裝修工程失誤以致家貓死亡

903 回覆
1032 Like 32 Dislike
依家個電視自己跌左出黎?
關電視點裝咩事
同間公司一樣 想推卸責任落個客到
on9
電視機裝得唔好最多咪冧電視,而家根本係個飾面做得唔穩陣
可能我講得唔清楚,我唔係話幅牆冇問題,之前我屌得最大力,我只係抽左裝電視機架出黎講咋嘛

假設如果係我裝個架既話,個架應該最少有6個窿打拉爆,如果打哂入牆既話,你坐兩個人上去都唔會冧,呢單野跟本唔會發生
on9 呢單野發唔發生 根本唔關個電視架事
如果客人唔裝電視架 佢一樣會冧

呢間設計公司犯既錯
唔應該係要個客人裝電視架果時 咁岩 咁順便幫佢fix埋個潛在問題
真係咁難明咩,我只係集中講裝電視機架咋,你抽出黎睇,係咪裝得on9先

算喇,一齊集中去屌返個裝修公司啦,怕左你地
係你on9 要話呢單野唔會發生
如果點點點裝個電視架
都話我冇幫間野講任何野咯,咁你當淨係我抽出黎既講法,幅牆點可能冧呀

點解我係都要解釋,因為我好想知邊個天材裝個架
個電視架都冇獨立冧出黎
抽咩出黎講
你啱
果班人係咁, 就算你屌完間裝修公司鳩裝個電視牆
之後講個電視架咁裝係錯

佢地都只會話電視牆裝得岩就唔會發生, 電視架唔打入石屎都得, 就算要冧都只係電視冧
唔會諗到木板遲早變形, 根本唔係主流掛重野既做法
終於有空人明
屌電視機架無入牆根本就on9
一年我都唔知做幾多單呢啲圍身
但點解淨係呢一單會出事?
因為就係施工錯誤 條鬥木佬根本都唔撚識 就係咁撚簡單
得間設計公司 先會想人不停屌個電視架
個電視牆緊係鳩裝到錯晒
係有班人話個電視架只上木板無裝錯
成件事負責上間裝修公司都係最大果個
笑死 fb俾人講到佢唔提貓名同唔除口罩 訪問就刻意即刻做晒兩樣
實際情況
如果圍身前題下夠力
飾面面板後有加厚多一塊六分細芯
而螺絲係有足夠長夠食晒牙既話 咁電視機架裝係木板上都係無問題
1粒吋半吋8號鋼牙戴戒指可以孭幾多磅力?可以google下承重表
而講木板變形 我只可以答唔係唔會發生 但好微囉
執撚咗佢啦
上左東張依家仲多人知,
等執笠啦
而呢單野用掛柴方法
代表無底板 咁飾面厚度一定係六分 姐係18mm
因為厚度唔夠又無做底板飾面會唔夠直
而兩份六分加埋已經有36mm 吋半係38mm
上面有CCTV睇啦
我本身都諗係咪D貓跳上跳落令塊牆加快收皮
但三隻貓都好乖無郁到,成個牆就咁跌落嚟
都無咩藉口可以賴三賴四啦
就算幾隻貓貓喺度玩捉衣因,都唔應該會跌落嚟囉
間公司都CLS,仲上東張諗住控制輿論

個老細之前仲有段片話咩D員工好唔開心呀失眠,喺度搏同情
食屎啦好撚嘔心
主人死咗隻貓唔止失眠啦,心理創傷都唔知幾耐先釋懷
講到係comparable咁
咪係
即係我而家明知係櫃係唔穩陣,要你裝電視架果陣順手補返拉爆上去咁呀?
兩件板既厚度就黎長過粒拉爆
加上一個正常裝機佬點會估到你普通圍身飾面要用拉爆裝 大佬 裝電視機喳 你以為裝幾噸幾上去咩
打拉爆木板都拉撚爛你啦
再者 我當裝左拉爆 粒拉爆又夠長
1個電視機架4粒拉爆 就憑你兩粒19膠塞螺絲就可以頂得到4粒拉爆既拉力?
對角一早比粒拉爆拉到離左牆啦
個話裝電視機架唔使落拉爆,再講邊位天材師父教你拉爆淨係落木板,講緊係打入石屎牆呀

重有,拉爆唔夠長,你要幾長呀,4吋的未? 未既長到8吋都有

講個電視架其實係轉移視線,
其實佢就算無電視,
離地櫃放重少少野一樣會淋。
你講緊乜?
你係依加係過左木板先再到石屎喎
咁你依加唔係拉落塊木板到?
咪話就算比你夠長阿 木板都拉爛啦
咁你粒拉爆個拉力左咪一樣無左 你識唔識嫁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞