劉青雲《爸爸》改編荃灣享和街弒母殺妹案 

310 回覆
97 Like 12 Dislike
荃灣享和街弒母殺妹案是2010年在香港荃灣享和街發生的一件倫常命案,兇手為15歲長子簡家良,他於寓所內斬殺其母親藍連金及妹妹簡仲榆。犯案後,簡家良逃到街上遊蕩並報警自首。2012年2月1日,簡家良在香港高等法院承認2項誤殺罪,經精神科醫生診斷,證實他犯案時正處於精神分裂的狀態,因此被判處無限期

===================================================================

案發後,簡氏一家四口只剩下父親,他因而患上抑鬱症,經常自責未能好好保護妻女、沒有及早察覺兒子有精神病。此外,他沒有從案發單位搬離和裝修,希望一直記念和陪伴妻女,並將心思寄託到「飯飯好」上,但最終還是抵受不住心理壓力,於2012年8月將「飯飯好」頂讓出去
睇完九把刀 癲撚咗個靚仔?
幾時有得睇?
邊個做簡家良
被告事後向到場的救護員表示「世界上有太多人,少啲人會好啲」,警誡下他表示要「繼續斬人,要斬晒啲衰人」,又指「我係李城璧中學(保良局李城璧中學)讀3A,世界變了,人人都要死,冰川融化,大浪西灣被收番,我只有兩條路,一係繼續斬,一係報警,但我無得揀,我受了傷,只可以報警」。
係咪上太多高登
呢單真係太慘 唔多忍心睇
劉謙
大浪西灣被收番
當年叫晒春世界末日既社運依家睇番都係得啖笑

老豆事後長期都係呢個樣
好撚慘
案發前1個月,由於不斷出現環境受破壞的新聞,令簡家良的殺人念頭越發強烈,他決定在2010年7月21日星期三行兇

環保撚好恐怖
似精神病發
呢d慘劇唔係個個想睇
冚家剷點樣唔愁
太沉重
睇新聞已經好撚sad
原本好幸福,有生意,仔女都開始上中學就快捱完,一夜間咩都無曬,仲要係非戰之罪,無人睇得出個仔有精神分裂

劉青雲做呢啲角色好叻,有仔女果啲睇完實喊到仆街
感覺而家好難拍出寫實嘅感覺
好似以前陳果套細路祥個種
https://youtu.be/aBUtM2eodBk?si=NJJyEBa-WMA8nHa8

睇預告都喊咗
淨係劉青雲搭車入去探個仔個shot個神情已經值得攞多次影帝
最後句對白直情係催淚彈
淨係睇wiki呢段文字已經睇到眼濕濕:

案發後,簡氏一家四口只剩下父親,他因而患上抑鬱症,經常自責未能好好保護妻女、沒有及早察覺兒子有精神病。此外,他沒有從案發單位搬離和裝修,希望一直記念和陪伴妻女,並將心思寄託到「飯飯好」上,但最終還是抵受不住心理壓力,於2012年8月將「飯飯好」頂讓出去。[21]此外,他不斷透過電腦寫信給妻女及兒子訴說心事,抒發情緒,不過他亦表示:「我一定不會恨兒子,我會原諒他」,故他一星期至少會探望兒子數次,一起討論時事、環保、人類等議題,希望糾正兒子的價值觀,而兒子亦有向他表達悔意及關心[22],他希望在自己有生之年,兒子能康復出院,他再盡父親責任,在旁扶持成長,並帶他到母親和妹妹的墳墓前拜祭認錯。
好sad
如果個仔正常番 應該好快會自殺
蘇文濤
應該新演員嚟
原來食腸仔蛋果篇潮文真係咁似啲精神病人講嘅野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞