劉青雲《爸爸》改編荃灣享和街弒母殺妹案 

318 回覆
101 Like 12 Dislike
犀利,嫌個老豆仲未夠慘
咁就咪撚再拍套戲出嚟傷害人啦
依單嘢同周凱亮 白馬嘯西風兩單嘢都係好慘
好撚憎翁子光呢件垃圾
求其揾件奇案就二次改編食人血饅頭
本身都有啲想睇套戲,但睇完你嘅講法都覺得巴打你好有道理,我都好想知佢哋睇完呢啲戲有咩感受

上面用《正義迴廊》做例子,話重點係講陪審團blablabla,而《爸爸》呢套嘢就引起大眾對青少年精神健康嘅關注,先唔講到底睇完係驚咗怕咗定有正面影響,反而想問一句係咪用原創劇本就做唔到呢個效果呢?而一定要用呢個仍然在世嘅爸爸嘅傷口上面挖題材?
假設有兩個情況
A 老豆反對,佢照拍
B 無聯絡過老豆,或宿只係知會聲,老豆係成套戲嘅拍攝上冇任何影響力同話語權

我想知巴打你對呢兩個情況分別有咩睇法,因為老豆同意的話我諗大家就唔洗討論,所以想聽下巴打嘅睇法
老實講我想睇荔景邨多啲
呢套直情有受害者家屬嘈添
係都蔡天鳳案先
連登風氣
呢個諗法仲痴線過單野個被告
除非個老豆自己想拍,如果唔係都唔知拍黎做乜鳩
我都有諗過呢個問題,點解唔用虛構既劇本,理論上係純原創都表達到一樣既野

諗真d都係關收視事,一單作出黎既虛構慘案既力度一定無真實發生過咁大,所以我會話其實係電影人係用左現實發生過某某家庭「有幾撚慘」呢點gimmick去吸晴,人係比dramatic吸引既動物

我仲有唔舒服既位係
1. 時間太近 跑馬地個單可能好d 其他三單講緊隔左十幾年 呢單個老豆仲未死
2. 類似作品過多 仲要係同一電影人

我思考既位係 如果呢件作品係純娛樂既時候 呢個世界有咁多alternative 你又有冇必要入場睇「肢解」「冚家鏟」呢類真實事件去得到呢個效果呢 例如你睇d純原創既血腥西片 係咪會因為佢冇真實發生過而冇咁好睇呢?
再者 你作為創作人又有咩資格做上帝 連續幾次用個人角度去詮釋事件呢 ?
其實如果出面仲有周凱亮呢類型痴線佬
分分鐘會覺得搞單大野 就有機會上大銀幕做英雄 然後仲會越搞越癲 guarantee自己被改編
之前有套 周凱亮又係咁
我覺得有潛伏期

事必有因
佢老豆我有睇探員X既片 佢老豆係打算原諒個仔 幫個仔教返好個價值觀,但如果將來佢老豆成日幫個仔變返正常人 佢個仔知道自己比人拎黎拍戲 你覺得會點

比人當馬嬲咁睇
我個仔殺左自己老婆同個女

我真係想有人可以將成件事拍返套戲出黎比全港人欣賞下呀
嘩 大家睇下 佢個仔幾變態
我懷疑排隊下套會到蔡天鳳
最緊要岩觀眾口味呀麻
重點係 (腦有聲)呢個病出現既時候會有兩個情況

你信呢把聲
你唔信呢把聲

你信

你就會好撚大獲好似佢咁 殺人都會
有冇人拍過?
好似未
唔知atv危險人物之前有無
不過電影就好似未
通常呢一類咁邪要去現場問一問
如果有人拍應該好大noise
始終政府真係封咗成個單位咁多年
依單野都深刻
記得有報道話佢好鍾意睇九把刀
之後 九把刀裏面功夫個敵人叫藍金
佢阿媽個名又差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞