劉青雲《爸爸》改編荃灣享和街弒母殺妹案 

317 回覆
100 Like 12 Dislike
我唔明呢啲事件有咩必要改編成電影睇完一定唔會開心 又唔會話有咩意義,白卡週圍都係
個老豆唔自殺應該係想照顧埋個仔等佢可以康復出院
佢冇放棄個仔
我驚睇完到我患抑鬱症
都唔係嘅 睇下咩角度姐
都要睇下拍成點 如果純粹獵奇抽水就真係仆街
呢類議題都可以喚醒社會關住精神病人
亦可能有D人會被爸爸積極面對人生劇變、堅強活下去嘅精神感動

不過同意當事人過世後再拍會更適合
希望排之前經過當事人首肯
如果唔係又一次給十九歲的我嘅事件
認真 你唔好睇就得 各位覺得冇道德既都唔好睇 唔需要多講 留返俾想睇既人睇
真心唔明點解要拍
當時人仲在世仲要抑鬱
已經唔敢想像套戲上嘅時候佢點面對
我唔明點解未見到套戲就已經覺得係二次傷害?
點解唔可以係一個therapy?
點解唔可以係排解情緒嘅工具?
藝術本身係娛樂同訊息嘅混合
訊息可以係探究事理、傳達觀點,但重點係啟發左睇嘅人乜野
有啲戲揭示天理循環、啟發人如何去愛、警示呢個世界 etc

點解一攞呢樣野做題材就自動係二次傷害?
睇進擊的巨人都好多潛在計時炸彈
好多人認同艾倫滅世先係解決仇恨嘅方法
On9 擺明精神分裂病發
如果早啲聽到佢有病徵就要送入院啦
好癲
好地地一個人 突然 係突然 精神分裂
仲要即刻上頭斬人
大佬 點避
點解唔需要多講?
就係講此風不可長 你講乜撚嘢唔好睇就得
唔係話拍戲要有社會責任定點 但係覺得呢套嘢對當事人負面影響太大唔適合
淨係睇劉青雲拍劇情片都已經夠吸引到我入場
連登仔道德幾時咁高
睇套戲都要諗埋當時人感受?
真係唔明 又係果個翁子光
係咪要拍晒香港d慘劇
想問呢d戲係咪劇情如有雷同 實屬虛構
定已經問准咗當事人
你代入一下個當事人先
藝術大撚晒咩
飯飯好個老闆
你唔係當時人緊係可以咁抽離去睇呢件事
理人感受唔係問題
問題係依家有無證據話當事人反對呢套戲?
個爭議都未存在,班友就已經幻想多多
721死咗人
你代入左?你知道佢唔知情?
乜野證據都無,係你地喺度有罪推定
覺得事主一定反對
我就係提出可能對事主係一個排解情緒嘅工具
都唔係盲反嘅
唔可以話好似《給19歲》「拍咗先算」等當事人唔出聲就算
最好佢講明已經得到當事人同意
你地個個都唔係當事人,個個都係好抽離咁覺得人地會反對
都係嗰句,有證據話事主反對開拍呢套戲先再講
又消費倫常慘案
原罪、罪性 魔就係呢D位到入
好似該隱因嫉妒殺左細佬咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞