劉青雲《爸爸》改編荃灣享和街弒母殺妹案 

318 回覆
101 Like 12 Dislike
青春期先最容易 可能高速發肓受荷爾蒙影響
輕微既話 你會觀察到 中二病 行為 想法
極度自大 扮勁 覺得自己係世界中心 無所不能 精力充沛
極度自卑 覺得自己廢 無撚用 可憐蟲 無人鐘意我這毒撚
情緒波動 做出平時唔會做行為
無啦啦攬鳩住女同學 無啦啦開拖打鳩人
嚴重就幻聽思覺失調 我知道識既人有兩個
我有諗過係咪現代城市化高度群體密集 導致人容易焦慮出精神病??
因為以前人都部落 村咁形式咁多 多人極有限 唔洗處理咁多人際關係
剩係大陸上畫留俾大陸人睇啦
會覺得自己好威
依單野個仔其實冇乜機會出得返黎
因為復發既話個風險太大
應該冇醫生會敢簽字批佢出黎
或者警匪
我贊成絕對嘅市場自由同創作自由 但都好認同你道德層面上嘅批判

到最尾我會覺得XG依啲時間依啲社會氣氛同環境 依類片唔拍好過拍
遲下變番人肉叉燒包獵奇式電影都唔出奇,如果仲不斷搵呢d題材拍落去
尋曰睇有呢套戲
我就搵新聞睇
我先記得有個單新聞
個阿爸仲係度
拍番佢好似唔係咁好咁
其實拍呢d唔會加深受害人情緒?係話拍就可以拍?雖然一定改編
尋晚搵都搵唔到
其實拍呢啲因為同時懸疑 加藝術
balance到兩邊
而家唔講發生左嘅案
香港真係無咩野可以講
因為乜都唔講得
我估電影應該有問過當事人?
其實我冇諗過直頭套戲加句參照荃灣享和街事件……
即係等如十九歲的我咁
你有冇諗過仲在生既當事人咁
心酸
我唔認同你覺得等如呢個判斷
有個妹豬係聲明反對
依家事主有無?
Netflix Monster系列咪又係咁拍
你又知無?
你係行大陸嗰隻有罪推定?
我唔知有無,但係唔會咁樣指控人
你知道有呀?
就算白卡點斬人
我地時事台都建議大家唔好報警
要坐最少25年先可以轉去青山, 觀察多兩年先有機會出返o黎, 前題係仍然有屋企人在生兼且願意/有能力照顧先會放出o黎, 無限期醫院令係慘過終生

佢呢個case就算夠25年, 做老豆o個個都唔知仲o係唔o係度, 而家個仔精神狀態好, 老豆仲可以成日探到佢傾到計, 已經係好好
可以話比你知唔使25年
成班忽然聖人
無奇不有,有集訪問條友係小欖受過識簡家良
多謝狗把刀
簡從小便喜歡看九把刀的網絡小說作品,內容含有不少病態及血腥情節,可能是導致簡突發性精神失常的因素之一,從而導致簡突然發狂弒母殺妹。[1]事後,九把刀在書展勸喻讀者要珍惜家人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞