裝修工程失誤以致家貓死亡

903 回覆
1032 Like 32 Dislike
事實係俾錢除左人地快手d之外,大部分係衰過自己慢慢落手研究
好明顯唔識裝 而家呢啲電視櫃背板 為左美觀唔會係面頭打窿
應該本身跟左幾條木條落嚟,用嚟收上牆,再掛成塊背板上去
自己搞會小心啲
我一個吊櫃仔都打六粒拉爆
好可憐
今次死係隻貓 如果係bb點算?
安全負責任真係好重要
首先要自己識攪,其次要有相關工具,最後就係肯落手落腳做。大部份人都係心諗比錢搵師傅好似安全 D(買安心),邊諗到會豆腐渣到咁
上連登就係要睇呢啲comment 先頂癮
用人不當點會唔關裝修公司事
走唔甩架啦
用過依間公司裝修既人依家有排驚
係 師傅安裝方法問題 設計唔太關事 都話正常係掛落去 釘膠又唔落
管理責任一定有,但直接責任一定係個師傅
唔關大判事 咁精進都應該無事啦罰乜鳩精進姐
同昌哥講一樣
鉛水案最後孭飛嘅係水喉佬
監工工程師咩事都冇
部電視就咁掛落條落左釘膠痴牆既木條到
雖則而家電視輕左,但下下都 50 吋起步,真係掛得實
如果未改例之前發生 佢咁做完全合法

條友講出黎又唔比時間段 真係垃圾

講左等於無講
如果呢單野傷到人,裝修公司駛唔駛負責?裝個2粒釘就當上牆算唔算疏忽?
咪傻, 巴士撞死人, 巴士公司都要上身去善後, 打工最多只係刑責

不過裝修界畫D傢私圖紙
好多時只係畫個面 (個客見到既外觀) , 後面點樣接駁 / 承托就唔畫
個客睇個樣岩尺寸 & 個外觀岩自己既意思就 approval 裝修公司去馬
即係俗稱「我只係睇結果,唔理你既過程」
而呢個過程好多時就靠裝修師傅所謂既專業去決定點樣做
而裝修界又多呃飯食,裝修佬又讀書唔多唔太識同個客/畫圖既去表達
結果咁撚多爛尾或者表面ok實際pk既野

呢單野
我就覺得公司同裝修佬都應該要上身啦, 兩個parties都咪撚踢個波去對面就係最好既做法
大範圍攻擊無人傷 間公司執到啦 一傷人佢一定仆硬街
遲啲會有報應
我自己裝都會至少一粒 爆炸螺絲

不過呢單野呢行好常見

我個fd 廳個巨型吊櫃 都係綠膠塞

食食下飯成個跌落黎

師傅:外表睇唔到,唔撚洗做啦

Btw 你地屋企啲吊櫃可能都係噤
宜家係成幅牆跌落黎. 偷工減料既工程
呢個公司可以破產了仲邊會有人幫襯
轉個頭開過第二間了
原本其實可以唔關事

但佢出黎回應話搵過熟工程野既經理, 上過去睇完, 唔知點解會冧
咁就抵佢食屎啦
我地唔熟工程都睇得出喎
叫果個經理去食屎啦
呢條狗能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞