劉青雲《爸爸》改編荃灣享和街弒母殺妹案 

318 回覆
101 Like 12 Dislike
呢套戲真係唔敢睇
還好
其實點解有精神病就會有想去傷害其他人既諗法
好記得個妹係我補習同學
打機打上腦,果陣佢喺補習社成日俾人恰
係咪以為自己好有point
所以過程中無可避免將父親如何忽略阿仔精神健康
放大、杜撰、重現
一係有娛樂性 一係有啟發性

翁子光sell嘅就係真係發生過嘅慘劇 拍得差就當然唔駛睇 而拍得好就睇得唔舒服 睇嘅意義喺邊?
打手嚟
唔咁樣邊度吸引到人入場睇
提醒大眾關心返件事囉
好多經典電影都係咁

有殺無賠
爾冬陞、許安華專拍呢D
上年都有套白日之下
拎晒獎幾好睇
不過都幾SAD
睇完一次唔想再睇
你無聽過咩強姦非禮大部份熟人所為?
你比同事同淋低機率高過比雷劈?
大部份兇殺案都係衝動殺人 變態殺手係少數
幸存者偏差 你最應該防就係熟人
但一世人遇到 又係一個低機率黑天鵝事件
但一遇到好多時似打機開門殺 避唔到
只可以 從根本種因 降低發生機率
遠離有問題親人 朋友 工作 同事 居住地
又喺度搵道德高地企上去好撚煩
最記得呢單野隔咗好耐之後蘋果去訪問個爸爸
佢話已經原諒左個仔 以為自己已經放低左
直至係酒樓食飯聽到隔離枱講父親節快樂 喊到收唔聲
濁水漂流睇完舒唔舒服?韓國套無聲吶喊睇完舒唔舒服?點冇啟發法,韓國拍完令社會關注戲中問題,最後迫政府做嘢,香港迫唔到嘅原因大家都知,點解拍真實發生過嘅慘劇係冇啟發性?你定義?你邊位
荷里活咪又經常拍呢類題材
有時直頭人物名都唔改呀
最弊呢單案係個仔突然發病,一野到最嚴重去殺人。之前好似連病徵都無先人間悲劇呢
白日之下係揭露社會問題 制度漏洞
翁子光呢單係純白卡 係人都知道香港充斥白卡 亦都防預唔到 ,分別就喺度。

而呢套戲睇嚟都好聚焦個老豆死咗老婆同個女個仔送入監之後嘅角色感受,除咗痛苦我都唔知可以有啲咩。

翁子光拍呢啲片同大陸傷痕文學根本一樣,
販賣痛苦,如果同理心太強嘅人睇完隨時仲痛苦。呢啲濕鳩片除咗畀導演自high完全冇存在嘅必要
韓國嗰啲受害人在生
施害者坐完放埋出黎
都係咁拍

呢張海報好癲
好多社會上既野,唔講唔代表唔會發生
近年越黎越多白卡,已經係一個社會問題
等大眾多D瞭解係一件好事

以前都覺得都覺得踏血尋梅呢D故仔唔應該拍
但拍完出嚟真係有個高度
當然唔知呢套會拍成點
睇埋佢拍成點先屌未遲
套戲上演再一次睇佢夠唔夠硬淨
拍電影發死人財
有幾靚仔呀
驚睇完唔舒服既人咪唔好睇
又冇人迫你睇
每個人睇戲既取向都唔同
有人鍾意爽片 有人鍾意慘劇 有咩問題
作為觀眾 花月殺手除左娛樂性質之外令我了解到一段被主流忽略既血腥歷史 可以話導演用自身既商業力量幫印度安人講一段好多人都唔想提起既故事

同樣作為觀眾 我會諗呢類香港倫常慘案/肢解血案 睇黎有乜意義

其實係純娛樂性質都冇乜問題既 例如人肉叉燒包 我會想睇下秋生哥有幾癲 呢d擺到明消費既我反而覺得OK 姐係大家都明個gimmick位係 用「人肉」做叉燒包

而呢類寫實倫常慘案 個gimmick位就係佢夠dramatic 姐係「碎屍」「弒父弒母」

大家問心 睇完呢類戲 對精神病人既同理心有冇多左 老實講 我真係冇 反而仲怕左

我純粹覺得呢類戲 一套起兩套止就算 唔想成日睇人地幾撚慘 但偏偏呢類戲引人入場既方法就係佢本身幾撚慘

姐係 我唔想第時睇到報紙見到頭條有單倫常慘案 我第一時諗起既係「過多幾年又有好戲睇」而創作者會諗「有冇故事可以講呢」

我想表達既係 自己作為一個香港觀眾既困擾 見到成日有呢類慘案上大銀幕係好可悲 我覺得觀眾係想得到娛樂 而創作者都只係想提供娛樂 當然電影係可以係娛樂之外有意義 我只係覺得如果真係關心精神病小眾 係有好多方法

呢d戲 一套我覺得OK 多過一套 真係好難唔諗多左 我真係唔想變成一個對呢類戲感興奮既觀眾 我會懷疑自己係咪心理有問題 而係咪消費緊定真心關懷 我諗得創作者自己知

翁子光 導演
踏血尋梅 王嘉梅援交少女肢解
爸爸 荃灣享和街弒母殺妹案

監製
正義迴廊 大角咀肢解父母案
法迷藏 跑馬地紙盒藏屍案

唔好比我講中 我諗過多幾年又有蔡天鳳改篇電影上映 定係已經有人寫緊

不如你地分享下你地睇呢d「碎屍」「弒父弒母」戲有咩感受 真係好想知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞