線轉移話題focus電視架囉
我勸大家唔好再同任何人喺個電視架度再繼續泥漿摔角
啱,唔明我想講乜就睇返上面阿昌條片,唔再講呢個位喇
你攞岩板同木板比?
木板一擰緊已經開始凹啦 咁你粒拉爆唔擰緊同無打有咩分別
岩板仲可以擰多幾下 最少可以有緊既感覺
木板都可以 但你擰完成塊野都凹晒 同最後拉爆個幾點位因為長期受過大拉力之後仲易爛過你修螺絲
其實你其實明唔明拉爆原理?
拉爆擰緊絲母就會推前8字螺絲掙爆螺絲4邊鐵皮
咁樣係固定拉爆係石屎到
咁點樣放野上去受力?係靠凸出黎既螺絲同絲母有過山作用 咁過山作用就係要靠絲母同彈弓戒指黎擰緊作固定作用
咁係裝修既角度 前題假設圍身支撐已經夠力 背又有加厚背板
咁點解我仲要用拉爆裝個電視機架?用拉爆我又要驚成爛幅飾面 個客黎到又話幅圍身扯到沉左問我地點解我地又點答?
不過講返呢單野 總之就係根本都唔識做 咁係咁簡單
單嘢著眼點應該係裝修公司有冇盡責設計同安裝
只可以講電視架成功轉移視線
咪係囉
成班柒頭錯哂重點,都唔知係咪打手黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞