劉青雲《爸爸》改編荃灣享和街弒母殺妹案 

318 回覆
101 Like 12 Dislike
咁都喊咗
搵現成題材嘩眾取寵都極點,美其名真人真事改編,實質原創故事劇本都慳返,慘案知名度又高,宣傳又慳力,但實有扑街用藝術創作嚟護航
我都想知 當時人同身邊親人未死 外國會唔會有呢個機制
之前嗰d 收得有票房就照開
咁911受害者大把親人未死,又唔洗拍了
其實做緊正義迴廊果時係度諗,周凱膺見到細佬殺父母單嘢上咗大銀幕,佢會點諗
咁咪睇依啲囉
係慘案 黑社會 悶姐
你睇過《花月殺手》就知真人真事改編都可以有唔同角度
如果照原本探員嘅角度去講就普通
所以史高西斯先至係史高西斯,改左個角度擺左落施害者

btw 佢算唔算消費印第安人?定係呢個叫史高西斯,所以佢一消費就消費晒成個民族都無事?

仲有,上年睇過《Golda》同《Oppenheimer》就睇得出
同樣係真人真事,歷史人物改編
真係劇本都慳返?比較過就知改編真事係好考功夫囉

不過《爸爸》未睇到,唔知改成點
titanic拍嗰陣生還者都未死曬 都唔使拍
近年港產片最鐘意搵呢啲暗黑社會題材拍電影,本身已經低沉社會氣氛雪上加霜,不知所謂
咁咪四屆影帝,同梁家輝平排
唔使講咁遠,正義迴廊都係慘案,但成個題材重點係當時陪審團嘅分歧,慘案放嘅位係輔助敘事居多
翁子光又拍奇案
我唔明呢啲事件有咩必要改編成電影,____週圍都係
100%agree

連登仔好好笑 講到有真人真事改篇就好似食生菜咁易

真係個個都係李斯 其實唔難
黃秋生同劉青雲先係癡線佬常客
吳震乳係最少
仲要o靚坤都唔係癲佬
應該拍咩電影好
好多人想睇奇案
已經有商業價值
再睇下導演仲有咩message
呢個題材大把野講
親情、原諒、精神病
老豆仲在生就唔好拎人黎拍戲啦
https://2024.tiff-jp.net/en/lineup/film/37002CMP10

今年東京國際電影節有杜sir同梁朝偉做評審
呢套劉青雲都唔係做癲佬
前年套食人魔達默,個殺人狂老豆都未死,重反對,都照拍左
屌係wo
好彩佢冇仔女
未見過劉青雲做呢種角色 好期待
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞