裝修工程失誤以致家貓死亡

903 回覆
1032 Like 32 Dislike
講撚左8分鐘廢話有冇ching開新post連埋佢個回應post 一齊開
如果裝修公司對呢啲事故可以冇法律責任都幾得人驚
唔通只能自求多福
係咁講同事喊同事喊 邊撚個會同情你同事呀 jm9
你就真係唔慌唔係撚樣喇
正路如果大修,期間最好將動作盤去第二個地方,我做呢行,有啲師傅可能未夠經驗,裝嘢半桶水,睇見都驚。
珍,耶穌都穩陣過佢
好可能打得唔好,食唔到力,冧咗。
片尾仲叫大家比個機會一直做得好好既同事
又講埋係個業主唔接受佢地提出既金額
仲話一直受到抹黑 業主唔通拆走你幾粒拉爆黎屈你咩
而家啲所謂設計師
十個有九個都唔識裝修 淨係識畫圖
畫就天花龍鳳
但實際上就裝唔到 唔知點收口
叫啲裝修佬自己諗掂佢

呢單野就係咁
成塊板都係畫完圖叫大陸廠訂落黎
畫又無預落釘位 又無諗過點收口
啲仆街裝修佬見得中間白色櫃遮到
咪就係個2個位裝2口螺絲當裝左
高汁
offer叫師傅賠2萬蚊真係垃圾
叫人點接受呀
跟本就唔想傾
裝修設計唔係專業人士,做埋d 危險設計都唔洗負責
夾錢告鳩佢啦
事主回應:

大家好,我係阿布嘅爸爸Chris,感激大家對阿布嘅關注。我講出我家貓咪阿布嘅不幸經歷,係希望透過呢件事提醒更多貓奴同屋主留意裝修過程嘅安全,唔好再有人承受同樣嘅痛苦,避免其他家庭經歷同樣嘅悲劇。

有網民提議我哋報警,其實我哋已經試過,但警方回覆話因為貓咪喺法律上被視為財物,而呢次事件係家居事故,唔係刑事案件,所以佢哋處理唔到。我哋亦都諮詢咗律師,佢哋好好但好無奈咁話,喺現行香港法律下,對貓咪等寵物嘅保障係非常有限,就算去到民事途徑都未必會有結果。最後,我哋只能做到係去消委會投訴,同搵咗保險公司跟進家居損壞事宜。

其實我平時唔係好活躍喺社交媒體,生活主要圍繞住工作、太太、同阿布。但今次嘅事對我同我嘅家庭打擊好大。早幾日睇新聞講馬鞍山發生撞到牛嘅意外,大家都為這頭牛的遭遇難過。我屋企嘅阿布喺家居意外中死咗,我卻無能為力?我哋對香港法律點樣保障動物其實唔認識,對我嚟講,生命無論大小,都應該被尊重。我同太太係打工仔,冇小朋友,阿布就係我哋嘅女。我失去咗阿布,櫃可以買過換過,但阿布走咗,冇嘢可以換返佢。我真係唔知可以為佢做啲咩。

我希望大家唔好因為阿布去做啲有後果嘅事,亦唔好對所有裝修公司有偏見。我哋當日搵裝修公司係因為我唔識裝修,亦唔識判斷設計同安裝有冇問題,我相信好多人都同我哋一樣信任裝修公司嘅專業能力,唔會懷疑佢哋嘅技術。我只係希望大家喺進行家居裝修嘅時候,可以更加謹慎,特別係牽涉到懸掛傢俬嘅情況,避免類似嘅悲劇發生。

太太成日話阿布係我哋屋企嘅小天使,我都希望,去到最後,阿布可以幫助其他人,守護大家都能夠平安。
唔係名種貓
close file
有冇扎扁咗嘅相睇?話時話隻豬咁撚蠢,基本上塊嘢冚落嚟可以壓得死嘅位都好少,咁都走唔到真係冇用
唔會,阿mo 都未死
所以原來計咩承重都唔洗負責任
我都可以幫人裝修
紅色膠塞?
原來只要冇人命傷亡就唔駛負責任
咁搵裝修都好大風險姐
唔駛對自己專業負責
可以繼續出來搵錢
你太睇得起人既記性
又一次證明係香港做嘢愈仆街愈求其愈無良心就一定發到達,相反愈有良心愈認真就會諸多障礙伴隨高昂成本
睇相似吱膠黐上去
兩粒螺絲打低位
正常頂位打幾口拉爆都唔會咁冧掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞